Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Με παραπομπή στη Γερουσία για καθαίρεση Τραμπ η συνέχεια της ενδοαστικής αντιπαράθεσης

Το Καπιτώλιο έχει πλημμυρίσει από χτες με στρατιώτες, υπό τον φόβο νέων επιθέσεων

Copyright 2021 The Associated

Το Καπιτώλιο έχει πλημμυρίσει από χτες με στρατιώτες, υπό τον φόβο νέων επιθέσεων
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η έναρξη διαδικασίας στο Κογκρέσο με στόχο την καθαίρεση του απερχόμενου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, το «ρήγμα» στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών μπροστά στις θυελλώδεις πολιτικές εξελίξεις και η ανάπτυξη πολλών εκατοντάδων πάνοπλων μελών της Εθνοφρουράς εντός του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, είναι στοιχεία που δείχνουν την κλιμάκωση των σφοδρών ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ.

Αργά χτες το βράδυ, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε την παραπομπή του Τραμπ με 232 ψήφους υπέρ, εκ των οποίων 222 Δημοκρατικοί και 10 Ρεπουμπλικανοί, και κατά 197. Η πρόεδρος του Σώματος, Νάνσι Πελόζι, στην ομιλία της χαρακτήρισε τον Τραμπ «ξεκάθαρο και παρόντα κίνδυνο για το έθνος», ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις των βουλευτών και αναμενόταν η τελική ψηφοφορία.

Η Λιζ Τσένεϊ (κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ, επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους) είναι εκ των πρωτοκλασάτων Ρεπουμπλικανών στελεχών που στήριξαν τη διαδικασία. Σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος «κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε αυτόν τον όχλο και άναψε τη φωτιά της επίθεσης στο Καπιτώλιο». Την ίδια στάση κράτησε και ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ανταμ Κίνζινγκερ, από τους σφοδρότερους επικριτές του Προέδρου.

Επίσης, ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, σύμφωνα με κάποια ΜΜΕ, φέρεται να επιθυμεί παραπομπή του Τραμπ, εκτιμώντας ότι έτσι μπορεί ευκολότερα το κόμμα να απαλλαγεί, μια και καλή, από αυτόν. Ωστόσο, αργότερα έγινε γνωστό ότι η Γερουσία δεν πρόκειται να συνεδριάσει πριν από τις 19 Γενάρη. Η πρόταση για παραπομπή πρέπει να περάσει και στη Γερουσία, ώστε ο Τραμπ να οδηγηθεί σε δίκη, με στόχο να μην μπορεί να ξαναθέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία.

Η αντίδραση του Πενς και η Εθνοφρουρά

Τις αντιθέσεις στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών βλέπει συγκρατημένα ο απερχόμενος αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, που χτες αντιτάχθηκε στις πιέσεις να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του Συντάγματος για την άμεση καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ. Επειδή, όπως τόνισε, «δεν είναι προς το συμφέρον του έθνους μας, δεν συμμορφώνεται προς το Σύνταγμά μας» και μπορεί να δημιουργήσει «φρικτό προηγούμενο από νομικής άποψης».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο κρατικός μηχανισμός και το υπουργείο Αμυνας παίρνουν μέτρα για την αποτροπή νέων επεισοδίων που φαίνεται να προετοιμάζουν χιλιάδες καλά εξοπλισμένοι υποστηρικτές του Τραμπ, που απειλούν να καταλάβουν δημόσια κτίρια όπως τα πολιτειακά Κοινοβούλια ή ακόμη και το Καπιτώλιο και να δημιουργήσουν επεισόδια στην ορκωμοσία Μπάιντεν στις 20 Γενάρη. Ετσι, μόνο στην Ουάσιγκτον αναπτύσσονται 15.000 μέλη της Εθνοφρουράς, κόβεται η κυκλοφορία σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων πέριξ του Καπιτωλίου και μπαίνουν οδοφράγματα και σημεία ελέγχου σε σημεία της πρωτεύουσας των ΗΠΑ.

Πάντως, χτες, μέσω του εκπροσώπου Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ εξέδωσε γραπτή δήλωση, όπου σημειώνει: «Υπό το φως νέων διαδηλώσεων απευθύνω έκκληση για μη βία, όχι παράβαση του νόμου, όχι βανδαλισμούς οποιουδήποτε είδους. Αυτά δεν με εκπροσωπούν. Δεν εκπροσωπούν την Αμερική. Καλώ όλους τους Αμερικανούς να αποκλιμακώσουν την ένταση και να ηρεμήσουν τα πνεύματα».

Οι κινήσεις των εταιρειών

Οι εξελίξεις της τελευταίας βδομάδας αναδεικνύουν τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης που αναζητούν επίμονα το κατάλληλο μείγμα κυβερνητικής διαχείρισης, μπροστά σε συσσωρευμένα εκρηκτικά προβλήματα που γεννά η καπιταλιστική κρίση, όπου η πανδημία λειτουργεί ως καταλύτης και επιταχυντής της. Κάποια μεγάλα μονοπώλια παίρνουν ανοιχτά αποστάσεις από τον Τραμπ. Μετά τον αποκλεισμό των λογαριασμών του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εταιρείες «American Express» και «Dow», η «Morgan Stanley», η «Ford Motor Co», η «Commerce Bank» κ.ά. αποφάσισαν να διακόψουν τις χορηγίες προς τους πολιτικούς που δεν επικύρωσαν την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Επίσης, η εταιρεία ενοικίασης ακινήτων «Airbnb» ακύρωσε και μπλόκαρε χτες όλες τις κρατήσεις στην πλατφόρμα της στην Ουάσιγκτον κατά τη βδομάδα της τελετής ορκωμοσίας του Μπάιντεν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ