Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αρμενικής αντιπολίτευσης

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Χιλιάδες Αρμένιοι βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους της πρωτεύουσας Ερεβάν, για να τιμήσουν τη μνήμη των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις τελευταίες πολεμικές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν κατέγραψε σημαντικά εδαφικά κέρδη και η Ρωσία ουσιαστικά μονιμοποίησε τη στρατιωτική της παρουσία στον θύλακα.

Η έκβαση της σύρραξης και ο αριθμός των θυμάτων στην πλευρά της Αρμενίας έχουν αυξήσει την πίεση στον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν να παραιτηθεί, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ότι δεν διαχειρίστηκε ορθά τον πόλεμο, αποδεχόμενος την εκεχειρία τον περασμένο μήνα.

«Ολόκληρο το έθνος έζησε και βιώνει έναν εφιάλτη», είπε ο Πασινιάν σε τηλεοπτική του παρέμβαση πριν από την εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Στο μεταξύ, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Αρμενίας έχουν καλέσει το λαό σε εθνική απεργία σήμερα Τρίτη, μόλις ολοκληρωθεί το τριήμερο εθνικό πένθος, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Πασινιάν.

Να καταγραφεί ότι το βελγικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται ο στρατιωτικός ρόλος της Τουρκίας στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τονίζεται η ανάγκη επανέναρξης των διπλωματικών προσπαθειών της Γαλλίας και των ΗΠΑ για αναζήτηση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στην περιοχή. Τα δύο κράτη συμπροεδρεύουν με τη Ρωσία στην Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ, αλλά δεν έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις 9 Νοέμβρη, η οποία υπεγράφη μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας.

Με το ψήφισμα η Τουρκία καλείται να σταματήσει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή του Καυκάσου και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για την επίτευξη «ειρηνικής και βιώσιμης λύσης». Επίσης, καταδικάζεται η επανέναρξη των εχθροπραξιών από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και η «στρατιωτική επιθετικότητα που έχει τη στήριξη των τουρκικών αρχών και ξένων μισθοφόρων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ