Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»
«Πρόσωπα του Ηρωα» η ενότητα των εκδηλώσεών του για την επέτειο του 1821

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ), συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Πρόσωπα του Ηρωα», με συνεκτικό ιστό το ερώτημα «Πώς αποτυπώνεται το ηρωικό πρότυπο στην πορεία της τέχνης;».

Στη σειρά δραματοποιημένων αναλογίων με τίτλο «Παραβάσεις», που παρουσιάζεται από τον Οκτώβρη και εξερευνά την εξέλιξη του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα παρουσιαστούν «Η περιπέτεια των ανεμόμυλων από τον Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (7/2/2021, 17.00) και τα «Απομνημονεύματα» του Στρατηγού Μακρυγιάννη (4/4/2021, 17.00).

Θα παρουσιαστεί επίσης ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, μια θεατρική - μουσική σύνθεση του Δημήτρη Καμαρωτού η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 26/2 και θα παιχτεί στην ιστορική έδρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Βαλλιάνειο Μέγαρο (Πανεπιστημίου).

Στα Φυτεμένα Δώματα του ΚΠΙΣΝ θα εκτεθούν οι «Διερχόμενοι» του εικαστικού Γιώργου Ξένου, 100 ανθρώπινα περιγράμματα από σίδηρο, που θα μπορούσαν να είναι ανώνυμοι ήρωες και σε άλλο σημείο του ΚΠΣΙΝ, στα Νότια Μονοπάτια, θα στηθούν οι «Επτά Πύλες», μία ακόμη πολύσημη εγκατάσταση από σίδηρο, με τους δικούς τους συμβολισμούς.

Επιπλέον, το ΚΠΙΣΝ επαναφέρει στην Αγορά την οριζόντια τομή σε ύψος 40 εκ. της βάσης του «Μνημείου Ζαλόγγου» του Ζογγολόπουλου, ενώ μικρογραφία του έργου από επαργυρωμένο ορείχαλκο, κατασκευασμένη από τον ίδιο τον δημιουργό, φιλοξενείται στην κεντρική υποδοχή του ΚΠΙΣΝ.

Ξεχωριστής σημασίας θα είναι η «Εκθεση τεκμηρίων από τις συλλογές της ΕΒΕ» (της Εθνικής Βιβλιοθήκης), που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και θα περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα από έντυπα τυπωμένα στα τυπογραφεία που λειτούργησαν από το 1821 έως το 1827 για τους σκοπούς της Επανάστασης. Επιπλέον, χάριν της φετινής επετείου, ψηφιοποιήθηκε το Αρχείο Επιστολών των Αγωνιστών του 1821 (μία από τις ειδικές συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης).

Παραστάσεις μουσικής και χορού συνδεδεμένες με την ενότητα της επετείου της Επανάστασης θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα, αναγνώσεις, διαλέξεις κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ