Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Απεργούν στις 26 Νοέμβρη για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού

Με απεργία στις 26 Νοέμβρη συνεχίζουν τον αγώνα για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Με προμετωπίδα τα αιτήματα για ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, υπεράσπιση του εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά και για να πάρουν ξεκάθαρη απάντηση ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και τα σχέδιά της να φέρει νομοσχέδιο - κόλαφο για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, οργανώνουν καθημερινά τις πρωτοβουλίες τους, με νέα ώθηση από το αγωνιστικό μήνυμα που έστειλαν οι χτεσινές πολύμορφες κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ξεκαθαρίσει πως το νομοθετικό τερατούργημα, που περιλαμβάνει 10ωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση των νόμιμων υπερωριών, επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, μέτρα που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και την απεργία, εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων, είναι «αιτία πολέμου» και θα πάρει απεργιακή απάντηση.

Απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Σάμου και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) και Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΠΟΘΑ).

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν στις 26 Νοέμβρη οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Καθημερινές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σωματείων

Τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Σωματεία έχουν αποφασίσει να οργανώσουν μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες αύριο, Πέμπτη, σε συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες, αναδεικνύοντας την κατάσταση που χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινά στα ΜΜΜ (βλ. περισσότερα στη σελ. 17).

Παράλληλα, το κάλεσμα να δοθεί απεργιακή απάντηση στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία στο βωμό των κερδών και παράλληλα αξιοποιεί την πανδημία για να νομοθετήσει νέες αντεργατικές ανατροπές, μεταφέρουν τα σωματεία σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) οργανώνει διαδικτυακή ενημέρωση - συζήτηση για την προετοιμασία της απεργίας, την Παρασκευή 20/11, στις 6.30 μ.μ., μέσω του καναλιού του στο YouTube.

Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που είτε σταμάτησαν την εργασία τους είτε είναι άνεργοι, και να παρθούν μέτρα για την προστασία όσων εξακολουθούν να δουλεύουν, διεκδικούν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. Οπως επισημαίνουν, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση «αποκλείουν εκατοντάδες μεταλλεργάτες που απασχολούνται έκτακτα, έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα και βρίσκονται χωρίς κανένα εισόδημα», όπως και τους μακροχρόνια ανέργους. Καταγγέλλουν επίσης ότι ενώ η εργασία σε επισκευές - συντηρήσεις πλοίων συγκεντρώνει εκατοντάδες εργαζόμενους, οι επιχειρήσεις της Ζώνης «στην πλειοψηφία τους δεν παίρνουν στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορονοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, κατάλληλοι χώροι για την αλλαγή των ρούχων εργασίας κ.λπ.)».

Να πάρουν μέρος στην απεργία, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας τους, καλεί τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της «ΙΟΝ» με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων του ιού, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι και η συγκεκριμένη εταιρεία «έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο κατάλογο των επιχειρήσεων, που για να μη σταματήσει η κερδοφορία τους, έβαλαν σε δεύτερη μοίρα την υγεία των εργατών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ