Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Καμπάνιες και αρνήσεις

«Νόμιμη» η αρπαγή των Γλυπτών από τον Ελγιν υποστηρίζει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου!

Η γνωστή παροιμία «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι» παίρνει νέες εννοιολογικές διαστάσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Χτες, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Ρόμπερτ Αντερσον, σε άρθρο του στους «Τάιμς» (άτυπο εκπρόσωπο των κυβερνητικών θέσεων) ξεκαθαρίζει ότι «τα Ελγίνεια Μάρμαρα δε θα εγκαταλείψουν ποτέ το Λονδίνο». «Τα Μάρμαρα βρίσκονται εκεί όπου θα παραμείνουν, όπου όλοι μπορούν να τα δουν», γράφει ο Αντερσον και επιμένει στο προκλητικά «ανιστόρητο» ψεύδος των Βρετανών: ότι ο λόρδος Ελγιν «νομίμως»... βούτηξε και μετέφερε τα αρχαία στο Λονδίνο. Ισχυρίζεται δε ότι η «νόμιμη» πράξη του κλέφτη Ελγιν, «έσωσε τα Γλυπτά από άλλον ένα αιώνα φθοράς», αποσιωπώντας βέβαια τις καταστροφικές επεμβάσεις «συντήρησης» των Βρετανών στη δεκαετία του '30, αλλά και τα φαγοπότια της πλουτοκρατίας στην αίθουσα των Γλυπτών. Κατηγορεί την Ελλάδα ότι «δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε τα αρχαία που έχει» και καταλήγει, ότι «το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει τη νομική δυνατότητα να επιστρέψει τα Μάρμαρα ή άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς ακόμη και αν το ήθελε. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία». Απαντώντας εμμέσως στην πρόταση του Ε. Βενιζέλου για δανεισμό των Γλυπτών, ο Αντερσον εκφράζει αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα θα τα επέστρεφε.

Με το άρθρο αυτό ο Αντερσον προφανώς «απαντά» και στη σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση της καμπάνιας «Παρθενώνας 2004», στη Βουλή των Κοινοτήτων, την οποία οργανώνει ο βουλευτής Ρίτσαρντ Αλαν, με στόχο την επιστροφή των Γλυπτών έως το 2004. Η καμπάνια υποστηρίζεται από πολλούς βουλευτές και καλλιτέχνες, όπως η Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Θέση υπέρ της επιστροφής μέσω δανεισμού πήρε και ο διευθυντής του μουσείου «Victoria and Albert», Μαρκ Τζόουνς.

Εξάλλου, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πλάνετ 104,5», η επικεφαλής της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ελένη Κιούμιτ, αναφερόμενη στη συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου σημειώνει, ότι «το μόνο καινούριο είναι ότι έχει περισσότερες ανακρίβειες απ' ό,τι συνήθως λένε οι Βρετανοί και δείχνει τη φοβερή υποκρισία των Βρετανών, ιδίως του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου». Οσο για τη «νομιμότητα» του Ελγιν, η Κιούμιτ σημειώνει, ότι ο αρχαιοκάπηλος λόρδος ήθελε τα γλυπτά μόνο για το σπίτι του και αναγκάστηκε να τα παραδώσει στο βρετανικό κράτος σαν αντίτιμο για τα υπέρογκα χρέη του από τους φόρους!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org