Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Αρμένιοι εγκαταλείπουν τις περιοχές που περνάνε στο Αζερμπαϊτζάν

Τουρκία και Ρωσία συζητούν για το κέντρο ελέγχου της εκεχειρίας

Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τα καίνε για να μην τα βρουν οι Αζέροι
Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τα καίνε για να μην τα βρουν οι Αζέροι
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Με τους Αρμένιους να εγκαταλείπουν περιοχές και χωριά του Ναγκόρνο Καραμπάχ καίγοντας τα σπίτια τους «για να μην πέσουν στα χέρια των Αζέρων» και Ρώσους στρατιώτες να περιπολούν σε σημεία του ορεινού θύλακα, άρχισε από την Παρασκευή το βράδυ η εφαρμογή της τριμερούς συμφωνίας εκεχειρίας Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί, τα εδάφη που θα περάσουν και πάλι στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να έχουν παραδοθεί σταδιακά έως την 1η Δεκέμβρη. Οι λαοί που όσο υπήρχαν η Σοβιετική Ενωση και ο σοσιαλισμός ζούσαν αρμονικά, σήμερα υποφέρουν, βιώνουν την καταστροφή, την ανέχεια και την προσφυγιά για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων που ανταγωνίζονται στη γεωστρατηγικά και ενεργειακά σημαντική περιοχή του Καυκάσου.

Με την «ειρηνευτική» συμφωνία, μετά από σχεδόν 7 βδομάδες σφοδρών συγκρούσεων, το Αζερμπαϊτζάν ανακτά εδάφη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που κατοικούνταν και διοικούνταν από Αρμένιους από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στο μεταξύ, έχει αρχίσει η ανάπτυξη των 2.000 Ρώσων στρατιωτικών που θα βρίσκονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για 5 χρόνια με αυτόματες πενταετείς ανανεώσεις.

Ρώσοι στρατιώτες, μέλη της «ειρηνευτικής» δύναμης, πραγματοποιούσαν ελέγχους στα όρια του Στεπανακέρτ, πρωτεύουσας των αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, διαφυλάσσοντας την πρόσβαση στην πολύ κοντινή γραμμή επαφής ανάμεσα στις αρμενικές και αζερικές δυνάμεις. Ρώσοι στρατιωτικοί με τεθωρακισμένα αναπτύχθηκαν σε σημεία ελέγχου σε εξόδους της πόλης που τελεί υπό τον έλεγχο των αρμενικών δυνάμεων, πάνω στον δρόμο που οδηγεί στη γειτονική πόλη Σούσα, περίπου 10 χιλιόμετρα από εκεί, την οποία κατέλαβαν την περασμένη βδομάδα οι Αζέροι.

«Ελέγχουμε τα διαβατήρια, επιβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχουν όπλα στα αυτοκίνητα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους Ρώσους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η κατάσταση ήταν ήρεμη τις τελευταίες μέρες.

Το Σάββατο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, τόνισαν σε τηλεφωνική συνομιλία τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας - ως μέρος της τριμερούς συμφωνίας - στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στη γραμμή επαφής, ενώ συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στρατιώτες για να συμμετάσχουν στη ρωσο-τουρκική αποστολή επίβλεψης της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα στείλει στο Αζερμπαϊτζάν για έναν χρόνο η Τουρκία, ο Πρόεδρος της οποίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε χτες την έγκριση του Κοινοβουλίου. Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι συζήτησαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αγκυρα τους όρους λειτουργίας του κέντρου ελέγχου της εκεχειρίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε χτες για ακόμη μια φορά πως το κέντρο επίβλεψης θα βρίσκεται «στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν» και όχι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τις 27 Σεπτέμβρη, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τις 8.000, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος σε σύσκεψη με υπουργούς της ρωσικής κυβέρνησης. Επίσης, οι πρόσφυγες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, έχουν καταστραφεί πολλά πολιτιστικά μνημεία και αστικές υποδομές, οι δε κάτοικοί του θα χρειασθούν πρόσθετη βοήθεια.

Ο Βλ. Πούτιν ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, σε χτεσινή τηλεφωνική συνομιλία για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία «γενικά έχει σταθεροποιηθεί», ενώ αναφέρθηκαν στην ανάγκη να επιλυθούν τα ζητήματα που αφορούν την επιστροφή των προσφύγων και να διατηρηθούν οι χριστιανικές εκκλησίες.

Επίσης, συζήτησαν ζητήματα από κοινού συνεργασίας στον τομέα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ