Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ανυποχώρητα στον αγώνα για τη Συλλογική Σύμβαση

«Η Συλλογική να επικυρωθεί, χωρίς δικαιολογίες να εφαρμοστεί», ήταν η απαίτηση που διατράνωσαν χτες με την κινητοποίησή τους στο υπουργείο Πολιτισμού οι Εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για την επικύρωση και εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει από το καλοκαίρι.

Στο προγραμματισμένο ραντεβού αντιπροσωπείας που είχαν τα σωματεία της Λυρικής με τον υφυπουργό Ν. Γιατρομανωλάκη, οι εργαζόμενοι άκουσαν ότι θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένοι που έχουν σταθερά το μισθό τους, ενώ άλλοι ζουν με επιδόματα, ότι το κώλυμα που βάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις «διατακτικές» είναι λογικό και ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ φειδωλό, ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους τόνισαν ότι αν σε Κρατικό Θέατρο δεν υπάρχουν ΣΣΕ, τότε φανταζόμαστε το τι θα γίνει στα ιδιωτικά και κατήγγειλαν ότι η Λυρική Σκηνή είναι «πρωτοπορία» στην εφαρμογή όλων των ειδών ελαστικών σχέσεων εργασίας. Παράλληλα, κατήγγειλαν ότι υπάρχει τα τελευταία χρόνια κατεύθυνση αφαίρεσης των δικαιωμάτων μαγνητοσκόπησης καθώς και των πνευματικών - συγγενικών δικαιωμάτων από τις συμβάσεις των συνεργαζόμενων καλλιτεχνών και γι' αυτό έχει ευθύνη το υπουργείο και οι πολιτικές που εφαρμόζονται.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ανυποχώρητοι από την εφαρμογή όλων των όρων της ΣΣΕ, που η διοίκηση έχει υποσχεθεί ότι θα τηρήσει και θα συνεχίζουν την κλιμάκωση του αγώνα: «Δεν θα αφήσουμε να ισοπεδωθούν τα εναπομείναντα δικαιώματα με αφορμή την πανδημία και τη νέα κρίση που ζούμε. Γιατί εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε πολύ καλά και δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τις κατακτήσεις που μας αφαίρεσαν στην προηγούμενη κρίση».

Στο πλευρό τους, σωματεία του θεάματος - ακροάματος διαδήλωσαν δηλώνοντας: «Συλλογικές Συμβάσεις να υπογραφούν παντού, ζητούν οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού», «τα δικαιώματά μας δεν τα παραχωρούμε, εμείς οι εργαζόμενοι γι' αυτά θα αγωνιστούμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ