Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΓΩΝΟ ΕΒΡΟΥ
Προσπάθεια φίμωσης του κινήματος από την αστυνομία με επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ

ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ: «Να παρθεί τώρα πίσω το πρόστιμο της ντροπής!»

Πρόστιμο 3 χιλιάδων ευρώ επέβαλε η αστυνομία στον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου στον Εβρο, για τη συμβολική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/11, σε μια ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης του λαϊκού κινήματος, αξιοποιώντας τον κατάπτυστο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων (Ν. 4703/2020), όπως και την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση της 6ης Νοέμβρη, σχετικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής, ο Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου προχώρησε στη συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας που είχε προαναγγείλει ήδη από την Τετάρτη, μπροστά από το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια, αντιδρώντας στην απόφαση κλεισίματος του υποκαταστήματος και την πολιτική ερημοποίησης της περιοχής.

Δυνάμεις της αστυνομίας βρέθηκαν στο χώρο και απαίτησαν από τα μέλη του συλλόγου να μαζέψουν το πανό τους, γιατί, όπως τους είπαν, «απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις». Οταν ο πρόεδρος και τα μέλη του συλλόγου εξήγησαν πως πρόκειται για συμβολική διαμαρτυρία και αρνήθηκαν να απομακρύνουν το πανό τους, οι αστυνομικοί έφυγαν και απείλησαν πως «θα ακολουθήσουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Οι ...«προβλεπόμενες διαδικασίες» ήταν η προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης με την επιβολή του προστίμου, με την αιτιολογία πως ο Σύλλογος προέβη σε «σταθερή συνάθροιση (...) χωρίς να λάβει τη σχετική άδεια», το οποίο παρέδωσαν οι αστυνομικοί την επομένη, Σάββατο 21 Νοέμβρη, στον πρόεδρο του Συλλόγου.

Αντιπροσωπεία της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ πραγματοποίησε παρέμβαση το πρωί της Δευτέρας στο ΑΤ Δικαίων, απαιτώντας την ακύρωση του προστίμου, λαμβάνοντας από πλευράς αστυνομίας την απάντηση ότι υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης ένστασης.

Να σημειωθεί πως μερικές μέρες πριν από την πραγματοποίηση της συμβολικής παράστασης διαμαρτυρίας, όπως σημείωνε την Τετάρτη 18 Νοέμβρη σε ανακοίνωσή του ο ΑΣ Τριγώνου, ο πρόεδρός του είχε δεχθεί τηλεφώνημα από το ΑΤ Δικαίων, με το οποίο καλούνταν να κατεβάσει σχετικό πανό που ανάρτησε ο Σύλλογος κοντά στο υποκατάστημα της Τράπεζας το μεσημέρι της Κυριακής, γιατί διαφορετικά θα του υποβαλλόταν μήνυση! Το πανό στη συνέχεια απομακρύνθηκε από αγνώστους.

Θυμίζουμε πως το κλείσιμο του υποκαταστήματος αποφασίστηκε στο πλαίσιο του σχεδίου συρρίκνωσης των δικτύων των τραπεζών σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Ο πληθυσμός της παραμεθόριας και απομακρυσμένης αυτής περιοχής θα αναγκάζεται στο εξής να διανύει περίπου 60 χιλιόμετρα για να μεταβεί στο κοντινότερο υποκατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας.

Ανακοίνωση της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ

«(...) Σε μια περίοδο που στον νομό διώκονται μέλη του Κόμματος - με πρόσχημα μερικές αφίσες και ένα πανό - σε μια περίοδο που η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης καλεί σε υποβολή επεξηγήσεων την ΤΕ Εβρου λόγω δήθεν διενέργειας διαφήμισης σε δημόσιο χώρο, την ίδια στιγμή διώκεται μια παράσταση διαμαρτυρίας στα ακριτικά Δίκαια από έναν Αγροτικό Σύλλογο», αναφέρει η ανακοίνωση της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, με την οποία καταγγέλλεται η επιβολή του προστίμου, και συνεχίζει:

«Γίνεται πια εμφανές πως η πολιτική δράση διώκεται, όπως διώκεται και κάθε οργανωμένη αντίδραση που θίγει τα συμφέροντα του κεφαλαίου που και αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί. Γίνεται εμφανές πού αποσκοπούν οι διατάξεις για τις συναθροίσεις, σίγουρα όχι στον περιορισμό του κορονοϊού, αλλά στο χτύπημα κάθε συλλογικής δράσης, στην προσπάθεια επιβολής σιγής νεκροταφείου».

Η Οργάνωση του Κόμματος σημειώνει ότι «το δικαίωμα στη διεκδίκηση είναι κερδισμένο με αίμα, δεν παίρνεται πίσω με γελοίες δικαιολογίες, ούτε με πρόστιμα και δίκες».

Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ απαιτεί την άμεση ακύρωση του «προστίμου της ντροπής» και καλεί την κυβέρνηση να «μεριμνήσει ώστε να σταματήσει η ερήμωση της υπαίθρου και όχι να κυνηγά αυτούς που δεν τα παράτησαν, έμειναν στα χωριά τους και δίνουν τον δικό τους άνισο αγώνα επιβίωσης».

Παράλληλα, καλεί κάθε δημοκράτη, κάθε σκεπτόμενο άτομο να ενώσει τη φωνή του με τους φορείς και τα σωματεία που απαιτούν τη διαγραφή του προστίμου και δηλώνει αλληλέγγυα στον ΑΣ Τριγώνου και τον πρόεδρό του «που παλεύει ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που ξεκληρίζει τα χωριά μας».

Κάλεσμα στις υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και όλα τα σωματεία και φορείς της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να καταδικάσουν την επιβολή του προστίμου απευθύνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ορεστιάδας.

Μεταξύ των μαζικών φορέων που έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους και καταδικάζουν την επιβολή προστίμου είναι και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ