Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Τα επιχειρηματικά συμφέροντα εξακολουθούν να καίνε τον Αμαζόνιο

Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται αυτή την περίοδο στο δάσος του Αμαζόνιου στη Βραζιλία, στον λεγόμενο «πνεύμονα της Γης», που τα τελευταία χρόνια έχει χτυπηθεί επανειλημμένα. Οργανώσεις του λαϊκού κινήματος της περιοχής έχουν καταγγείλει ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης του πλούτου της περιοχής και της ασύδοτης δράσης επιχειρηματικών ομίλων, είτε υλοτομικών είτε στην εξόρυξη ορυκτών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE) της Βραζιλίας, μόνο μέσα στον φετινό Οκτώβρη καταγράφηκαν 17.326 πυρκαγιές (έναντι 7.855 τον Οκτώβρη του 2019), ενώ από την αρχή του χρόνου καταγράφηκαν συνολικά 93.356 εστίες πυρκαγιάς. Στο Παντανάλ, ένα καταφύγιο βιοποικιλότητας και ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος του πλανήτη, καταγράφηκαν 2.856 πυρκαγιές, μηνιαίο ρεκόρ από το 1998, όταν διατηρούνται αρχεία.

Οι φλόγες κατέστρεψαν το 2020 περισσότερο από το 23% του Παντανάλ, που βρίσκεται στη Βραζιλία και εκτείνεται στην Παραγουάη και τη Βολιβία. Εξάλλου, τους έξι πρώτους μήνες του 2020 καταγράφηκαν 21.115 πυρκαγιές, υπερδιπλάσιες σε σχέση με την περσινή χρονιά, και ο χειρότερος αριθμός από τότε που διατηρούνται αρχεία.

Η δράση των επιχειρηματικών ομίλων που καταστρέφουν το περιβάλλον έχει αυξηθεί την περίοδο της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ζαΐρ Μπολσονάρο, που η πολιτική του διευκόλυνε την αποψίλωση των δασών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ