Πέμπτη 13 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «μπούσουλα» ΕΕ εγκλωβίζει στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες

Την απάνθρωπη αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ υπερασπίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος χτες το πρωί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία εγκλωβίζει στη χώρα πρόσφυγες και μετανάστες, μετατρέποντας τη χώρα σε μια απέραντη «φυλακή ψυχών» της ΕΕ.

Αναλύοντας τη λεγόμενη πολιτική των έξι σημείων, αναφέρθηκε στα εξής: «Προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές η θάλασσα έχει σύνορα, άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, κλειστές και ελεγχόμενες δομές, διαφάνεια στις ΜΚΟ οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα αλλά και μία συγκροτημένη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας καθώς έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους».

Καθώς όλα αυτά συνεπάγονται άγριο ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα, ο ίδιος επισήμανε τη «μείωση των μεταναστευτικών ροών»: «Από τις 72.000 που ήταν το 2019 μειώθηκαν σε περίπου 15.000 το 2020 και έχουν περιοριστεί στις μόλις 2.500 το πρώτο τετράμηνο του 2021», είπε, όπως και ότι «έχουν μειωθεί σημαντικά οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα. Από τους 121 στους 37 τώρα», αποσιωπώντας βέβαια ότι το «άνοιξε - κλείσε» αυτής της κάνουλας έχει να κάνει και με τη στάση της Αγκυρας στο παζάρι της με την ΕΕ, στο πλαίσιο και της απαράδεκτης διμερούς Συμφωνίας, στην εφαρμογή της οποίας και την «επικαιροποίησή» της επιμένει και η ελληνική κυβέρνηση. Αλλωστε και χτες ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την γείτονα ότι «επιμένει να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρώπης».

Κατηγόρησε, επίσης, «οργανωμένες συμμορίες διακινητών, κυκλώματα που δυστυχώς συχνά καλύπτονται από κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ύποπτης προέλευσης», αποσιωπώντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που συντηρούν και μεγεθύνουν τις προσφυγικές ροές, στους οποίους μετέχει και η κυβέρνηση, φέροντας το ανάλογο βάρος ευθύνης. Οπως επίσης και το γεγονός ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις μπουκώνουν με εκατομμύρια ευρώ αυτές τις ΜΚΟ αναθέτοντάς τους, όπως π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ, τη διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού.

Παραπέρα, εξέφρασε τη ...χαρά του για το γεγονός ότι «έχουμε και θετικές εξελίξεις και ως προς το καινούργιο κέντρο υποδοχής της Λέσβου» (το νέο κλειστό κέντρο κράτησης στη Λέσβο, που διαιωνίζει τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών). Παρουσίασε ως κατόρθωμα το γεγονός ότι «στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μετά από επίπονες προσπάθειες, ιδρύονται πια, δημιουργούνται, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο, νέες εγκαταστάσεις με πολύ σύγχρονες προδιαγραφές, στην Κω επεκτείνεται η υφιστάμενη εγκατάσταση με τις ίδιες προβλέψεις». Ωστόσο αυτές οι ενέργειες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κατοίκους, με μόνη διέξοδο να μη στηθεί κανένα νέο ΚΥΤ στα νησιά, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό, να κλείσουν όλα όσα λειτουργούν εκεί, πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους ώστε να μπορούν από εκεί να αιτηθούν άσυλο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ