Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«ΟΧΙ στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών»

Copyright 2020 The Associated

«

Οι εξελίξεις με την απόφαση της κυβέρνησης για την επέκταση του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου στην Ορεστιάδα είναι αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, του Κανονισμού του Δουβλίνου που ουσιαστικά μετατρέπει και την περιοχή μας σε κέντρο πολύχρονου εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών».

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ σχετικά με την απόφαση που δημοσιοποιήθηκε στις 28/12/2020 από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων, στην οποία αναφέρεται πως σκοπός του έργου, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, «είναι η δημιουργία μιας ενιαίας ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας».

Η ΤΕ Εβρου προσθέτει στην ανακοίνωση: «Οι προδιαγραφές τύπου ΝΑΤΟ που προβλέπονται, η έκταση που θα καλύψει αναιρούν τις δηλώσεις του υπουργού Ν. Μηταράκη ότι η επέκταση της δομής δεν αφορά στη μακροχρόνια παραμονή αιτούντων άσυλο και δημιουργούν ερωτήματα σε σχέση με τη μελλοντική του χρήση. Οι μεταναστευτικές ροές δεν θα σταματήσουν γιατί δεν σταματούν να υπάρχουν οι αιτίες που τις προκαλούν. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου μάς βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Η μόνη διέξοδος είναι η αμφισβήτηση και σύγκρουση με την πολιτική των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας που γεννά την προσφυγιά».

Στην παραπάνω κατεύθυνση καλεί το λαό της περιοχής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και μέσα από τον οργανωμένο αγώνα να πρωτοστατήσει για:

Να μη λειτουργήσει κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στη Θράκη, στα νησιά και πουθενά στη χώρα. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας στην υπόλοιπη χώρα, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, χωρίς ΜΚΟ, με το απαραίτητο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, όπου να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματά τους και από εκεί να μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Η μεταφορά τους να είναι οργανωμένη από το κράτος και να γίνεται με ασφάλεια για τους ίδιους αλλά και για όσους μετακινούνται στην περιοχή. Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες, ειδικές δομές, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους, όπως και για την πλήρη αποζημίωση όσων κατοίκων της περιοχής και των νησιών έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Επίσης, σημειώνει την ανάγκη ο αγώνας αυτός να συνδεθεί με την ενίσχυση της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που προκαλούν τα κύματα ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών, την αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους, όπως και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.

  • Χτες, Πέμπτη, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατέθεσαν πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για σύγκληση έκτακτης συνεδρίασής του για το συγκεκριμένο θέμα, καταδικάζοντας παράλληλα την «πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και όσων την ασπάζονται, που εγκλωβίζει στα νησιά και στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ