Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σήμερα η σύσκεψη συντονισμού και οργάνωσης της πάλης

Πρωτοβουλίες αγώνα και απεργιακής κλιμάκωσης απέναντι στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση

Διαδικτυακή σύσκεψη, με θέμα «Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους και η οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας», οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Με κοινή πρόσκλησή τους, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Λέσβου, Λάρισας και Πάτρας έχουν καλέσει όλες τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα πρωτοβάθμια συνδικάτα να συμμετάσχουν στη σύσκεψη. Οπως σημειώνουν, «μπροστά στην κατάσταση που ζούμε στους χώρους δουλειάς και τα σπίτια μας, παίρνουμε την πρωτοβουλία να συζητήσουμε για την οργάνωση των αγώνων και τις εξελίξεις».

Ηδη, συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια σειρά από κλάδους και περιοχές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συντονισμού και οργάνωσης της πάλης απέναντι στην πολιτική που αφήνει τον λαό εκτεθειμένο στον κίνδυνο της πανδημίας και επιταχύνει την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά του. Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζουν αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας, καθώς και απεργιακή απάντηση όποτε η κυβέρνηση επιχειρήσει να φέρει το νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά και τη συνδικαλιστική δράση.

Βδομάδα δράσης από σωματεία στον Τουρισμό - Επισιτισμό

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό να οργανώσουν από κοινού τον αγώνα για τις θέσεις εργασίας, το εισόδημα, τις Συλλογικές Συμβάσεις, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, απευθύνουν δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη τη χώρα.

Τα σωματεία καλούν σε βδομάδα δράσης από τις 8 έως τις 14 Φλεβάρη, με κινητοποιήσεις σε υπουργεία, Περιφέρειες, δημαρχεία, εργοδοτικές ενώσεις και επιχειρήσεις, με βάση τα δίκαια αιτήματά τους.

«Τώρα είναι η ώρα για το επόμενο βήμα. Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο, αφού οι εκμεταλλευτές μας έχουν πάρει φόρα να σαρώσουν τα πάντα! Είναι η στιγμή να τους δείξουμε ότι δεν μπορούν να υπολογίζουν χωρίς εμάς. Εμείς τους φέραμε τα τελευταία χρόνια κέρδη που δεν μετριούνται. Από τη δική μας δουλειά γίνανε ακόμη πλουσιότεροι. Πουλάμε τη δουλειά μας, αλλά όχι τη ζωή μας. Αυτήν την διεκδικούμε γιατί την αξίζουμε», σημειώνουν τα σωματεία στην κοινή τους ανακοίνωση.

«Ωφελεί να περιμένουμε πότε θα μας περάσουν τις σύγχρονες αλυσίδες; Πότε και πώς θα μας στύψουν στη δουλειά ή θα μας πετάξουν στα αζήτητα;», είναι τα ερωτήματα που θέτουν σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση και εργαζόμενο, τονίζοντας την ανάγκη για αγώνα «με τα αιτήματα που βγήκαν μέσα από τη ζωή, με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν τα κλαδικά Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κω, Ζακύνθου, Θήρας, Λασιθίου «ΤΑΛΩΣ», Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης, Μεσσηνίας, Χανίων (Επισιτισμού), Κάστρου Αμαλιάδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας και Θάσου, Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου.

Τα επιχειρησιακά Σωματεία: Στα ξενοδοχεία της Αττικής «Grand Resort Λαγονήσι», «Athens Marriott», «INTERCONTINENTAL», «ROYAL OLYMPIC», «ZAFOLIA», «Crowne Plaza», «Stanley», «Novotel». Στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας «Bolentaco Limited», «Louis Λέισος», «Ποπολάρος», «Atlant. Gr. Mediterr.», «Ikos Dassia», «La Grotta Verde», «Pelekas Monastery», «Sunshine Corfu», «Sandy». Στα ξενοδοχεία της Ρόδου «AMILIA MARE - PARADISE VILLAGE», «SHERATON» και «MIRAMARΕ». Επίσης, τα σωματεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» Αττικής, «Newrest Hellas υπηρεσίες τροφοδοσίας AE», «Regency Casino» Θεσσαλονίκη και στη σίτιση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΠΦΛΘ).

Πρωτοβουλίες από την Ομοσπονδία σε Τύπο - Χαρτί

Αντίστοιχη απόφαση για τη διοργάνωση βδομάδας δράσης από τη Δευτέρα 8 Φλεβάρη έχει πάρει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε την Τρίτη διαδικτυακά, καλεί τα συνδικάτα του κλάδου και όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα, να διαμορφώσουν με συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων πρόγραμμα δράσης με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις. «Παρεμβαίνουμε όπου η εργοδοσία αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους στην πανδημία, προχωράει σε απολύσεις ή στη χρήση της εκ περιτροπής εργασίας, στο χτύπημα των δικαιωμάτων τους», τονίζει.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς με ενίσχυση των ελέγχων. Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Νέα εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των κινδύνων τόσο από την πανδημία όσο και αυτών που προέρχονται από τις πρώτες ύλες, τις εκτυπώσεις καθώς και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς. Μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων και των ανέργων. Υπαγωγή του κλάδου στα ΒΑΕ. Σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα για τα παιδιά των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ