Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
Να μη μείνουν οι ηθοποιοί θεατές των εξελίξεων

«

Να μην είναι οι ηθοποιοί θεατές των εξελίξεων», καλεί σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών», επισημαίνοντας την ανάγκη για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών προκειμένου οι ίδιοι, μαζικά και συλλογικά, να αποφασίσουν για τις κινήσεις τους σε συνθήκες που μεγάλη μερίδα του κλάδου συνεχίζει να βρίσκεται εκτός εργασίας και χωρίς εισόδημα.

Η «Δημοκρατική Ενότητα» στέκεται και στη συζήτηση που έχει ανοίξει στον κλάδο με αφορμή καταγγελίες ηθοποιών, επαναφέροντας την τοποθέτησή της στο ΔΣ του ΣΕΗ: «Εμείς από τη μεριά μας καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλους τους ηθοποιούς - όπως άλλωστε το κάναμε πάντα - να καταγγέλλουν σταθερά κάθε παραβίαση των δικαιωμάτων τους, που στους χώρους εργασίας είναι καθημερινές από την εργοδοσία και διαφόρους που διατηρούν θέσεις εξουσίας».

Επισημαίνει ότι «αυτή η συζήτηση μας βρίσκει εδώ και ένα χρόνο περίπου χωρίς εργασία, τους περισσότερους από εμάς χωρίς κανένα επίδομα, χωρίς κανένα εισόδημα», θυμίζει τις μεγάλες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών το προηγούμενο διάστημα και τονίζει ότι «είναι επιτακτικό σήμερα, τώρα, να οξυνθεί, να δυναμώσει ο αγώνας για τη ζωή και τα δικαιώματά μας, για να ανοίξουν οι χώροι εργασίας μας με όλα τα απαιτούμενα μέτρα».

Παράλληλα κάνει μια σειρά επισημάνσεις γιατί, όπως λέει, «γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η αλήθεια:

1. Επαναφέρουμε για όλους τους παραπάνω λόγους την πρόταση για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΗ, την οποία όλες οι άλλες παρατάξεις αρνήθηκαν και καταψήφισαν στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι μια περίοδος που κάποιοι θέλουν τους ηθοποιούς θεατές αλληλοκατηγοριών, θεατές των εξελίξεων, να ασχολούνται με τα προβλήματά μας κάποιες ομάδες "ειδικών". Στην αντίπερα όχθη εμείς προτείνουμε να πάρουν θέση, να συμβάλουν με γνώμη όλοι οι συνάδελφοι, μαζικά, ζωντανά και συλλογικά να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Προτείνουμε τη διεξαγωγή της ΓΣ άμεσα, σε κλειστό γήπεδο, όπου μπορούμε να πάρουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα αποστάσεων, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.) και βέβαια με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αραγε γιατί την αρνούνται; Σε περίπτωση που αρνηθούν ξανά, θα προχωρήσουμε σε μάζεμα υπογραφών για τη σύγκλησή της.

2. Εδώ και περίπου μια βδομάδα, ζητάμε τα πρακτικά του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου. Πάλι με διάφορες προφάσεις δεν μας τα έχουν δώσει, πηγαίνοντάς μας από μέρα σε μέρα. Αραγε γιατί το αρνούνται; Προσπαθεί κάποιος να καλύψει κάτι;

3. Βλέπουμε τον πρόεδρο του ΔΣ να δίνει συνεντεύξεις στα κανάλια και να μας λέει ότι δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές. Αραγε γιατί δεν κατονομάζει τις πιέσεις αυτές; Αναφέρεται συνέχεια σε κάποια 10 περιστατικά, χωρίς ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο να έχει ενημερωθεί. Αραγε γιατί δεν τα φέρνει για συζήτηση; Επιμένουμε πως μόνο διατηρώντας έναν αγωνιστικό προσανατολισμό μέσα από το Σωματείο μας και όχι μετατρέποντάς το σε ΜΚΟ, μόνο συζητώντας σε βάθος και με τη συμβολή και τη γνώμη όλων των συναδέλφων, μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτά τα τόσο κρίσιμα ζητήματα της βίας, της επόμενης μέρας στους χώρους εργασίας», τονίζει μεταξύ άλλων η «Δημοκρατική Ενότητα» και επισημαίνει ότι «ο μόνος τρόπος να περιφρουρήσουμε την τέχνη μας, τους νέους συναδέλφους μας που σπουδάζουν σε δραματικές σχολές, είναι η συνεχής δράση και οργάνωσή μας για την υπεράσπιση των συλλογικών μας δικαιωμάτων, η αντιμετώπιση με συλλογικό τρόπο όλων των αυθαιρεσιών».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org