ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ |
Συγκέντρωση έξω από το Κέντρο Υγείας Περιστερίου 2 (πρώην ΙΚΑ) πραγματοποίησαν υγειονομικοί και μαζικοί φορείς της πόλης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και το παράρτημα Δυτικών του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής.
Την άμεση σχέση της ΠΦΥ με τη διαδικασία των εμβολιασμών ανέδειξε ο Γιώργος Σιδέρης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Περιστερίου. «Πόλεμοι εταιρειών, πόλεμοι κρατών και στο τέλος ο λαός μας που έχει πληρώσει διπλά και τρίδιπλα είναι ανεμβολίαστος», σημείωσε σχολιάζοντας τους έντονους ανταγωνισμούς γύρω από το ζήτημα. Το «μεγάλο πανανθρώπινο επιστημονικό επίτευγμα» του εμβολίου, πρόσθεσε, θα έπρεπε να είναι δημόσιο αγαθό και όχι να βρίσκεται στη δίνη των παραπάνω αντιπαραθέσεων. Οσον αφορά την κατάσταση στα λεγόμενα «εμβολιαστικά κέντρα», υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει προχωρήσει ούτε καν στις απαραίτητες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, απλά μεταφέρει προσωπικό από τη μια δομή Υγείας στην άλλη». Ετσι, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα, ενώ πλέον από δομές Υγείας «μιας νόσου» μετατρέπονται σε κέντρα εμβολιασμού. Αναφερόμενος στις μεγάλες ελλείψεις, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας δεν έχει καν λυμένο το ζήτημα της θέρμανσης! «Να διεκδικήσουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που να μπορεί να αντιμετωπίσει όλη τη νοσηρότητα κι όχι μόνο μια νόσο και πάνω από όλα να στηριχθεί το βασικό κύτταρο της δημόσιας υγείας που είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τόνισε.
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ |
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Ιωάννα Σκαπέτη, από τη ΣΕΑΑΝ και τον Ενιαίο Σύλλογο, τονίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας και της πολιτικής της κυβέρνησης στα ΑμεΑ.
Με συνθήματα όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Υγεία», μαζικοί φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν χτες διαμαρτυρία έξω από το Κέντρο Υγείας Νέας Ιωνίας.
ΕΛΕΥΣΙΝΑ |
«Ο αγώνας για την ενίσχυση της ΠΦΥ είναι αγώνας και για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων», σημείωσε στο χαιρετισμό της η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΚΑΤ, επισημαίνοντας ότι η μόνιμη υποστελέχωσή της ήταν πολιτική επιλογή και πριν την πανδημία.
Η άνιση μάχη μας με τον ιό προκύπτει από το ότι «έχουμε απέναντί μας την πολιτική της κυβέρνησης που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο από την αρχή της πανδημίας», σημείωσε ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ |
Εκ μέρους των απόμαχων της δουλειάς, οι οποίοι λόγω ηλικίας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των υγειονομικών εξέφρασε ο Νίκος Αθανασίου, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου.
Ενίσχυση της δημόσιας ΠΦΥ απαίτησαν υγειονομικοί και άλλοι φορείς και στην παρέμβαση στο Κέντρο Υγείας Πατησίων.
Στο υποστελεχωμένο ΚΥ, το προσωπικό προσπαθεί να επιτελέσει ταυτόχρονα τρεις λειτουργίες: Τακτικά ιατρεία, κέντρο ελέγχου Covid και 4 εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν άλλα τέσσερα. Ηδη έχουν αποδυναμωθεί υπηρεσίες όπως το Κέντρο Μητέρας και Παιδιού και υπάρχουν καθυστερήσεις στις ιατρικές υπηρεσίες.
ΜΟΣΧΑΤΟ |
Αντί να ενισχυθούν τα εδώ και χρόνια αποδυναμωμένα ΚΥ, τόνισε ο Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, «προσωπικό από ΚΥ πηγαίνει σε νοσοκομεία, και τώρα με τους εμβολιασμούς, χωρίς να ενισχυθεί το ΚΥ και εδώ στα Πατήσια και αλλού, το προσωπικό κάνει μόνο εμβολιασμούς, με συνέπεια όλες οι άλλες ειδικότητες να καθυστερούν πάρα πολύ. Εκεί που το ραντεβού για καρδιολόγο ήταν ένας μήνας, έγινε τέσσερις και πέντε μήνες».
«Μεγάλα ζητήματα δημιουργούνται και με τις ελλείψεις που προσωπικού πρέπει να διαχειριστούν όλο αυτόν τον κόσμο, που θα πρέπει να είναι στα εμβολιαστικά κέντρα. Γι' αυτό διεκδικούμε να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», σημείωσε η Εύα Παγούνη, από τη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ΠΦΥ ώστε να φέρει σε πέρας και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται λόγω πανδημίας και τη λοιπή νοσηρότητα που διογκώνεται εξαιτίας της χρόνιας παραμέλησης.
Υγειονομικοί και φορείς είχαν βρεθεί στον ίδιο χώρο πριν χρόνια, διεκδικώντας να μην κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων που λειτουργούσε εκεί πριν αλλάξει η χρήση. Σήμερα, επιβεβαιώνεται ξανά ότι οι μαζικές προσλήψεις αποτελούν όρο για τη συνέχιση λειτουργίας και των Κέντρων Υγείας, αφού λειτουργούν με επικουρικό προσωπικό και μεγάλος αριθμός γιατρών πλησιάζει σε ηλικία συνταξιοδότησης.
Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Ελευσίνα, με την καθολική συμμετοχή όλων των εργαζομένων του 1ου και 2ου Κέντρου Υγείας Ελευσίνας. Σε αυτήν μίλησαν ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, και ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ενέργειας. Σε μια περιοχή που βρίσκεται για τόσο καιρό «στο κόκκινο» σε ό,τι αφορά την πανδημία, υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας της περιοχής, την ανάγκη να μη μετατραπούν τα ΚΥ αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα, αλλά να ενισχυθούν προκειμένου να καλύψουν τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες της περιοχής ολόπλευρα.
Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας, με συνθήματα όπως «Το ΚΥ να αναβαθμιστεί, με μόνιμους γιατρούς να στελεχωθεί», με κατάληξη την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, όπου αντιπροσωπεία επέδωσε το πλαίσιο αιτημάτων στον αντιπεριφερειάρχη.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το τοπικό Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας.
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Μονάδα Υγείας Περάματος πραγματοποίησαν μαζικοί φορείς της πόλης. Στη συνάντηση με τον διευθυντή της Μονάδας ενημερώθηκαν πως ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί τέλη Φλεβάρη σε χώρο μέσα στη Μονάδα, σε δύο βάρδιες, ωστόσο πρόσθεσε πως θα υπάρχει μόνο ένας γενικός ιατρός ως επιβλέπων που θα παρευρίσκεται στη μία βάρδια, ενώ στην άλλη θα επιβλέπει ιατρός άλλης ειδικότητας (π.χ. οφθαλμίατρος). Τα ερωτήματα είναι εύλογα: Τι θα γίνει σε περίπτωση σοβαρού αλλεργικού περιστατικού απουσία γενικού ιατρού; Τι θα γίνει με τη λειτουργία των ιατρείων από τη στιγμή που οι γιατροί θα κάνουν βάρδιες κατά τον εμβολιασμό;
Στον Πειραιά έγινε παρέμβαση στον «Οίκο Ναύτου» στην Τερψιθέα. Ανάλογες κινητοποιήσεις σε Κέντρα Υγείας και δομές ΠΦΥ έγιναν επίσης στο Παγκράτι, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στα Εξάρχεια, στον Κεραμεικό, στο Γαλάτσι, στα Θυμαράκια, στην Κυψέλη, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Αιγάλεω, στην Ηλιούπολη, στο Μοσχάτο, στον Ταύρο, στην Αργυρούπολη, στον Αγ. Δημήτριο, στον Αλιμο, στο Π. Φάληρο, στον Ωρωπό, σε Αγ. Παρασκευή, Κορωπί, Σπάτα, Ραφήνα και Ν. Μάκρη.