Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μαζική αύξηση των άμαχων θυμάτων τα τελευταία χρόνια

Οι ΗΠΑ έχουν άρει τους περιορισμούς στα πλήγματα από αέρος στο πλαίσιο των «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Μαζική» αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στο Αφγανιστάν από το 2017, επειδή τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα πολλαπλασιάστηκαν το ίδιο διάστημα, υποδεικνύει μελέτη που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Οι ΗΠΑ - που βρίσκονται σε «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν και έχουν ανακοινώσει ότι «αποχωρούν» από το Αφγανιστάν - το 2017 προχώρησαν στην άρση των περιορισμών οι οποίοι επιβάλλονταν έως τότε στις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ως προς τη διεξαγωγή πληγμάτων από αέρος εναντίον των Ταλιμπάν, γεγονός «που οδήγησε σε μαζική αύξηση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων», εξηγεί η μελέτη του Ινστιτούτου Ουότσον για τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Μπράουν (Ρόουντ Αϊλαντ).

Μεταξύ του 2016 και του 2019 ο αριθμός των αμάχων, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα, αυξήθηκε κατά 330%, διευκρινίζει η μελέτη αυτή, η οποία βασίζεται σε αριθμούς της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Μόνο το 2019, 700 Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς, ετήσιος απολογισμός ο οποίος είναι ο βαρύτερος από το 2001 και το 2002, δηλαδή τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν, τονίζεται στη μελέτη.

«Οι ΗΠΑ εν μέρει πολλαπλασίασαν τα αεροπορικά πλήγματα επειδή είχαν λιγότερα στρατεύματα επί του πεδίου, αλλά επίσης διότι θεωρούσαν, επί δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου του Βιετνάμ, ότι (...) είναι αποτελεσματικά για να αναγκαστεί ο εχθρός να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημειώνει η Νέτα Κρόφορντ, συνδιευθύντρια του προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Πράγματι, ερρίφθησαν περισσότερες βόμβες από αέρος το 2018 και το 2019 από ό,τι όταν η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν είχε φτάσει στην κορύφωσή της το 2011, προσθέτει η ίδια.

Μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν τον Φλεβάρη του 2020, ο αφγανικός στρατός πήρε τη σκυτάλη και πολλαπλασίασε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, για να ασκήσει πίεση στους Ταλιμπάν. Εκτοτε, η αφγανική Πολεμική Αεροπορία έχει προκαλέσει «περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων παρά ποτέ στην ιστορία της», σύμφωνα με τη μελέτη.

Στο μεταξύ, παρότι η κατάσταση είναι δραματική και επικίνδυνη για τον λαό, το Αφγανιστάν θεωρείται «ασφαλής χώρα» από την ΕΕ και Αφγανοί πρόσφυγες απελαύνονται από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες νεκροί άμαχοι από επιθέσεις των Ταλιμπάν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org