Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση από την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση

Η απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας και οι συλλήψεις δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν τις κινητοποιήσεις. Καταδίκασε με ανακοίνωση η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Αποφασισμένοι αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά, οι φοιτητές, μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος διαδήλωσαν χτες το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Εστειλαν ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στα δικαιώματα της νεολαίας θα τους βρει απέναντι, ενωμένους, ανυποχώρητους, άφοβους μπροστά στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, πήραν τη θέση τους δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι, εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, μαθητές πίσω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής και εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μαζί τους βρέθηκαν και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στη διάρκεια της μεσημεριανής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Μάριος Μωυσίδης, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Σίτισης στη Λέσχη του ΑΠΘ, που μετά από πολυήμερο αγώνα κέρδισε τη μάχη για επιστροφή όλων των εργαζομένων στη δουλειά. Οπως είπε «κερδίσαμε μια μάχη, ο πόλεμος δεν τελείωσε, καθώς τα επιχειρηματικά συμφέροντα παραμένουν μέσα στα πανεπιστήμια και στη Λέσχη».


Ο Γιώργος Ξινής, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών διαμήνυσε ότι «δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, μαζί με τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά. (...) Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους, με οργάνωση κι αγώνα για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών μας».

Ακολούθησε δυναμική πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Πρόβαλαν τα αιτήματά τους με τα πανό και τα πλακάτ, αλλά και με συνθήματα όπως «η καταστολή δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, δώστε λεφτά να ανοίξουν οι σχολές», «με ΜΑΤ και βία δεν δίνεται παιδεία», «δώστε λεφτά για την παιδεία πάρτε τώρα μέτρα στα σχολεία».

Απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας και συλλήψεις

Νωρίτερα, το μεσημέρι, η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα σε φοιτητές κατά τη διάρκεια συγκέντρωσής τους στην πλατεία Αριστοτέλους και προχώρησε σε συλλήψεις που έγιναν κυριολεκτικά στο σωρό. Οι δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της πορείας ρίχνοντας χημικά και χτυπώντας τους φοιτητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παρέμβαση που έγινε από κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη για την απελευθέρωση των συλληφθέντων και την αιτιολογία των συλλήψεων, οι αστυνομικές δυνάμεις αρκέστηκαν στο να «φυγαδέψουν» τους συλληφθέντες προς άγνωστη κατεύθυνση.

Με ανακοίνωσή τους, οι Σύλλογοι Φοιτητών Παιδαγωγικού, Ψυχολογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και ΣΟΦΕΘ κατήγγειλαν την επέμβαση της αστυνομίας και απαίτησαν να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες.

Την αστυνομική βία στο πρωινό φοιτητικό συλλαλητήριο και τις συλλήψεις καταδίκασε με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Απαιτεί απελευθέρωση των συλληφθέντων και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής και στον πιο δύσπιστο. Να περιφρουρήσει τις επικίνδυνες και αντιλαϊκές επιλογές της με την επιβολή του δόγματος "νόμος και τάξη". Για αυτό και εντείνει μέρα με τη μέρα το όργιο κρατικής καταστολής και βίας σε όλα τα επίπεδα που έχει στόχο τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

(...) Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, στον αγώνα για σπουδές, υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ το Σάββατο με 49 συλλήψεις(2024-03-20 00:00:00.0)
Να σταματήσουν οι απαράδεκτες διώξεις(2024-03-20 00:00:00.0)
Καταστολή από την κυβέρνηση ενάντια στους απεργούς μεταλλεργάτες(2022-07-01 00:00:00.0)
Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο!(2022-06-03 00:00:00.0)
Οργιο καταστολής για να περάσει η πολιτική της εμπλοκής στα βρώμικα ΝΑΤΟικά σχέδια(2022-04-07 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της!(2021-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ