Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σύλληψη Ναβάλνι μόλις επέστρεψε

ΜΟΣΧΑ.--

Οπως είχαν αναγγείλει οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές (FSIN), συνέλαβαν τον Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτη της αντιπολίτευσης που στηρίζεται στις δυτικές αστικές κυβερνήσεις, την Κυριακή το απόγευμα, μόλις έφτασε στη Μόσχα. Ο λόγος της σύλληψης αποδίδεται στο ότι από τις 29 Δεκέμβρη 2020 παραβίασε τους όρους αναστολής ποινής φυλάκισης, η οποία του είχε επιβληθεί το 2014 για διαφθορά. Χτες σε δίκη όπου υποβλήθηκε, το υπουργείο Εσωτερικών, επικαλούμενο τις πολυάριθμες παραβιάσεις των όρων αναστολής και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις που είχε κοινοποιήσει στον ίδιο και τον δικηγόρο του, ζήτησε τη φυλάκιση του Ναβάλνι, ο οποίος και καταδικάστηκε για 30 μέρες.

Είναι γνωστό ότι ο Ναβάλνι βρισκόταν στη Γερμανία, όπου είχε μεταφερθεί μετά από την καταγγελία του ότι δηλητηριάστηκε από τη ρωσική κυβέρνηση με νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, κάτι που η κυβέρνηση απορρίπτει και ζητάει να έχει γνώση των εξετάσεών του, πράγμα το οποίο αρνούνται οι Δυτικοί.

Μόλις έγινε γνωστή η σύλληψη του Α. Ναβάλνι, η μια μετά την άλλη οι δυτικές κυβερνήσεις έσπευσαν να την καταδικάσουν, εξαπολύοντας απειλές. Ο Αμερικανός απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σημείωσε ότι «είναι η τελευταία σε μια σειρά αποπειρών να σιωπήσουν ο Ναβάλνι και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες φωνές που επικρίνουν τις ρωσικές αρχές». Αλλά και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του νέου Πρόεδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, σε παρέμβασή του σημείωσε: «Οι επιθέσεις του Κρεμλίνου κατά του κ. Ναβάλνι δεν συνιστούν απλώς παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και επίθεση κατά του ρωσικού λαού που θέλει να ακουστεί η φωνή του».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, μίλησε περί προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησε την απελευθέρωσή του.

Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ, κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να εξηγήσει πώς δέχτηκε επίθεση με ένα χημικό όπλο.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Τόμας Πέτριτσεκ δήλωσε ότι θα θέσει ζήτημα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι εκδηλώσεις οργής των δυτικών χωρών για τη σύλληψη του Ναβάλνι είναι σχεδιασμένες για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες τους από τα εσωτερικά προβλήματα. Στο ίδιο κλίμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, σε μήνυμά της στο διαδίκτυο ανέφερε: «Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο, μην παρεμβαίνετε στην εθνική νομοθεσία κυρίαρχων κρατών και ασχοληθείτε με τα προβλήματα των δικών σας χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ