Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
«Οχι» στο νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης ξεριζωμένων

Αυξάνονται οι αποφάσεις καταδίκης της κυβερνητικής απόφασης για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου στον Εβρο.

Θυμίζουμε ότι τέλη Δεκέμβρη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση του υφιστάμενου ΚΥΤ στον οικισμό Φυλάκιο του Β. Εβρου, τριπλασιάζοντας ουσιαστικά τη δυναμικότητά του. Από την πλευρά του, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέχρι και τη δημοσίευση της απόφασης στη «Διαύγεια» διαμήνυε πως πρόκειται να ενισχυθούν μόνο οι χώροι και η ασφάλεια του ΚΥΤ. Ωστόσο, η απόφαση κάνει λόγο για εγκατάσταση νέων οικίσκων, που θα αποτελούν ένα επιπλέον ΚΥΤ, δυναμικότητας 1.500 θέσεων και χωρητικότητας 240 ατόμων. Κατά την ολοκλήρωση του έργου, η δομή θα ενοποιηθεί με την υφιστάμενη και θα αποτελούν μία ενιαία.

Η νέα δομή, που αναμένεται να κατασκευαστεί μέσα στο 2021, θα είναι κλειστή - ελεγχόμενη δομή. Η αναβάθμιση του Φυλακίου, μαζί με τα έργα κατασκευής του φράκτη, σύμφωνα με την κυβέρνηση θα συμβάλουν στην περαιτέρω ουσιαστική μείωση των ροών των ξεριζωμένων στα σύνορα, για τον οποίο στόχο ενισχύει τα μέτρα καταστολής κατά των κατατρεγμένων σε χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Το σημερινό ΚΥΤ έχει δυναμικότητα 282 ανθρώπων. Καθώς η μέση μηνιαία άφιξη προσφύγων - μεταναστών την τελευταία τετραετία είναι 811 άτομα, ενώ τον Οκτώβρη του 2020 έφτασε τα 1.030 άτομα, η υφιστάμενη δομή - κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς - δεν επιτρέπει τη σωστή ολοκλήρωση περιόδου υγειονομικής καραντίνας, καταγραφής και ελέγχου.

Ολοκληρωμένη, η κλειστή - ελεγχόμενη δομή θα έχει συνολικό εμβαδό 72 στρέμματα. Θα περιλαμβάνει σε περιφραγμένο χώρο οικίσκους διαμονής έως 750 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων θέσεων, αλλά και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) 750 θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων θέσεων. Περιμετρικά θα έχει διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ και ανάμεσα δρόμο πλάτους έξι μέτρων.

Επίσης, θα είναι εξοπλισμένη με σύστημα ηλεκτρονικής και φυσικής ασφάλειας περιμετρικά αλλά και εντός της δομής, με χρήση καμερών, αλγόριθμων ανάλυσης κίνησης και σηματοδότηση συναγερμών σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, προσπάθειας εισόδου μη εχόντων άδεια ή παράνομων ουσιών, όπως και με σύστημα που θα εξασφαλίζει τη λειτουργία ολοκληρωμένου ελέγχου εισόδου - εξόδου των εργαζομένων, των πιστοποιημένων μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Αναβολή της επίσκεψης του υπουργού

Η τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Ν. Μηταράκη στον Εβρο, που ήταν προγραμματισμένη για 16 μέχρι 19 Γενάρη, αναβλήθηκε λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας ανίχνευσης Covid-19 σε στελέχη της Τοπικής Διοίκησης και του εθελοντικού αυτοπεριορισμού (καραντίνας) τους, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμα νέα ημερομηνία.

Οπως δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός μιλώντας στη «Βεργίνα Τηλεόραση» την προηγούμενη βδομάδα, «αυτό που κάνουμε είναι ότι αναβαθμίζουμε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, κάνουμε τη δομή κλειστή και ελεγχόμενη, και προετοιμαζόμαστε σε περίπτωση τουρκικής προκλητικότητας», υποστηρίζοντας μάλιστα πως «όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει κλειστή η δομή. Συμφωνούν όλοι ότι πρέπει να υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Αυτό που δεν έχουμε καταλήξει - και θα συζητηθεί το Σαββατοκύριακο - είναι πώς θα προετοιμάσουμε τον Εβρο για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον».

«Οχι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης!»

Σε ανακοίνωσή της η Oμοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», απευθυνόμενη στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, δηλώνει την αντίθεσή της στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και επισημαίνει ότι η απόφαση για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου δεν είναι ανεξήγητη, αλλά «αποτέλεσμα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό και του Κανονισμού του Δουβλίνου, που μετατρέπουν τη χώρα και την περιοχή σε κέντρο πολύχρονου εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου καλεί όλους τους αγροτικούς - κτηνοτροφικούς συλλόγους, τους κατοίκους και τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών της περιοχής να μην πέσουν σε εθνικιστικές και ρατσιστικές παγίδες, αλλά να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν να μη γίνει κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στον Εβρο και πουθενά στη χώρα.

«Ο αγώνας αυτός απαιτεί οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι μαζί με το λαό να βάλουν στο στόχαστρό τους αυτούς που ευθύνονται και στηρίζουν τους πολέμους που δημιουργούν ανθρώπους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους», τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας για το θέμα, στις 12 Γενάρη, ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Ζαλουφλής ψήφισε «παρών», επαναλαμβάνοντας την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη δημιουργία νέας δομής στο Φυλάκιο και θέτοντας ως βασική προτεραιότητα το ζήτημα οριστικής κατάργησης των στρατοπέδων συγκέντρωσης από την κυβέρνηση, καθώς και την καταδίκη «των αιτιών που γεννούν το μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα».

Την αντίθεσή της στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα εξέφρασε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, καταδικάζοντας συνολικά την πολιτική που μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να συγκληθεί έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα, ενώ υπογραμμίζει ότι η απόφαση επέκτασης του ΚΥΤ είναι «το αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό και του Κανονισμού του Δουβλίνου, που ουσιαστικά μετατρέπουν και την περιοχή μας σε κέντρο πολύχρονου εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αλλα λόγια» για τους πλημμυροπαθείς, «τρέχουν» τα σχέδια για στρατόπεδο προσφύγων(11/2/2021)
Δεν συναινούμε στο έγκλημα σε βάρος ξεριζωμένων και νησιωτών(30/9/2020)
Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες(16/10/2019)
Μία γυναίκα κάηκε ζωντανή στο κολαστήριο της Μόριας(1/10/2019)
Ενας ακόμα χειμώνας, ένας ακόμα εφιάλτης για χιλιάδες ανθρώπους(5/1/2019)
Ξεπέρασαν τους 20.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά(13/9/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org