Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Πολιτική η ευθύνη για το αίσχος των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων

Αντί για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, η κυβέρνηση προχωρά σε ημίμετρα με άλλες στοχεύσεις

«Το στοκ των 350.000 εκκρεμών συντάξεων δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα. Τα κλιμάκια και οι ομάδες εργασίας αποτελούν "μπαλώματα", που στοχεύουν αλλού», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ), σχολιάζοντας τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το αίσχος με τις καθυστερήσεις στην απονομή εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων «οφείλεται σε πολιτικές αποφάσεις και σε χαοτικές συνθήκες εργασίας που βιώνουμε καθημερινά εδώ και χρόνια και δεν αποτελούν κάτι περιστασιακό! Η τωρινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με το πάγωμα έκδοσης συντάξεων από 01/01/2015 (τρία χρόνια για μια εγκύκλιο!), τις αλλεπάλληλες ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων με "κορωνίδα" την τελευταία ενοποίηση κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, την υποστελέχωση υπηρεσιών, την πολυνομία, την έλλειψη μηχανογράφησης, μέσων, υποδομών και σε κάποιες διευθύνσεις έλλειψη φυσικού αρχείου ασφαλισμένων, είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για το τεράστιο στοκ των 350.000 συντάξεων!».

«Τα επικοινωνιακά τερτίπια ότι όλα τα χρονίζοντα προβλήματα των Ταμείων θα λύνονταν ως διά μαγείας με τη δημιουργία του "ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ" και της "σύνταξης με το πάτημα ενός κουμπιού" αποδείχτηκαν λόγια "του αέρα", προπαγάνδα σκοπιμοτήτων», προσθέτει, αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες, που είναι «η συνέχιση της υποστελέχωσης, οι καθυστερήσεις στα λογισμικά και πληροφοριακά συστήματα, η έλλειψη εκπαίδευσης...».

Ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, διατηρούν το πρόβλημα για τους συνταξιούχους

Ειδικότερα, ο ΣΥΑΤ τονίζει πως ενώ το 2020 συνταξιοδοτήθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ 557 εργαζόμενοι και αναμένεται μεγαλύτερος αριθμός συνταξιοδοτήσεων φέτος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσλάβει μόνο 180 εργαζόμενους, ενώ «"επιστρατεύει" παλιούς συνταξιούχους ή ζητά να αποσπαστούν υπάλληλοι χωρίς εμπειρία για να βοηθήσουν στην έκδοση συντάξεων».

Και προσθέτει: «Υπουργείο Εργασίας και διοίκηση, μη λύνοντας ουσιαστικά κανένα χρονίζον πρόβλημα, αποφασίζουν τώρα, μετά την παταγώδη αποτυχία τους, να συγκροτήσουν και σε εμάς τη λειτουργία "κλιμακίων - ομάδων - υποομάδων εργασίας", για να δείξουν ότι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, με ατομικές στοχοθεσίες που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανέφικτες, υπερεντατικοποίηση της εργασίας ακόμα και τα Σαββατοκύριακα». Ετσι εφαρμόζεται «με ένα click η αντεργατική πολιτική κι όχι η απονομή της σύνταξης», καθώς «στον πυρήνα του συστήματος των "ομάδων εργασίας" είναι η στοχοθεσία, η σχέση αμοιβής - απόδοσης, δηλαδή η δουλειά "με το κομμάτι" που είναι άλλωστε πανάρχαια μέθοδος υπόσκαψης της σταθερής σχέσης μισθού - ημερήσιου χρόνου εργασίας, εντατικοποίησης εντός και πέραν του 8ωρου, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας».

Ο ΣΥΑΤ καλεί τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση και τη διοίκηση, «αξιοποιώντας κάποια ψίχουλα, να μας χωρίσουν σε στρατόπεδα, ποιος θα πληρωθεί έξτρα και ποιος όχι». Και ξεκαθαρίζει: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δουλεύουμε σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο, έχουμε να κάνουμε με τους απόμαχους της δουλειάς και καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες, παρά τις ελλείψεις, τις δυσκολίες, για να ικανοποιήσουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα τα αιτήματά τους. Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι μαζί με τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους βράζουμε στο ίδιο καζάνι, έχουμε τον ίδιο αντίπαλο».

«Με τη συλλογική μας δράση», καταλήγει, «δεν θα επιτρέψουμε το βάθεμα των ανατροπών των εργασιακών μας σχέσεων, τη δουλειά Σαββατοκύριακου και τις συνθήκες "γαλέρας". Χωρίς μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χωρίς αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, χωρίς εκσυγχρονισμό κ.λπ. όλα τα αιτήματα στον e-ΕΦΚΑ θα χρονίζουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ΕΦΚΑ «ψηφιοποιείται», η ταλαιπωρία συνεχίζεται(2023-04-21 00:00:00.0)
Μέτρα για να μη μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι εκπαιδευτικοί(2022-07-08 00:00:00.0)
Πετυχημένη απεργία κόντρα στη «σταυροφορία» υπουργείου και διοίκησης(2021-12-28 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι, στο απυρόβλητο οι αιτίες(2021-06-24 00:00:00.0)
Οχι στην απαράδεκτη τροπολογία επίθεσης στο ασφαλιστικό σύστημα(2021-04-23 00:00:00.0)
Αποτυπώνει το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος των συντάξεων(2020-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ