Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέα «κρούσματα» διακοπής του ρεύματος σε λαϊκά σπίτια

Καταγγελίες από Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα

Πληθαίνουν τα «κρούσματα» διακοπής της ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά που «στενάζουν» από τα βάρη των αντεργατικών μέτρων και πασχίζουν να επιβιώσουν με συρρικνωμένο, ακόμα και μηδενικό εισόδημα. Μετά την καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής για το «κόψιμο» του ρεύματος σε σπίτι, την ώρα μάλιστα που μαθητής βρισκόταν σε τηλεκπαίδευση, καταγγέλλονται δύο ακόμα περιπτώσεις στις οποίες οικογένειες σε Μέγαρα και Πέραμα έμειναν επίσης χωρίς ρεύμα.

Τη διακοπή του ρεύματος στο σπίτι άπορης γυναίκας, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και χρησιμοποιεί συσκευή οξυγόνου, καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Η γυναίκα που έχει αναγκαστεί να ζει χωρίς ρεύμα διαμένει στις εργατικές κατοικίες του δήμου Μεγαρέων, κάνει χρήση οξυγόνου, ενώ βιοπορίζεται με 200 ευρώ το μήνα που λαμβάνει από την Πρόνοια. Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση στο σπίτι της για παλιά χρέη, τα οποία μάλιστα αποτελούν μέρος αποποιηθείσας κληρονομιάς και δεν θα έπρεπε καν να διεκδικεί. Η αποποίηση της κληρονομιάς είχε αποσταλεί στη ΔΕΗ, μαζί με τη βεβαίωση της σύνδεσης του ρεύματος σε άλλο πάροχο, στον οποίο δεν υπάρχει κανένα χρέος, παρ' όλα αυτά η ΔΕΗ προχώρησε τη Δευτέρα 11/1 στη διακοπή. Το Σωματείο έκανε την περασμένη Τετάρτη παρέμβαση στη ΔΕΗ, καταγγέλλοντας τη διακοπή του ρεύματος και απαιτώντας την άμεση επανασύνδεσή του.

Τη διακοπή ρεύματος σε αυτοαπασχολούμενη που μισθώνει σχολικό κυλικείο από το Πέραμα, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων, την ώρα που το εισόδημα της οικογένειάς της χτυπήθηκε από το πολύμηνο κλείσιμο των σχολείων, ενώ και ο σύζυγός της βρίσκεται σε πολύμηνη αναστολή εργασίας. Η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει επίσης ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης έχει αποτέλεσμα, εκτός όλων των άλλων, τα δύο παιδιά της οικογένειας να έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Σε επικοινωνία της εργαζόμενης με τη ΔΕΗ και στη συνέχεια με την αρμόδια νομική - εισπρακτική εταιρεία διευθέτησης οφειλών, ως προϋπόθεση για την επανασύνδεση του ρεύματος απαιτήθηκε η άμεση αποπληρωμή του 40% της συνολικής οφειλής και ο διακανονισμός για το υπόλοιπο ποσό, ενώ η πρόταση της εργαζόμενης να καταβάλλει κάθε μήνα 100 ευρώ από το υστέρημά της δεν έγινε δεκτή... «Οι διακανονισμοί, είτε από τη ΔΕΗ ΑΕ είτε από τις λοιπές εταιρείες παρόχους ρεύματος, έχουν τέτοιους όρους, που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν άνθρωποι σε κατάσταση αναστολής εργασίας», ξεκαθαρίζει η Επιτροπή Αγώνα. «Κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα! Να σταματήσουν τώρα οι διακοπές ρεύματος!», απαιτεί και επισημαίνει πως «το συγκεκριμένο περιστατικό αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που την περίοδο του γενικευμένου lockdown δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ