Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποκάλυψη ελληνιστικού ηρώου

Τμήμα ελληνιστικού μνημείου, πιθανώς ηρώου, αποκαλύφθηκε στη θέση «Παλιοκλήσι» στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Πεστών του Δήμου Αγ. Δημητρίου στο Νομό Ιωαννίνων, σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο. Το εύρημα έχει ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία για όλη την Ελλάδα λόγω της σπανιότητας παρόμοιων οικοδομημάτων. Να σημειωθεί ότι η σωστική ανασκαφή που αποκάλυψε το σημαντικό μνημείο έγινε μετά τη διαπίστωση λαθρανασκαφής, στο ίδιο σημείο τον περασμένο Μάη!

Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε μονοθάλαμος τάφος μακεδονικού τύπου (με ταφικό θάλαμο διαστάσεων 2,28μ Χ 2,35μ. και κτιστό δρόμο μήκους 5μ). Το μεγαλύτερο τμήμα της καμαροσκέπαστης οροφής του καταστράφηκε από τους αρχαιοκάπηλους. Ο τάφος έχει προσανατολισμό ΒΔ-ΝΑ με την είσοδο προς ΝΑ, διαθέτει ένα θάλαμο τετράγωνης κάτοψης, στον οποίο σώζεται μικρό μόνο τμήμα του πλακόστρωτου δαπέδου, ενώ δεν έχει πλούσια διακόσμηση, αλλά χαρακτηρίζεται από λιτές αναλογίες και στιβαρή κατασκευή. Τα κατώτερα τμήματα των πλευρών του τάφου είναι κτισμένα με ασβεστόλιθους, ενώ τα ανώτερα - όπως και η οροφή που στεγάζει το μνημείο - με λιθόπλινθους ντόπιου κροκαλοπαγούς πετρώματος πολύ καλής λάξευσης.

Η συνέχιση της ανασκαφής αποκάλυψε ότι ο τάφος αποτελεί τμήμα ελληνιστικού μνημείου, πιθανώς ηρώου. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε τμήμα ορθογώνιου χώρου διαστάσεων 9μ Χ 4μ με πλακόστρωτο δάπεδο, εξωτερικός χώρος του οικοδομήματος με πλακόστρωτο δάπεδο και υποστήριξη από δύο αναλημματικούς τοίχους, καθώς και πιθανός αποθηκευτικός χώρος. Ο τάφος διαχωρίζεται από το υπόλοιπο οικοδόμημα με εσωτερικό περίβολο τετράγωνης κάτοψης.

Το οικοδόμημα που αποκαλύφθηκε μέχρι τώρα έχει εμβαδόν 120 τ.μ. και έχει δύο φάσεις ανοικοδόμησης. Είναι χτισμένο πάνω στον αρχαίο δρόμο που οδηγούσε από τα παράλια της χώρας των Αμβρακιωτών στην ενδοχώρα της Ηπείρου, λίγο πριν την κάθοδο στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και βρίσκεται σε οπτική επαφή με την ιερά οδό που οδηγούσε στο μαντείο της Δωδώνης. Σύμφωνα με τα κινητά ευρήματα, η λατρεία στο χώρο συνεχίστηκε κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, από τους οποίους πιθανότατα προέρχεται η ονομασία της θέσης (Παλιοκλήσι). Οι έρευνες θα συνεχιστούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ