Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Προσωρινή παράταση της διακυβέρνησης Σάρατζ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

«Σιωπηρή» παράταση φαίνεται πως δόθηκε στη διορισμένη κυβέρνηση «γενικής συμφωνίας» του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, η οποία παραμένει στη θέση της μετά την υπαναχώρηση του Σάρατζ από την αρχική απόφασή του να παραδώσει την εξουσία σε μεταβατικό πρωθυπουργό μετά τις 31 Οκτώβρη.

Ο Σάρατζ, απ' ό,τι φαίνεται, παρέμεινε στη θέση του και με τη σιωπηρή συγκατάθεση των ΗΠΑ, καθώς το Σάββατο, όταν συναντήθηκε με την Αμερικανίδα διπλωμάτη Στέφανι Γουίλιαμς, αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση για το αν ο δοτός πρωθυπουργός αποχωρεί από τη θέση του. Σάρατζ και Γουίλιαμς συζήτησαν για την έναρξη του επικείμενου ενδολιβυκού Πολιτικού Φόρουμ, που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Νοέμβρη στην Τύνιδα. Το εν λόγω Φόρουμ φέρεται να επιδιώκει την εδραίωση της πολιτικής διαδικασίας εξεύρεσης λύσης που θα σταθεροποιήσει τη Λιβύη μετά τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Η εξέλιξη με την παραμονή του Σάρατζ στην εξουσία φαίνεται ότι δρομολογήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, όταν το «Ανώτατο Συμβούλιο» που στηρίζει την κυβέρνηση «γενικής συμφωνίας» στην Τρίπολη τον κάλεσε να παραμείνει στο πόστο του, προκειμένου να αποφευχθεί «κενό εξουσίας». Οπως εξήγησαν, η ειρηνευτική συμφωνία το Δεκέμβρη του 2015 στην πόλη Σκιράτ του Μαρόκου, που είχαν υπογράψει οι αντιμαχόμενες πλευρές στη λιβυκή σύγκρουση, επιβάλλει παραίτηση όλου του υπουργικού συμβουλίου σε περίπτωση παραίτησης του πρωθυπουργού.

Κατά τ' άλλα, χτες και μέχρι αύριο Τετάρτη είχε προγραμματιστεί να συναντηθούν - για πρώτη φορά στο λιβυκό έδαφος, συγκεκριμένα στη βορειοδυτική πόλη Γαντάμις - οι πενταμελείς στρατιωτικές επιτροπές των δύο πλευρών, της κυβέρνησης Σάρατζ (που εδρεύει στην Τρίπολη, τη στηρίζουν η Τουρκία, το Κατάρ και αναγνωρίζεται από τη «διεθνή κοινότητα») και του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ (και το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης - τους στηρίζουν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έμμεσα η Γαλλία και η Ρωσία, οι οποίες έχουν επαφές και με την άλλη πλευρά).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ