Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η όξυνση των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τους σχεδιασμούς ΗΠΑ και Ισραήλ σε βάρος τόσο των Παλαιστινίων όσο και του Ιράν, απασχολεί ιδιαίτερα.

Ενα μήνα μετά την προηγούμενη επίσκεψή του, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπέρνι Γκαντς, έφθασε χτες στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον ομόλογό του, Μαρκ Εσπερ. «Εχουμε πολύ σημαντικά θέματα, που συνδέονται με την ασφάλεια του Ισραήλ τα επόμενα λίγα χρόνια», είπε ο Γκαντς πριν από τη συνάντησή του με τον Μαρκ Εσπερ και άλλες διαβουλεύσεις στο Πεντάγωνο που αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα.

«Πρέπει να θυμόμαστε πως οι εχθροί μας δεν επαναπαύονται ούτε λεπτό (...) Είδαμε τι συνέβη με το τούνελ τρομοκρατών στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και ξέρουμε τι προκλήσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρόσφατο εντοπισμό και βομβαρδισμό υπόγειας σήραγγας από τη Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο Γκαντς απέφυγε να αναφερθεί στην ατζέντα των συνομιλιών, που κατά πληροφορίες αμερικανικών και ισραηλινών ΜΜΕ σχετίζονται με την πώληση αμερικανικών «F-35» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ενδεχομένως και σε άλλες αραβικές χώρες. Το Ισραήλ έχει θέσει ως όρο για κάτι τέτοιο τη διατήρηση της στρατιωτικής του υπεροπλίας. Χτες, πάντως, αξιωματούχοι σε Ισραήλ και Μπαχρέιν υπέγραψαν συμφωνία για την πραγματοποίηση τακτικών εβδομαδιαίων επιβατικών και εμπορικών πτήσεων μεταξύ των χωρών τους.

Να σημειωθεί πως αίσθηση έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η περίπτωση της 19χρονης Ισραηλινής Χαλέλ Ράμπιν, η οποία δηλώνει ότι αρνείται να υπηρετήσει οποιοδήποτε είδος βίας ασκείται σε βάρος των Παλαιστινίων στο πλαίσιο της υποχρεωτικής διετούς στρατιωτικής θητείας. Αρνείται επίσης να επικαλεστεί ένα πιο «ανώδυνο» πρόσχημα για την απαλλαγή της.

Ταυτόχρονα, καθώς συνεχίζεται η κράτηση του Παλαιστίνιου απεργού πείνας, εδώ και 88 μέρες, Μάχιρ αλ Ακχράς, πατέρα 6 παιδιών, διευρύνονται οι αντιδράσεις. Τη φωνή της έρχεται να προσθέσει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), που απαιτεί την άμεση και χωρίς όρους και προϋποθέσεις απελευθέρωση του Παλαιστίνιου αγωνιστή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρατείνονται τα παζάρια στο Κάιρο με τις ΗΠΑ να εντείνουν τον εξοπλισμό του Ισραήλ(2024-03-08 00:00:00.0)
Ατέλειωτα παζάρια σε Κάιρο και Ουάσιγκτον(2024-03-05 00:00:00.0)
Προ των πυλών η χερσαία εισβολή του κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας(2023-10-16 00:00:00.0)
Συνενοχή η σιωπή για τα εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων(2020-01-23 00:00:00.0)
Επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής του πρωθυπουργού στη Γάζα(2018-03-14 00:00:00.0)
Κατ' αρχάς θετική η Ουάσιγκτον στα σχέδια Σαρόν(2004-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ