Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Νέα lockdown σε χώρες της Ευρώπης

Για ενδεχόμενα «διαδοχικά κύματα» έως την ερχόμενη άνοιξη προειδοποιούν επιστήμονες

Περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι είχαν χάσει μέχρι χτες σε όλο τον κόσμο τη ζωή τους από την πανδημία του SARS-CoV-2, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 46,9 εκατ. Οι συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες είναι βαρύτατες, αφού οι αστικές κυβερνήσεις, με κριτήριο τη διάσωση του κεφαλαίου από την κρίση που επιταχύνθηκε από την πανδημία, δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας, ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρων στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σχεδόν 1 στους 5 θανάτους έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως, με τουλάχιστον 236.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους και πάνω από 9,4 εκατ. κρούσματα. Μάλιστα, την Παρασκευή τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τις 100.000, αριθμός άνευ προηγουμένου τόσο για τη χώρα, όσο και παγκοσμίως, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων «Ρόιτερς».

Ακολουθούν η Ινδία με πάνω από 8,2 εκατ. κρούσματα και 122.651 νεκρούς και η Βραζιλία με 5,5 εκατ. κρούσματα και πάνω από 160.000 νεκρούς, η Ρωσία με 1,6 εκατ. κρούσματα και 28.473 θανάτους, η Γαλλία με 1,4 εκατ. και 37.019, η Ισπανία με 1,2 εκατ. και 35.878, η Αργεντινή με 1,1 εκατ. και 31.140, η Κολομβία με 1,08 εκατ. και 31.515 κ.ά.

Η Ευρώπη είναι αυτήν τη στιγμή η περιοχή όπου η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτερα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 41% σε μια βδομάδα και τα μισά από τα παγκόσμια νέα κρούσματα την τελευταία βδομάδα έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη. Την Παρασκευή τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10 εκατ. Ως προς τον συνολικό αριθμό καταγεγραμμένων θανάτων, η Ευρώπη βρίσκεται δεύτερη με περισσότερους από 275.000, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (πάνω από 400.000) και μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (τουλάχιστον 240.000).

Στο μεταξύ, το δεύτερο κύμα της πανδημίας αναμφίβολα δεν είναι το τελευταίο, σύμφωνα με το Επιστημονικό Συμβούλιο της γαλλικής κυβέρνησης, και εκφράζονται φόβοι για «διαδοχικά κύματα μέχρι το τέλος του χειμώνα» και την ερχόμενη άνοιξη. «Εχουμε μπροστά μας πολλούς μήνες με εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», αναφέρεται στην τελευταία γνωμοδότηση του Συμβουλίου.

Μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, μερικά ή εθνικά lockdown ανακοίνωσαν μια σειρά από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, αναφέρθηκε στην απειλή να κατακλυστεί το σύστημα Υγείας και επισήμανε πως πλέον στο 75% των κρουσμάτων δεν μπορεί να προσδιοριστεί η εστία μόλυνσης και να γίνει ιχνηλάτηση λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης. Η ίδια μίλησε για «θετικές προοπτικές» για το ενδεχόμενο έγκρισης εμβολίου τους επόμενους μήνες, επισημαίνοντας ότι και σημερινές φαρμακευτικές αγωγές είναι καλύτερες από αυτές της περασμένης άνοιξης.

Το Βέλγιο επέβαλε από χτες και για ένα μήνα lockdown, με κλείσιμο καταστημάτων, απαγόρευση επισκέψεων, υποχρεωτική τηλεργασία, απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας κ.ά. Οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοέμβρη, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.

Νέο lockdown στην Αγγλία από την Πέμπτη έως τις 2 Δεκέμβρη ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, αφήνοντας τα σχολεία ανοιχτά. «Ο ιός εξαπλώνεται ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι στο χειρότερο σενάριο που είχαν εξετάσει οι επιστημονικοί μας σύμβουλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε lockdown από την Τετάρτη για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με περιορισμό των μετακινήσεων εκτός αν πρόκειται για εργασία, σχολεία, γιατρό και αγορά προϊόντων. Η μερική καραντίνα θα αφορά σχεδόν το 70% του πληθυσμού.

Αντίστοιχα, στην Ιταλία από σήμερα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες σε όλη τη χώρα, επεκτείνεται σε όλα τα λύκεια η τηλεκπαίδευση κ.ά. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζ. Κόντε, είπε ότι ο δείκτης μετάδοσης του ιού έχει φτάσει στο 1,7 και αν χρειαστεί, θα ζητηθεί η συνδρομή στρατιωτικών γιατρών και νοσηλευτών.

Στη Ρωσία έγινε γνωστό ότι περίπου το 90% των πολιτών που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο εξωτερικό, είχαν επιστρέψει από την Τουρκία. Αυτό δήλωσε χτες η επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής Προστασίας της Υγείας του Καταναλωτή, προτείνοντας και ζητώντας τη λήψη μέτρων. Πάντως, το κεντρικό επιτελείο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συστήσει εκ νέου το κλείσιμο των συνόρων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ