Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιμονή στη διαστρέβλωση

Τη μεγάλη διαδήλωση της 5ης Μάη 2010 «θυμήθηκε» η «Καθημερινή της Κυριακής», με αφορμή την πρόσφατη εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Τα όσα γράφει, όμως, όπως και διάφορα παρόμοια τις τελευταίες μέρες, διαστρεβλώνουν σκόπιμα τα γεγονότα και δίνουν «τροφή» για να αναπαράγεται η γνωστή προβοκάτσια ότι το ΠΑΜΕ «περιφρούρησε τη Βουλή» και ότι έτσι έγινε τάχα κατορθωτό να ψηφιστεί το μνημόνιο... Η ιστορία όμως δεν μπορεί να ξαναγραφτεί ούτε η αλήθεια να διαστρεβλωθεί. Το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα καμιά Βουλή δεν περιφρούρησαν. Συγκροτημένα και οργανωμένα περιφρούρησαν τη μαζική διαδήλωση, τους χιλιάδες εργαζόμενους που εκείνη τη μέρα απεργούσαν και πάλευαν ενάντια στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων τους. Αντίπαλός τους ήταν η κυβέρνηση, τα κόμματα που ψήφιζαν το μνημόνιο καθώς και οι δυνάμεις καταστολής. Από κοντά και οι διάφοροι κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί, «γνωστοί - άγνωστοι» και διάφοροι ακροδεξιοί - που καταγγέλθηκαν ανοιχτά από το ΚΚΕ και τα συνδικάτα - οι οποίοι δρούσαν σε διατεταγμένη υπηρεσία, επιχειρώντας προβοκάτσια σε βάρος της διαδήλωσης, η οποία ξεκίνησε με την «επίθεση στη Βουλή» και ολοκληρώθηκε με τη δολοφονία αθώων εργαζομένων στη Μαρφίν. Δίνοντας πάτημα στην κυβέρνηση να χτυπήσει τη μεγαλειώδη συγκέντρωση και στη συνέχεια να συκοφαντήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Κι αυτό αποκαλύφθηκε με την εξέλιξη των γεγονότων, όσο και από τον Καρατζαφέρη που ως «λαγός» της προβοκάτσιας ούρλιαζε ότι «το ΚΚΕ θέλει να κάψει τη Βουλή». Οι ίδιοι μάλιστα που σήμερα τα γράφουν αυτά, δέκα χρόνια πριν έγραφαν ότι «το ΚΚΕ παίζει με τη φωτιά» πρωτοστατώντας στην οργανωμένη λαϊκή διαμαρτυρία. Οτι συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «Ανυπακοή» ευθύνονται για τα επεισόδια. Εθεταν μάλιστα και πονηρά «ερωτήματα», «όλα είναι προβοκάτσια;» ή «μήπως ήταν απλοί οπαδοί του ΚΚΕ αυτοί που επιχείρησαν την εισβολή;». Ολα αυτά είναι γνωστά και καταγεγραμμένα. Απλώς αποδεικνύεται ότι οι προβοκάτσιες είναι πολυεργαλεία, διαχρονικά...

Τα «Rafale»...

Οταν πριν από λίγους μήνες οι μαθητές αγωνίζονταν για προσλήψεις εκπαιδευτικών και περισσότερες αίθουσες, για να αποσυμφορηθούν οι τάξεις και να κάνουν μάθημα με ασφάλεια, η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έλεγαν ότι είναι «υποκινούμενοι». Γιατί; Επειδή ανάμεσα σε άλλα ζητούσαν να εξασφαλίσει το κράτος την προστασία της υγείας στα σχολεία, αντί να ξοδεύει δισ. ευρώ για την αγορά πολεμικών αεροπλάνων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. «Τι σχέση έχουν τα "Rafale" με την Παιδεία;», αναρωτιόνταν τάχα αθώα οι διάφοροι κονδυλοφόροι, στάζοντας χολή για τους μαθητές και τον δίκαιο αγώνα τους. Η απάντηση ήρθε από την ίδια την κυβέρνηση... Συγκεκριμένα, από τους εκπροσώπους του Δημοσίου, που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του ΣτΕ και ζήτησαν να μην αποδοθούν τα αναδρομικά που διεκδικούν με προσφυγή τους συνταξιούχοι, με την αιτιολογία ότι προέχουν άλλες δαπάνες από το κράτος, όπως η αγορά των «Rafale», δήθεν για την άμυνα της χώρας!

... και τα σχολεία

Να λοιπόν πώς προσπαθεί η κυβέρνηση να «βάλει πάγο» σε κάθε διεκδίκηση: Επικαλούμενη άλλοτε τις «αντοχές της οικονομίας», τη δυνατότητα δηλαδή στήριξης από το κράτος των κερδών του κεφαλαίου, και άλλοτε τις δαπάνες για τη «θωράκιση της άμυνας», πίσω από την οποία συγκαλύπτεται η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας και του λαού στα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια. Τα ίδια επικαλούνταν βέβαια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είχαν δίκιο επομένως οι μαθητές όταν έλεγαν στην κυβέρνηση να αφήσει «τα σάπια» και να δώσει λεφτά για προσλήψεις. Η αγορά των «Rafale» ψηφίστηκε στη Βουλή, με διευρυμένη μάλιστα συναίνεση. Τα Δημοτικά όμως άνοιξαν στην ίδια ακριβώς κατάσταση που έκλεισαν, κάνοντας το φυλλοκάρδι γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών να τρέμει λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας, ενώ Γυμνάσια και Λύκεια παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας...

Κρυάδες

Θυμηδία προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, που διαφημίζει τις «άμεσες» παρεμβάσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με αφορμή το θάνατο υπαλλήλου σεκιούριτι στα Λεχαινά και τον ξυλοδαρμό εργαζόμενου από την εργοδοσία σε πρακτορείο ταχυμεταφορών. Καταλήγει μάλιστα με τη δήλωση ότι ο υπουργός ζήτησε από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς! Δουλεύουν τους εργαζόμενους «ψιλό γαζί»! Ο ρόλος του ΣΕΠΕ, που δεν κάνει ούτε στοιχειώδεις ελέγχους για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, απαξιώθηκε κι άλλο με την πανδημία, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε μέσα και προσωπικό. Η κυβέρνηση, όμως, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και αντί να ενισχύσει το ΣΕΠΕ για να επιβάλει την καθολική εφαρμογή τους, ενθάρρυνε την ασυδοσία των εργοδοτών, για να μπορούν ευκολότερα να προσαρμόζουν τα ωράρια και τους όρους δουλειάς στις «ιδιαίτερες» συνθήκες της πανδημίας. Για παράδειγμα, στη Δυτική Αττική, με χιλιάδες επιχειρήσεις και περίπου 150.000 εργαζόμενους, υπάρχουν μόνο 12 επιθεωρητές με ένα μόλις όχημα, που σημαίνει ότι κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα χτυπάνε κόκκινο και τα σωματεία καταγγέλλουν ότι οι χώροι δουλειάς είναι εστίες υπερμετάδοσης, λόγω έλλειψης μέτρων. Το ίδιο γίνεται στη Βοιωτία, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Ασε που κι όταν κάνουν ελέγχους, τα πρόστιμα πέφτουν βροχή στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας! Ας αφήσουν λοιπόν τα επικοινωνιακά τρικ και τις ...κρυάδες εκεί στο υπουργείο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1736 Γεννιέται ο Σκοτσέζος μηχανικός και εφευρέτης Τζέιμς Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης ισχύος του ηλεκτρικού ρεύματος.

1809 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Εντγκαρ Αλαν Πόε.

1828 Πεθαίνει στη Βιέννη δύο μέρες μετά την αποφυλάκισή του, άρρωστος και πάμφτωχος, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης.

1839 Γεννιέται ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πολ Σεζάν.

1919 Στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στη Γερμανία, το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε 37,86% των ψήφων και οι Ανεξάρτητοι 7,62%. Η νεοεκλεγείσα Εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε μακριά από τα προλεταριακά κέντρα της χώρας, στη μικρή πόλη της Βαϊμάρης. Ακολούθως, οι Σοσιαλδημοκράτες σχημάτισαν νέα κυβέρνηση, αυτή τη φορά με τα αστικά κόμματα του Κέντρου και το Δημοκρατικό Κόμμα. Είχε προηγηθεί η απόφαση του σοσιαλδημοκρατούμενου Κεντρικού Συμβουλίου των Σοβιέτ να αποποιηθεί όλες του τις εξουσίες (που είχε έστω τυπικά) χάριν της Εθνοσυνέλευσης, σφραγίζοντας ουσιαστικά την αυτοδιάλυσή του.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Γκέτο του Λοντζ, το δεύτερο μεγαλύτερο εβραϊκό γκέτο μετά από εκείνο της Βαρσοβίας. Από τους 200.000 Εβραίους του γκέτο, μόλις 900 επέζησαν της ναζιστικής κατοχής.

1947 Σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια, αυτό του «Χειμάρρα», πνίγεται σιδηροδέσμιος ο Νίκος Ζαγουρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και άλλοι 18 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι.

1949 Ξεκινά η μεγάλη μάχη του Καρπενησίου, που έληξε στις 21/1 με νίκη του ΔΣΕ.

1972 Ανακοινώνεται ότι το νέο αεροδρόμιο των Αθηνών στα Σπάτα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, θα αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος του 1979 και το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα γίνει πάρκο...

1983 Ο ναζί εγκληματίας πολέμου και στέλεχος της Γκεστάπο, Κλάους Μπάρμπι, συλλαμβάνεται στη Βολιβία.

...και σαν χτες

1689 Γεννιέται ο Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος Σαρλ ντε Μοντεσκιέ.

1823 Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της επαναστατικής ελληνικής κυβέρνησης.

1915 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης.

1919 Ξεκινά τις εργασίες της η «Διάσκεψη Ειρήνης» των Παρισίων, με σκοπό τον καθορισμό των όρων της ειρήνης από τις νικήτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Αντάντ στις ηττημένες των Κεντρικών Δυνάμεων.

1923 Καθιερώνεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό ημερολόγιο, με ισχύ από τις 16/2.

1943 Ο Κόκκινος Στρατός διασπά την πολιορκία του Λένινγκραντ.

1948 Ιδρύεται το Συμβούλιο Οικονομικής Αλληλοβοήθειας των σοσιαλιστικών κρατών (ΚΟΜΕΚΟΝ).

1953 Διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, κατά τις οποίες εκλέγεται βουλευτής η Ελένη Σκούρα, πρώτη γυναίκα στο αστικό κοινοβούλιο.

1961 Ο Μάο Τσε Τουνγκ, μιλώντας στην ΚΕ του ΚΚ Κίνας, χαρακτηρίζει το ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης δεξιό οπορτουνιστικό κόμμα.

1984 Πεθαίνει ο Βασίλης Τσιτσάνης.

1996 Ο Κωνσταντίνος Σημίτης εκλέγεται διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και στην πρωθυπουργία της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ