Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
Σε εξέλιξη οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της εργοδοσίας

Στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας για μετασχηματισμό του ομίλου ΟΤΕ, μεταφορά χιλιάδων εργαζομένων σε τρεις θυγατρικές και περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, αναφέρεται η ΕΣΚ ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διαβούλευση της εργοδοσίας και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ ΟΤΕ).

Οπως τονίζει η ΕΣΚ, πέρα «από το ευνοϊκό επιχειρηματικό πλαίσιο που μπορεί να διαμορφώνει ο μετασχηματισμός της εταιρείας, η εργοδοσία αποσκοπεί μέσω του μετασχηματισμού να "χτυπήσει" περαιτέρω τα εργασιακά μας δικαιώματα». Η διοίκηση του ΟΤΕ πήγε στη διαβούλευση θέτοντας «υπό αμφισβήτηση μια σειρά κατακτήσεων κατοχυρωμένων μέσω ΣΣΕ, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, κάνοντας πράξη τη μακροχρόνια επιδίωξη εργοδοτών, κυβερνήσεων και εργοδοτικού συνδικαλισμού να παίζονται τα λεφτά των εργαζομένων στον τζόγο των αγορών».

Επισημαίνει μάλιστα ότι ο ΟΤΕ «αναμένει περαιτέρω διόγκωση της κερδοφορίας του μέσω του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, αφού μόνο από την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών θα εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα θα μπορεί να καταπνίγει κάθε φωνή αντίστασης των εργαζομένων».

Η ΕΣΚ ΟΤΕ απαιτεί «άμεση μετατροπή της Ομοσπονδίας σε κλαδική ώστε από αύριο κιόλας να μπορεί να διαπραγματεύεται και για τις θυγατρικές (...) Εναρξη διαπραγμάτευσης μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ σε οποιαδήποτε εταιρεία του ομίλου κι αν δουλεύουν, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. Υπογραφή Γενικού Κανονισμού Προσωπικού για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ. Αμεση απόσυρση του αντεργατικού εκτρώματος από την κυβέρνηση».

Παράλληλα, καλεί την ΟΜΕ ΟΤΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στον όμιλο να προχωρήσουν άμεσα σε συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, ώστε να λάβουν αποφάσεις προκήρυξης απεργίας για τις 26/11.

Παράλληλα με τις παραπάνω εξελίξεις η εργοδοσία του ομίλου προχωρά σε μεθοδεύσεις, όπως μονομερείς αυξήσεις στους νεότερους εργαζόμενους, που στόχο έχουν να κάμψουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να υπονομεύσουν τη συλλογική δράση τους ενάντια στο σύνολο των αντεργατικών σχεδιασμών της.

Σε άλλη ανακοίνωσή της η ΕΣΚ επισημαίνει: «Προφανώς και οι αυξήσεις αυτές είναι ευπρόσδεκτες. Δουλεμένα λεφτά είναι, μικρό κομμάτι του τεράστιου πλούτου που παράγουμε. Πρέπει, όμως, να γίνει ξεκάθαρο σε όλους, και σε αυτούς που είναι αποδέκτες αυτών των αυξήσεων, ότι η εργοδοσία δεν έγινε ξαφνικά καλή και δίνει αυξήσεις, ούτε φυσικά έχει στόχο να ανταμείψει τους άξιους, αυτούς που δουλεύουν σκληρά και άλλα τέτοια (...) Μέσω, λοιπόν, αυτών των αυξήσεων επιδιώκει να μας πείσει ότι δεν πρέπει ως εργαζόμενοι του ομίλου ΟΤΕ να διεκδικούμε αυτό που το σύνολο των εργαζομένων έχει αποδεχθεί ως ένα από τα βασικότερα αιτήματά μας: Την υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ, ανεξαρτήτως της εταιρείας και σχέσης εργασίας, με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ