Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες καταγγελίες για πραξικόπημα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, στη συνέντευξη Τύπου
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, στη συνέντευξη Τύπου
Ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κατήγγειλε την Τρίτη ότι τη μέρα των εκλογών αντιδραστικές δυνάμεις σε συνέργεια με την κυβέρνηση της Κολομβίας σχεδίαζαν δολοφονία του, πληροφορία που έφτασε από πηγή στις μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας, και γιαυτό άλλαξε τελευταία στιγμή το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε. Ανακοίνωσε επίσης ότι αρχίζει η ανασυγκρότηση της χώρας, ενάντια στον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Την Τετάρτη άλλωστε ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Σαμουέλ Μονκάδα, κατήγγειλε ότι ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό, μέσα από την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των εκλογών σχεδιάζει ένα νέο πραξικόπημα. Οπως έχει γίνει γνωστό, οι αντιδραστικές δυνάμεις που στηρίζουν τον Γκουαϊδό έχουν ξεκινήσει ένα διαδικτυακό «λαϊκό δημοψήφισμα» που θα ολοκληρωθεί στις 12/12, ενώ σε μηνύματά τους δεν έχουν αποκλείσει τη στρατιωτική ξένη επέμβαση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Μονκάδα κατήγγειλε και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) ότι ετοιμάζει πραξικόπημα ανατροπής του Μαδούρο, ανάλογο με αυτό που έγινε στη Βολιβία.

Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, η κυβέρνηση Μαδούρο με την ενισχυμένη πλειοψηφία (67,8%) του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλή - που ορκίζεται στις 5 Γενάρη - ετοιμάζει τα επόμενα βήματα συμβιβασμού με την οικονομική ολιγαρχία στο όνομα της αντιμετώπισης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, με «κορωνίδα» τον λεγόμενο «νόμο ενάντια στον αποκλεισμό».

Αυτήν την πολιτική, που επιδεινώνει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, εξανεμίζει το εισόδημά τους και χτυπάει ό,τι κατακτήσεις υπήρχαν, καταδίκασε στην πρώτη της μετεκλογική συνέντευξη η «Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική», η συμμαχία που συγκρότησε το ΚΚ Βενεζουέλας με άλλες δυνάμεις που παλεύουν για να μην πληρώσουν την κρίση τα λαϊκά στρώματα και για την προοπτική του σοσιαλισμού. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο Οσκαρ Φιγκέρα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, ο οποίος επανεξελέγη βουλευτής (αφού το ψηφοδέλτιο του Κόμματος, που εκπροσωπούσε και όλη τη συμμαχία, πήρε πάνω από 168.000 ψήφους και 2,7%), υπογράμμισε ότι μέσα στις συνθήκες αποκλεισμού και φίμωσης της συμμαχίας από κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ είναι «νίκη αξιοπρέπειας» η αντιπροσώπευσή της στη νέα Βουλή, που θα αποτελέσει βήμα για να ακούγεται η φωνή των εκμεταλλευόμενων. Ετσι, ανήγγειλε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για αξιοπρεπές εισόδημα για τους εργαζόμενους, μέτρα για την ενίσχυση της ντόπιας παραγωγής και σθεναρή αντίσταση στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος κρατικών επιχειρήσεων στο ντόπιο και πολυεθνικό κεφάλαιο.

Καθώς η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί σε δύο επαρχίες, ενδέχεται η «Εναλλακτική» να έχει άλλη μια έδρα στη Βουλή. Χτες άλλωστε πραγματοποιούνταν εκλογές σε κοινότητες ιθαγενών, που θα έχουν εκπροσώπηση στη 277μελή Βουλή, ενώ η μερίδα της αστικής αντιπολίτευσης που διαφώνησε με το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ από τις δυνάμεις του Γκουαϊδό συγκεντρώνει σχεδόν 30%. Στελέχη της σε δηλώσεις τους κάνουν λόγο για ανάγκη «εθνικής συμφιλίωσης», «άρσης των ξένων κυρώσεων» και ταυτόχρονα «μεγαλύτερου ανοίγματος σε ξένους επενδυτές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερευνα κατά του Γκουαϊδό για «εσχάτη προδοσία»(2019-09-10 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης(2019-07-20 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται σενάρια επέμβασης των ΗΠΑ(2019-05-22 00:00:00.0)
Η εν εξελίξει ιμπεριαλιστική επέμβαση και η στήριξή της από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ(2019-05-04 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η επέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ(2019-02-02 00:00:00.0)
Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον επιτετραμμένο της Βενεζουέλας(2019-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ