Σάββατο 6 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 7 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιδόσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, από την αρχή της πανδημίας έχουν ιχνηλατηθεί από την Πολιτική Προστασία 141.204 επιβεβαιωμένα εγχώρια κρούσματα, οι 265.267 στενές επαφές τους και 4.705 εισερχόμενα κρούσματα, από τα οποία προέκυψαν 8.327 στενές επαφές. Αν και δεν έδωσε κάποιο μέτρο σύγκρισης, η εμπειρία δείχνει ότι οι ιχνηλατήσεις αυτές είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, αν σκεφτεί κανείς ότι στην πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς, σχολεία και αλλού οι κοντινές επαφές δεν ιχνηλατούνται αν δεν έχουν συμπτώματα, ζώντας τις περισσότερες φορές με την αμφιβολία αν κόλλησαν, ή αν μεταδίδουν, στην περίπτωση που οι ίδιοι είναι ασυμπτωματικοί. Υπάρχει όμως και ένας τομέας όπου η κυβέρνηση μπορεί πραγματικά να υπερηφανεύεται για τις επιδόσεις της. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τους ελέγχους για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων. Σε αντίθεση λοιπόν με τις ιχνηλατήσεις, που γίνονται με ...μέτρο, οι έλεγχοι πέφτουν βροχή! Από την 1η Ιούλη του 2020 μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 4.500.000 σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν 95.632 πρόστιμα για 87.808 παραβάσεις. Για όσους τυχόν αναρωτιούνται, στοιχεία για ελέγχους στους χώρους δουλειάς - προκειμένου να εξακριβωθεί αν τηρούνται ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας - ο υπουργός δεν έδωσε. Προφανώς είναι τόσο μικρός ο αριθμός τους, που το δείγμα δεν καταγράφεται ούτε στατιστικά.

Ορμητήριο...

«Αποτελέσματα» έχει αρχίσει να παράγει η νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, πριν καλά καλά «ανανεωθεί» με μερικές ακόμα τοποθεσίες - «ορμητήρια» και αναβαθμισμένες υποδομές. Ετσι, αν και η είδηση πέρασε σχετικά «στα ψιλά», κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, A. Γκρουσκό, σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι διμερές θέμα της Ελλάδας και άλλων χωρών η ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα. Ομως το μήνυμα που μεταφέρουμε είναι ότι κατά την άποψή μας πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος της φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανάσχεσης και του περιορισμού της Ρωσίας». Μιλώντας στη συνέχεια σε Ρώσους ανταποκριτές, φέρεται να είπε ότι σε όλη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ υπάρχει πλέον «ένας πραγματικός κίνδυνος: Η Ευρώπη να μετατραπεί σε βάση για τις αμερικανικές δυνάμεις που στόχο τους έχουν τη "συγκράτηση" της Ρωσίας». Ξεχώρισε μάλιστα τη Μαύρη Θάλασσα και τις «αποφάσεις του ΝΑΤΟ για αύξηση των ημερών παραμονής των πολεμικών πλοίων του εκεί καθώς και τις προσπάθειες αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μοντρέ (σ.σ. προβλέπει περιορισμούς για τα πολεμικά πλοία που εισέρχονται στη Μ. Θάλασσα)».

... και στόχος

Προφανώς όλα αυτά δεν μεταφέρθηκαν ως «ενημέρωση» προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία άλλωστε, όπως και όλες οι προηγούμενες, ξέρει «απ' έξω κι ανακατωτά» τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, στον οποίο πρωτοστατεί για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Αν κάτι όμως επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού, είναι ότι η βαθιά εμπλοκή της χώρας σ' αυτόν τον επικίνδυνο σχεδιασμό μετατρέπει την ίδια και τον λαό σε στόχο, όπως έχει κι άλλη φορά επισημανθεί από δυνάμεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της επιθετικότητας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και αισθάνονται την απειλή από τη μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο που χρησιμοποιείται, ή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον σε βάρος τους. Αυτή λοιπόν είναι και η μόνη «σταθερότητα» που μπορεί να εγγυηθεί η ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας. Και ταυτόχρονα, άλλη μια επιβεβαίωση ότι ο αγώνας για απεμπλοκή από τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια, για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, δεν μπορεί να περιμένει.

Τοτέμ

Δεν περνάει μέρα που να μην αποκαλύπτεται και μια συρροή κρουσμάτων σε χώρο δουλειάς, και μάλιστα σε μεγάλους, όπως είναι εργοστάσια, συγκοινωνίες, καταστήματα σούπερ μάρκετ κ.λπ. Κι όμως, η κυβέρνηση επιχείρησε την τελευταία βδομάδα να κάνει «ρελάνς» και να ασχοληθεί με τη συρροή στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» της Πάτρας. Οχι βέβαια για να παρθούν τα αναγκαία μέτρα, αλλά για να επιτεθεί συνολικά στους εργαζόμενους, ρίχνοντας χοντροκομμένα την ευθύνη «ατομικά» στους υγειονομικούς του νοσοκομείου που «δεν εμβολιάστηκαν», μπας και ξελασπώσει από τις δικές της ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας. Πολλά ακούστηκαν, ακόμα περισσότερα γράφτηκαν, αλλά καμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε τελικά από την κυβέρνηση στις καταγγελίες των υγειονομικών ότι ανάμεσα στους νοσούντες υπάρχουν και εμβολιασμένοι συνάδελφοί τους, ή ότι οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού οφείλονται εν πολλοίς στο «ναρκοπέδιο» που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και σ' αυτό το θέμα, με δεδομένες τις ελλείψεις σε εμβόλια, την απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης κ.λπ. Γι' αυτό έσπευσε άρον άρον να διατυπώσει την προτεραιότητα των υγειονομικών στη χρήση των αδιάθετων εμβολίων. Ο προπαγανδιστικός ορυμαγδός όμως που ξεδιπλώθηκε από τα κυβερνητικά επιτελεία θύμισε την παροιμία «εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι». Οχι μόνο επειδή το μεγάλο πρόβλημα σε όλα τα νοσοκομεία είναι η άθλια κατάσταση με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με συνέπεια να βρίσκει χώρο ο ιός και να κυκλοφορεί σχεδόν ανενόχλητος ανάμεσα σε υγειονομικούς και ασθενείς, αλλά και επειδή ο αντιπερισπασμός αυτός της κυβέρνησης την εκθέτει διπλά για τις εγκληματικές ευθύνες της στη μετατροπή των μεγάλων χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου, όπου τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται έχουν για ...τοτέμ την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ