Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζεται η σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση

Υποστηρικτές του Προέδρου Τραμπ διαμαρτύρονται για τα εκλογικά αποτελέσματα
Υποστηρικτές του Προέδρου Τραμπ διαμαρτύρονται για τα εκλογικά αποτελέσματα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντονα τεταμένο παραμένει το μετεκλογικό σκηνικό στις ΗΠΑ, καθώς συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση - που εγκλωβίζει και λαϊκές δυνάμεις - ανάμεσα στον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που για πρώτη φορά την Κυριακή παραδέχθηκε την ήττα του, και τον νεοεκλεγέντα Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, που προειδοποίησε πως δεν μπορεί να υπάρξει «μακροπρόθεσμη διάσωση της οικονομίας» εάν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά η πανδημία Covid-19 που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο πάνω από 246.000 Αμερικανών. Ο Μπάιντεν με βάση τα τελευταία στοιχεία της καταμέτρησης των ψήφων - 13 μέρες μετά τις εκλογές - όπως τα μεταδίδουν τα μεγάλα ΜΜΕ, έχει φτάσει τους 306 εκλέκτορες (από τους 538) και ο Τραμπ τους 232.

Ο Πρόεδρος Τραμπ με μήνυμά του στο «Τουίτερ» παραδέχθηκε την Κυριακή ότι ηττήθηκε, επιμένοντας ωστόσο ότι αυτό έγινε κατόπιν νοθείας. Απείλησε εντούτοις να προσφύγει στα δικαστήρια «σύντομα», προκειμένου να αποκαλύψει «μεγάλες υποθέσεις» που θα οδηγήσουν σε «αμφισβήτηση» του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοέμβρη. Τη Δευτέρα το απόγευμα επέμεινε ότι νικητής είναι αυτός. Επανέλαβε επίσης τις κατηγορίες για «λαθροχειρία» στην καταμέτρηση του εκλογικού αποτελέσματος στην πολιτεία της Τζόρτζια γράφοντας στο «Τουίτερ»: «Η fake επανακαταμέτρηση στην Τζόρτζια δεν σημαίνει τίποτα, καθώς δεν επιτρέπουν την εξέταση και επαλήθευση των υπογραφών. Σπάστε το αντισυνταγματικό διάταγμα συναίνεσης!».

Ο Μπάιντεν από την άλλη δεν έχει την παραμικρή επικοινωνία με το επιτελείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο», μέχρι να ορκιστεί Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Γενάρη. Ο προσωπάρχης του νέου Προέδρου Ρον Κλέιν επιβεβαίωσε την ανυπαρξία οποιασδήποτε επαφής με την κυβέρνηση Τραμπ και σε ό,τι αφορά την προβλεπόμενη ενημέρωση του νεοεκλεγέντος από τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας και σε ό,τι αφορά το επιτελείο επιδημιολόγων που εργάζονται πάνω στις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας στις ΗΠΑ, που εξακολουθεί να έχει μεγάλες διαστάσεις. Παρ' όλα αυτά, το επιτελείο του Προέδρου Μπάιντεν συνεχίζει τις προετοιμασίες για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Αργότερα χτες βράδυ, ο νεοεκλεγείς Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είχαν προγραμματίσει να ανακοινώσουν το σχέδιό τους για την οικονομία με ομιλίες τους στο Ουίλμινγκτον στο Ντελαγουεάρ.

Παράλληλα, στο προσκήνιο εμφανίστηκε με συνέντευξή του στο δίκτυο CBS, στο πλαίσιο προβολής του νέου του αυτοβιογραφικού βιβλίου, ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, «Η Γη της Επαγγελίας». Ο Ομπάμα χαρακτήρισε, εμμέσως πλην σαφώς, «παιδιάστικη» την άρνηση του Τραμπ να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, που επιχειρεί «να απονομιμοποιήσει τους θεσμούς της δημοκρατίας στις ΗΠΑ».

Το Σάββατο, πάντως, το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε σημαντικά κατά τις συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποίησαν στην Ουάσιγκτον υποστηρικτές του απερχόμενου Προέδρου που συμμερίζονται την άποψη του Τραμπ για «νοθεία», θεωρώντας πως έγινε «κλοπή» της εκλογικής νίκης από τους Δημοκρατικούς. Δεν έλειψαν επεισόδια και περιορισμένες συγκρούσεις με αντίπαλους του Τραμπ στην Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα να γίνουν τουλάχιστον 20 συλλήψεις.

Το ίδιο 24ωρο, στο Ντάλας του Τέξας πάνω από 25.000 φτωχοί και άνεργοι Αμερικανοί έκαναν ουρές χιλιομέτρων έξω από τράπεζες τροφίμων νωπών λαχανικών και κρέατος, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Μέσα σε ένα 24ωρο εκτιμάται πως διανεμήθηκαν 272 τόνοι τροφίμων σε 25.000 άτομα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η ενδοαστική διαμάχη(2020-11-11 00:00:00.0)
Προβάδισμα Μπάιντεν και αμφισβητήσεις Τραμπ(2020-11-06 00:00:00.0)
Ενδοαστική διαπάλη και μακράς διαρκείας καταμέτρηση ψήφων(2020-11-04 00:00:00.0)
«Κυνήγι μαγισσών» διαπιστώνει ο Τραμπ...(2019-12-11 00:00:00.0)
Ερευνες για Τραμπ(2019-10-09 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια Τραμπ για διαδικασία επανακαταμέτρησης(2016-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ