Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Υπογράφτηκε η συμφωνία για τη ρωσική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα

ΜΟΣΧΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή στο Σουδάν της δεύτερης (μετά από εκείνη στο Ταρτούς της Συρίας) ρωσικής ναυτικής βάσης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, με τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία που έχει σε μια περίοδο που φουντώνει ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας στις 8/12 μεταξύ Σουδανών και Ρώσων αξιωματούχων.

Η συμφωνία, που αναφέρεται ως «αμυντική», προβλέπει ελλιμενισμό έως και 4 πολεμικών πλοίων δίχως να αποκλείονται τα πυρηνοκίνητα εφόσον τηρούν αυστηρές συνθήκες περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Μία από τις βασικές λειτουργίες της βάσης της Ρωσίας στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι ο ανεφοδιασμός και η επισκευή πολεμικών της πλοίων. Οι εγκαταστάσεις της βάσης θα γίνουν σε μία μεγάλη έκταση που θα δοθεί δωρεάν από τις σουδανικές αρχές για να κατασκευαστούν ναυπηγείο, αποθήκες πολεμικών υλικών και υποδομές για την παραμονή και εργασία έως και 300 Ρώσων στρατιωτικών και υπαλλήλων διοικητικού προσωπικού για τουλάχιστον 25 χρόνια με δυνατότητα 10ετούς παράτασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ