Ενώ η Ρωσία αφήνει αιχμές ότι οι Σύροι μαχητές ενδέχεται να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή
ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--
Η λειτουργία του ρωσοτουρκικού κοινού κέντρου ελέγχου που θα επιβλέπει την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα. Το κοινό κέντρο ελέγχου Ρωσίας - Τουρκίας είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ των δύο κρατών, με την Τουρκία να διεκδικεί αυτό να βρίσκεται στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Ρωσία να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Εξάλλου, η τριμερής συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που υπέγραψαν Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσία στις 9 Νοέμβρη προβλέπει την επ' αόριστον παρουσία περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτικών σε εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως «εγγυητών» της «σταθερότητας» και «ασφάλειας», αλλά και με το βλέμμα στην αποτροπή της ΝΑΤΟικής περικύκλωσης στον Νότιο Καύκασο.
Τελικά το κέντρο ελέγχου άνοιξε επισήμως στην περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, Αγκντάμ, και θα επανδρωθεί με 60 στρατιωτικούς από την Τουρκία και τη Ρωσία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, «η επιτήρηση θα πραγματοποιείται με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καθώς και με αξιολόγηση των δεδομένων που θα λαμβάνονται από άλλες πηγές».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημείωσε πως δεν θεωρεί τη συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «στοιχείο μακροπρόθεσμης πολιτικής», αλλά «ένα ακόμη στοιχείο σταθεροποίησης».
Σχολιάζοντας τον ρόλο της Τουρκίας στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Μεντβέντεφ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος της Ρωσίας, είναι πολύ κοντά στο Αζερμπαϊτζάν και «αυτός ο παράγοντας δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Στο μεταξύ, οι μισθοφόροι μαχητές από τη Συρία που είχαν στρατολογηθεί από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία για να πολεμήσουν κατά της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενδέχεται να μην έχουν επιστρέψει στη Συρία.
«Εχουμε πληροφορίες ότι μαχητές από τη Συρία δραστηριοποιήθηκαν στη ζώνη σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το θεωρήσαμε απειλή για τις χώρες μας και το μπλοκ μας. Ωστόσο, δεν έχουμε πληροφορίες αν έχουν επιστρέψει στη Συρία ή αν βρίσκονται ακόμη εκεί», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO), αναδεικνύοντας μια ακόμη πτυχή της εύθραυστης «ειρηνευτικής» συμφωνίας και του εντεινόμενου ανταγωνισμού πολλών παικτών στον Νότιο Καύκασο.
«Ολοι οι μισθοφόροι και οι Σύροι μαχητές θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή, επειδή η παρουσία μαχητικών ομάδων κοντά στα σύνορά μας αποτελεί απειλή για τη συλλογική μας ασφάλεια», τόνισε.