Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021 - αριθ. φύλλου: 13685

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να ψηφίσει το άθλιο νομοσχέδιο!
  • Η απαράδεκτη προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο στα μουλωχτά, εν μέσω πανδημίας, έχει ήδη ακυρωθεί
  • Να ανοίξουν τώρα οι σχολές με ασφάλεια, όχι στην καταστολή. Πανεπιστήμια της μάθησης και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων των λίγων

ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπούμερανγκ

Οσοι καθημερινά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας διαπιστώνουν πως μια συνηθισμένη μέρα στους σταθμούς του μετρό, στους συρμούς και τα οχήματα των αστικών συγκοινωνιών είναι πάντα μια μέρα συνωστισμού. Μια μέρα με χιλιάδες επιβάτες να στριμώχνονται μέσα κι έξω από τα βαγόνια σε σταθμούς, σε λεωφορεία. Μια τέτοια μέρα ήταν η χτεσινή όπως δείχνει και η φωτογραφία στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μας.

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην αύξηση των κρουσμάτων, θα βρεις από κάτω τη μεγάλη συμμετοχή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στη διασπορά του ιού. Με τη συχνότητα των δρομολογίων να προκαλεί συνθήκες συγχρωτισμού σε αποβάθρες και οχήματα. Με τα σαρδελοκούτια να πάνε και να έρχονται σε ώρες αιχμής.

Αυτό δείχνουν και τα κρούσματα που καταγράφονται αυτές τις μέρες σε εργαζόμενους του Μετρό, αποκαλύπτοντας μια μεγάλη συρροή. Οπως έλεγε μάλιστα και ένας λοιμωξιολόγος σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, η αύξηση των κρουσμάτων «μπορεί να φτάσει το 200% αυτήν την εβδομάδα στην Αττική. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, υπάρχει εκτεταμένη οικονομική δραστηριότητα, μετακινήσεις στα ΜΜΜ»...

Επιβεβαιώνεται με κάθε τρόπο από τα ίδια τα λεγόμενα των ειδικών, αλλά και από την καθημερινή πείρα, ότι για τη μεγάλη διασπορά ευθύνονται το «άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών πόλων στα αστικά κέντρα», όπου και συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι, το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας, ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, που λειτουργούν σαν «θερμοκήπιο» για τον ιό και τη μετάδοσή του.

Και, βέβαια, η ανεξέλεγκτη λειτουργία μεγάλων χώρων δουλειάς, αφού απουσιάζουν οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες για την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι σε χώρους δουλειάς, κάτω από την τρομοκρατία της εργοδοσίας υπάρχει απόκρυψη κρουσμάτων και καταπατούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ολα αυτά ήταν και χτες οι βασικές εστίες διασποράς του ιού, όπως είναι και σήμερα και θα είναι και αύριο, όσο αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει.

Και έχει επιπλέον σημασία να το σημειώνουμε αυτό, γιατί και χτες το πρωί ορισμένα από τα γνωστά παπαγαλάκια άρχισαν πάλι το γνωστό τροπάρι συκοφαντίας ότι όσοι διαδηλώνουν είναι ανεύθυνοι και φταίνε για τη διασπορά του ιού, με αφορμή τις χτεσινές φοιτητικές - μαθητικές διαδηλώσεις.

Βέβαια, αυτήν τη φορά δεν είχαν και πολλά να πουν. Πρώτα απ' όλα γιατί εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι κινητοποιούνται τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα. Επίσης, επειδή σοβαροί επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί καθαρά ότι το πρόβλημα δεν είναι οι διαδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, αλλά η μη τήρηση μέτρων σε κλειστούς χώρους (π.χ. ΜΜΜ, χώροι δουλειάς, εμπόριο κ.λπ.).

Γιατί το επιχείρημα αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει τι γίνεται σε τόσες και τόσες περιοχές που είναι «κόκκινες», αλλά καμιά διαδήλωση δεν έγινε εκεί. Και, τέλος, γιατί είναι η κυβέρνηση που ξεδιπλώνοντας την αντιλαϊκή ατζέντα της και γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τα αιτήματα εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών για μέτρα προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς, σχολεία και σχολές, προκαλεί τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

Η προσπάθεια να αξιοποιηθεί ο κορονοϊός για να βάλουν «πάγο» στις λαϊκές αντιδράσεις όλο και ξεφτίζει και τους γυρίζει μπούμερανγκ, τη στιγμή που οι ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους όλο και μεγαλώνουν, όλο και διογκώνονται μπροστά στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνει το αναμενόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εκατοντάδες συνδικάτα στη διαδικτυακή σύσκεψη οργάνωσης και συντονισμού

Πρόγραμμα δράσης από την ερχόμενη βδομάδα σε πολλούς κλάδους


ΣΕΛ.  11
«ΤΡΟΧΑΔΗΝ» Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ - ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
Θηλιά για τον λαό το «πλαίσιο» φαρμακοβιομηχανιών - ΕΕ που στηρίζει η κυβέρνηση

Δ. Κουτσούμπας: Επιβάλλεται άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και να επιτευχθεί έγκαιρα ο μαζικός εμβολιασμός


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ