Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
«Περίεργη» συμφωνία της κυβέρνησης με αμερικανική εταιρεία

Μια «περίεργη» συμφωνία - με πολλές προεκτάσεις, όπως φαίνεται - της κυβέρνησης της ΝΔ με την αμερικανική πολυεθνική «επεξεργασίας δεδομένων» «Palantir Technologies», της οποίας από τους βασικούς χρηματοδότες εμφανίζεται η CIA, ήρθε αυτές τις μέρες στο φως της δημοσιότητας μετά από σχετική έρευνα της ΜΚΟ «vouliwatch».

Η συμφωνία αφορά τυπικά την «επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας», «τρέχει» από τον Απρίλη και προφανώς εντάσσεται στη «σύσφιξη» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ η ίδια η εταιρεία «έβγαλε στη φόρα» την ανανέωσή της με δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στις 7 Δεκέμβρη σε ιστοσελίδα του εξωτερικού, ενώ μέχρι και χτες από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατούσε «νεκρική σιγή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επέκταση της συμφωνίας «έκλεισε» μετά από τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 3 Δεκέμβρη μεταξύ του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, Alex Karp, ενώ συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και άλλο ένα στέλεχος της εταιρίας.

Η «Palantir» είναι αμερικανικός μονοπωλιακός κολοσσός που ασχολείται με την ανάλυση, επεξεργασία, αποθήκευση και «εξόρυξη» (data-mining) δεδομένων σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις της ίδιας, βοηθά κυβερνήσεις και τις αρχές καταστολής να διαχειρίζονται τεράστιο όγκο δεδομένων, ενώ έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όπως και για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο «Cambridge Analytica».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η εταιρεία έχει αναλάβει να προσφέρει υπηρεσίες στην κυβέρνηση για μια «ολιστική επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο», σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, χωρίς να είναι γνωστό τι κάνει ακριβώς, τι δεδομένα επεξεργάζεται, ποιος της παρέχει πρόσβαση και πού, κ.ο.κ., ενώ η σχετική σύμβαση δεν είναι αναρτημένη στη «Διαύγεια».

Να σημειωθεί ότι τη συμφωνία χαιρέτισε στις 25 Νοέμβρη και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφοντας τη χαρά του «για τη συνεχιζόμενη συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας στον αγώνα κατά του Covid-19 (...) Η φαρμακευτική και τεχνολογική καινοτομία των ΗΠΑ, "Pfizer", "LillyPad", "ΑbbottNews", "PalantirTech" και άλλων, θα βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στο σύστημα Υγείας στην Ελλάδα και τελικά θα τερματίσει την πανδημία»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορατοί οι κίνδυνοι έλλειψης φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2023(2022-12-21 00:00:00.0)
Τώρα σωθήκαμε!(2022-08-25 00:00:00.0)
Οι γιατροί αναγκάζονται ξανά να επιλέγουν ασθενείς στα αθωράκιστα δημόσια νοσοκομεία(2021-03-30 00:00:00.0)
Ερώτηση για την επιστροφή των χρημάτων των σχολικών εκδρομών(2020-05-27 00:00:00.0)
Εν αναμονή της έκθεσης του ΟΟΣΑ για αντιδραστικές αλλαγές(2016-12-01 00:00:00.0)
«Ούτε γάτα ούτε ζημιά» για την κυβέρνηση(2006-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ