Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Εξαρση κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Με γοργούς ρυθμούς εξαπλώνεται παγκόσμια η πανδημία του νέου κορονοϊού, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τα 41 εκατ., ενώ πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στην Ευρώπη το δεύτερο κύμα αποδεικνύεται χειρότερο από το πρώτο, της άνοιξης, καθώς όλες οι κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των λαών.

Χτες ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Σαλβαδόρ Ιλα, παραδέχτηκε ότι η πανδημία στη χώρα δεν βρίσκεται υπό έλεγχο. Η Ισπανία έχει καταγράψει 1,046 εκατ. κρούσματα και πάνω από 34.000 θανάτους, ενώ πολλές περιοχές, μεταξύ τους και η Μαδρίτη, επιβάλλουν τοπικά ή μερικά lockdowns.

Γαλλία και Βρετανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη πάνω από 26.000 κρούσματα έκαστη. Ο αριθμός των θανάτων στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 163, στους 34.048, και στη Βρετανία κατά 191. Στη Ρωσία καταγράφηκαν χτες σχεδόν 16.000 νέα κρούσματα και 290 επιπλέον θάνατοι, ανεβάζοντας τον επίσημο συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 25.242.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, ο αριθμός των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS-CoV-2 στη Γερμανία ξεπέρασε χτες το όριο των 10.000, συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 11.287 νέες μολύνσεις, ενώ άλλοι 30 ασθενείς υπέκυψαν (9.905 συνολικά). Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, διαγνώστηκε την Τετάρτη θετικός στον κορονοϊό, χωρίς μέχρι χτες να έχει εκδηλώσει συμπτώματα. Η ΥΠΕΞ και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Σοφί Βιλμές, έχει επίσης προσβληθεί με κορονοϊό και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.

Στην Τσεχία, όπου κλείνουν τα περισσότερα καταστήματα και περιορίζονται οι μετακινήσεις, καταγράφηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, 14.968 (σχεδόν 209.000 συνολικά), ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει σε 1.739.

Στις ΗΠΑ, με πάνω από 8 εκατ. κρούσματα, οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία ξεπέρασαν τις 40.200 για πρώτη φορά από τον Αύγουστο και έχουν αυξηθεί κατά 36% τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς», καθώς σημειώνεται νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στις μεσοδυτικές Πολιτείες, πλησιάζοντας στα επίπεδα της κορύφωσης. Εξι Πολιτείες κατέγραψαν προχτές ρεκόρ θανάτων.

Σε εθνικό επίπεδο, τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 60.000 ημερησίως κατά μέσο όρο τις τελευταίες 7 μέρες (από 35.000 μέσα Σεπτέμβρη) και οι ημερήσιοι θάνατοι ανέρχονται μεσοσταθμικά σε 734.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξετάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ανέπτυξαν Ρωσία και Κίνα για πιθανές μελλοντικές αγορές. Η Ουγγαρία έχει επίσης δεσμευτεί να αγοράσει 6,5 εκατ. εμβόλια από την «AstraZeneca», στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κομισιόν.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών που αντικατοπτρίζει, η ΕΕ ζητά - σύμφωνα με προσχέδιο κειμένου της γερμανικής προεδρίας - μεγαλύτερη διαφάνεια από τον Οργανισμό σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούν οι χώρες για να γνωστοποιήσουν υγειονομικές κρίσεις, «φωτογραφίζοντας» τις επικρίσεις για την αρχική διαχείριση της επιδημίας από την Κίνα.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τον ΠΟΥ για υπερβολικά στενές σχέσεις με την Κίνα, η δε κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει ότι η χώρα θα τερματίσει τη συμμετοχή της στον Οργανισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ