Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ σχετικά με τις πλημμύρες της 12ης Γενάρη στον Εβρο

Παρέμβαση στη Βουλή για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πλημμύρες της 12ης Γενάρη στον Εβρο πραγματοποίησε την Πέμπτη 21 Γενάρη το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης.

Χτες, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία, κατατέθηκε επίσης αντίστοιχη Επίκαιρη Ερώτηση, ώστε να συζητηθεί το ζήτημα στη Βουλή.

Στην Ερώτηση παρατίθενται οι σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία σε σπίτια, αγροτικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, υποδομές, γέφυρες και δρόμους σε όλο το μήκος του νομού Εβρου και σημειώνεται ότι οι καταστροφές επιβεβαίωσαν για μία ακόμα φορά την «ανάγκη που έχει η Περιφερειακή Ενότητα Εβρου για άμεσα μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. Θέμα που το ΚΚΕ έχει επισημάνει - αναδείξει και με πληθώρα σχετικών Ερωτήσεων στο Κοινοβούλιο».

«Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν θέλει να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της ΠΕ Εβρου. Εργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος, τα οποία όμως δεν αποδίδουν μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματίες, που σταθερά στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση», προσθέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.


Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τα φράγματα Δερείου και Μάνθειας, τα οποία θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την προστασία της περιοχής, την ύδρευση - άρδευση αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι μελέτες όμως «ωριμάζουν» εδώ και δεκαετίες, καθιστώντας αδύνατη την κατασκευή τους.

Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «σταγόνα στον ωκεανό» τα όποια επιμέρους αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει κατά καιρούς μπροστά στις συνολικές απαιτήσεις μιας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής - αντιδιαβρωτικής προστασίας της ΠΕ Εβρου, επιρρίπτοντας ευθύνες και στις κατά καιρούς Τοπικές Διοικήσεις, καθώς «υπόσχονται τα έργα αυτά, όμως στη συνέχεια δεν διεκδικούν τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση στις υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας, που είναι υποστελεχωμένες και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, με αποτελέσματα καταστροφικά για τους κατοίκους της περιοχής».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα για την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%, να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα χρεών σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη. Αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και οποιουδήποτε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης.

Ζητούν επίσης την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές, να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Εβρου, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις. Τέλος, ζητούν να επισπευστεί η υλοποίηση των αναγκαίων φραγμάτων Δερείου και Μάνθειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ