Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Στο κενό οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για αποκατάσταση των πληγέντων της Εύβοιας

Με Ερώτηση στη Βουλή ζητά την πλήρη αποζημίωση και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων της Εύβοιας από τις πλημμύρες του περσινού Αυγούστου και την προώθηση των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης από τις ζημιές, ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Η Ερώτηση την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ήταν πολύ πίσω από το μέγεθος των ζημιών και δεν ανταποκρίνονται στην απαίτηση των κατοίκων για 100% αποζημίωση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια, ενώ μάλιστα ορισμένες από τις αρχικές εξαγγελίες αναθεωρήθηκαν και προς τα κάτω. Οι ενισχύσεις που εξήγγειλαν είχαν "ταβάνι" γι' αυτό και δημιούργησαν προϋποθέσεις που εξαίρεσαν τους περισσότερους πληγέντες. Το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών - των 600 ευρώ - έχουν λάβει μόνο το 1/3 των πληγεισών οικιών, αφήνοντας εκτός τις β' κατοικίες, τους επαγγελματίες και τους αγρότες/κτηνοτρόφους.

Το ανυποχώρητο αίτημα των Επιτροπών Αγώνα κατοίκων να λάβουν το επίδομα και οι κύριες κατοικίες που έπαθαν ζημιές σε βοηθητικούς χώρους, αποθήκες, αυλές, υπόγεια, υιοθετήθηκε μεν, με 4,5 μήνες καθυστέρηση δε, αλλά και πάλι δεν έχει ακόμη καταβληθεί. Από το επίδομα για την οικοσκευή έως 6.000 ευρώ επίσης εξαιρέθηκαν οι β' κατοικίες. Η διαδικασία, δε, για την αποζημίωση των οικοσκευών ήταν για πολλούς Γολγοθάς, αφού τα κλιμάκια των δήμων για την καταγραφή των ζημιών παρέλειψαν σπίτια, δεν κατέγραψαν όλες τις ζημιές, έκαναν λάθη ή έχασαν φακέλους. Πολλοί αποζημιώθηκαν ελάχιστα σε σχέση με τις ζημιές που έπαθαν.

Η εφάπαξ ενίσχυση των 5.000 ευρώ από το υπουργείο Υποδομών σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκούσε, για να αποκατασταθούν στα λαϊκά σπίτια οι αναγκαίες επισκευές, το βάψιμο των σπιτιών κ.ά. Πολλές είναι οι οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αφού καταστράφηκαν πόρτες, παράθυρα, έπιπλα. Και γι' αυτό το επίδομα, κάποιοι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι αποκλείστηκαν από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας, με προσχήματα τη μη δηλωμένη επικαρπία ή κυριότητα του κτιρίου.

Πολλοί επαγγελματίες, που οι ζημιές τους υπερβαίνουν την εφάπαξ ενίσχυση των 8.000 ευρώ, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη. Ειδικά για τους αγρότες της περιοχής, η καταστροφή ήταν μεγάλη, ακόμα και απόλυτη. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που έχουν δοθεί στους αγρότες αφορούν μόνο τις σοδειές μισού στρέμματος και πάνω, ανά καλλιέργεια, και σε ό,τι αφορά τον αγροτικό εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις, τον καθαρισμό των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που μπαζώθηκαν ή υπέστησαν διάβρωση, δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ. Οι πλημμυροπαθείς επαγγελματίες και αγρότες/κτηνοτρόφοι μάλιστα, οι οποίοι έχασαν εντελώς ή εν μέρει το εισόδημά τους, δεν έχουν απαλλαγεί από τον λογαριασμό νερού όπως έγινε για τις πληγείσες οικίες, αίτημα που διεκδίκησαν οι επιτροπές κατοίκων από τον δήμο Χαλκιδέων και κατάφεραν με τον αγώνα τους. Ο δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων, παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να απαλλάξει τους πληγέντες, στέλνει ακόμη λογαριασμούς στα σπίτια τους. Οσο για τα έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας η κυβέρνηση μαζί με Περιφέρεια και δήμους αρκούνται σε "μπαλώματα".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

Να αποζημιωθούν στο 100% οι κατεστραμμένες κατοικίες από τις πλημμύρες και τους κεραυνούς, οι οικοσκευές, οι βοηθητικοί χώροι/αποθήκες, τα υπόγεια, τα αυτοκίνητα.

Να αποζημιωθούν στο 100% οι επαγγελματίες και οι αγρότες/κτηνοτρόφοι για τις καλλιέργειες, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αφού έχουν χάσει βασικές πηγές του εισοδήματός τους.

Τη γενναία χρηματοδότηση για την άμεση έναρξη των αναγκαίων έργων αποκατάστασης, αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών.

Την εκπόνηση και άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου και όχι αποσπασματικού σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας.

Να καταβληθεί επίδομα στους ανέργους και να δοθεί οικονομική στήριξη στο ύψος του χαμένου εισοδήματος για επαγγελματίες και αγρότες/κτηνοτρόφους που αντιμετώπισαν πρόβλημα από τις πλημμύρες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ