Σάββατο 6 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 7 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 6 Φλεβάρη

1825 Καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

1922 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα»), που πρόσκειται στο Κόμμα των Φιλελευθέρων (βενιζελική παράταξη). Ιδρυτής της ο Δημήτριος Λαμπράκης.

1919 Στην πόλη της Βαϊμάρης, μακριά από τα εργατικά επαναστατικά κέντρα, συνέρχεται η Συντακτική Συνέλευση της Γερμανίας. Στην πορεία της Επανάστασης του Νοέμβρη του 1918 στη Γερμανία δημιουργήθηκαν παντού Σοβιέτ εργατών και στρατιωτών. Ετσι, η αστική τάξη, μαζί με τους οπορτουνιστές αρχηγούς της σοσιαλδημοκρατίας από φόβο για την αναπτυσσόμενη επανάσταση ζήτησαν να συγκληθεί σύντομα Συντακτική Συνέλευση.

1925 Η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του αγγλικού στέμματος.

1932 Γεννήθηκε ο Κουβανός επαναστάτης Καμίλο Σιενφουέγος. Υπήρξε ένας από τους 82 αντάρτες που υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο έφυγαν από το Μεξικό με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» και αποβιβάστηκαν στην Κούβα το 1956 για να ξεκινήσει η τελική φάση της Κουβανικής Επανάστασης.

1949 Εκτελείται στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Φαρμάκης, μέλος της ΚΕΕ του ΚΚΕ.

1964 Πεθαίνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος, γιος του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μεταξύ άλλων, διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ αποδέχτηκε και τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Κορέας.

Κυριακή 7 Φλεβάρη

1812 Γεννιέται ο Αγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς, σφοδρός επικριτής των κοινωνικών ανισοτήτων που επικρατούσαν στη Βικτωριανή Αγγλία την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.

1828 Ο Ιωάννης Καποδίστριας συγκροτεί τον πρώτο τακτικό ελληνικό στρατό.

1900 Ιδρύεται το βρετανικό Εργατικό Κόμμα, με πρώτο γραμματέα τον Ράμσεϊ Μακ Ντόναλντ.

1929 Η αστυνομία ανοίγει πυρ κατά των απεργών μεταλλωρύχων του Λαυρίου, που βρίσκονται στην 7η μέρα των κινητοποιήσεών τους, σκοτώνοντας τον εργάτη Γιώργο Συρίγο και τραυματίζοντας άλλους 33.

1962 Η κυβέρνηση του Τζον Φ. Κένεντι επεκτείνει το εμπάργκο κατά της Κούβας ως απάντηση στην εθνικοποίηση των περιουσιών, εργοστασίων κ.λπ., αμερικανικών μονοπωλιακών συμφερόντων, από την επαναστατική κυβέρνηση της χώρας.

1964 Τη διχοτόμηση της Κύπρου ανακοινώνει ότι προκρίνει ως μοναδική διέξοδο από την κρίση η Βρετανία. Η Μόσχα δηλώνει ότι δεν θα αδιαφορήσει σε περίπτωση τουρκικής εισβολής στο νησί.

1972 Υπογράφεται η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την παραχώρηση βάσεων του 6ου Στόλου στον Πειραιά.

1974 Η Γερουσία των ΗΠΑ αποφασίζει τη διενέργεια έρευνας γύρω από το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ. Το σκάνδαλο ανάγκασε σε παραίτηση τον Πρόεδρο Νίξον, ο οποίος επιχείρησε - ανεπιτυχώς - να το κουκουλώσει.

1984 Ο Ρίγκαν ανακοινώνει την απόσυρση των Αμερικανών πεζοναυτών από τον Λίβανο.

1992 Υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Δημιουργείται και τυπικά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Συνθήκη υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ στις 28/7/1992. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που την καταψήφισε, ενώ ο «Ριζοσπάστης» ήταν η μόνη εφημερίδα που τη δημοσίευσε σε ειδικό ένθετο, μιας και έως τότε το περιεχόμενό της δεν ήταν γνωστό στον ελληνικό λαό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ