Τρίτη 12 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα τραγωδία στη Μαλακάσα με θύμα 5χρονο προσφυγόπουλο

Ανακοίνωση της ΚΟ Ωρωπού του ΚΚΕ

Μια νέα τραγωδία, με θύμα ένα 5χρονο προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν, σημειώθηκε στη δομή της Μαλακάσας. Το παιδάκι παρασύρθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής από φορτηγό που εκτελούσε έργα στη δομή. Το προσφυγόπουλο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η ΚΟ Ωρωπού του ΚΚΕ σημειώνει ότι η νέα τραγωδία «εξελίχθηκε πάνω στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις εγκληματικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές στην περιοχή μας, οι οποίες υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη φυλακή προσφύγων και μεταναστών, έχουν εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Μαλακάσα σε άθλιες συνθήκες, όπου ζουν στοιβαγμένοι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον, άλλοι στο χώμα και σε σκηνές, μαζί και μικρά παιδιά και βρέφη, με ανύπαρκτη οδική σήμανση και φωτισμό του δρόμου και χωρίς κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας». Συνεχίζει αναφέροντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που θρηνούμε νεκρούς στη δομή προσφύγων και μεταναστών της Μαλακάσας», υπενθυμίζοντας πως πρόσφυγας εξέπνευσε όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα τον προηγούμενο Μάη.

«Το ΚΚΕ ήδη, με παρέμβασή του στη Βουλή τον Ιούλη του 2020, είχε επισημάνει όλες τις εγκληματικές ελλείψεις στη δομή που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές και απαίτησε από την κυβέρνηση της ΝΔ να λάβει τουλάχιστον τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς όμως τίποτα ουσιαστικό να έχει συμβεί», προσθέτει.

Η ΚΟ Ωρωπού καλεί την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα να διερευνήσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Επίσης, απαιτεί από την κυβέρνηση «να λάβει κάθε μέτρο για: Την αποσυμφόρηση της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και την άμεση μείωση του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών που έχει μεταφερθεί στη Μαλακάσα. Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για να μη θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές. Να συντομεύσουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου για όσους επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα και να προχωρήσει ο άμεσος οργανωμένος απεγκλωβισμός για την πλειοψηφία που έχει τελικό προορισμό άλλες χώρες, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και από τις επανενώσεις οικογενειών».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org