Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εκλογές την άνοιξη και το καλοκαίρι

Ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις τρομοκρατικές επιδρομές και συλλήψεις και εγκρίνει σχέδια για την ανέγερση 780 κατοικιών εποίκων στη Δυτική Οχθη

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα και αποκλεισμένα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, ενώ οι ισραηλινές κατοχικές αρχές συνεχίζουν τις επιδρομές, τις τρομοκρατικές εφόδους σε σπίτια και τις συλλήψεις, αλλά και την έγκριση σχεδίων για αύξηση των εβραϊκών εποικισμών.

Το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος αναφέρεται στη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών από το Γενάρη του 2006. Ειδικότερα, προβλέπει τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 22 Μάη, προεδρικών εκλογών στις 31 Ιούλη και εκλογών για το Εθνικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στις 31 Αυγούστου.

Ενα 48ωρο μετά την απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη, ο Αμπάς συναντήθηκε στη Ραμάλα με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αιγύπτου και Ιορδανίας και τους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην ενίσχυση της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης. Ακολούθησαν ανακοινώσεις από ΕΕ, Αραβικό Σύνδεσμο και Οργανισμό Ισλαμικής Συνδιάσκεψης που χαιρέτισαν την απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Χτες τα ξημερώματα, πάντως, οι ισραηλινές αρχές πραγματοποίησαν νέα επιδρομή στην ανατολική Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή την αναίμακτη ρίψη δύο ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη στον θαλάσσιο χώρο του νότιου Ισραήλ. Από τις δύο ρίψεις πυραύλων που έκαναν ισραηλινά μαχητικά σημειώθηκαν πυρκαγιά σε ένα κτίριο και σοβαρές υλικές ζημιές σε άλλο ένα, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή θάνατοι.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενέκρινε τα σχέδια για την ανέγερση 780 κατοικιών Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη, ενθαρρύνοντας την παράνομη επέκταση των εποικισμών αλλά και τις ασταμάτητες βαρβαρότητες Εβραίων κατά της ζωής και της περιουσίας Παλαιστινίων πολιτών, που εδώ και μερικές βδομάδες εστιάζονται στα περίχωρα της Ναμπλούς.

Την Κυριακή, μία ομάδα 20 Εβραίων εποίκων λιθοβόλησαν την 11χρονη Παλαιστίνια Χάλα Μανσούρ Κατ στο χωριό Μάνταρα στα περίχωρα της Ναμπλούς ενώ γυρνούσε στο σπίτι της και επιχείρησαν να την απαγάγουν, ενώ στη συνέχεια έσπασαν και τα τζάμια του σπιτιού της, προσπαθώντας να εισβάλουν σε αυτό. Το κορίτσι σώθηκε όταν άκουσαν τις κραυγές της για βοήθεια η μητέρα, ο θείος και ορισμένοι γείτονες, που τη γλίτωσαν από τα χέρια των βαρβάρων.

Τη Δευτέρα, ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 15 συλλήψεις νεαρών Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, χωρίς το παραμικρό πρόσχημα, αφού προηγουμένως έκαναν τρομοκρατικές εφόδους στα σπίτια τους με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών. Σε αυτό το κλίμα όξυνσης, οι κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν τον εμβολιασμό Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων κατά του κορονοϊού, ενώ παράλληλα απαγόρευσαν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να κάνουν ομιλίες σε σχολεία στο Ισραήλ, σε περίπτωση που κατηγορούν τις κατοχικές αρχές ότι ασκούν πολιτικές και τακτικές ρατσιστικού καθεστώτος, τύπου απαρτχάιντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ