Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενίσχυση στρατιωτικής και εμπορικής συνεργασίας

Δύο συμφωνίες ενίσχυσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν οι Πρόεδροι Τουρκίας και Ουκρανίας, Ρ. Τ. Ερντογάν και Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του πρώτου στην Τουρκία, με φόντο τη διεύρυνση των ρωσο-τουρκικών διαφωνιών και στον Καύκασο.

Αναλυτικές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συμφωνιών δεν έχουν δοθεί ακόμα, ωστόσο σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, οι δύο πλευρές θα εξετάσουν και την από κοινού παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων, ενώ καθεμία έχει εκφράσει ενδιαφέρον να αξιοποιήσει προϊόντα της άλλης σε δικούς της σχεδιασμούς (π.χ. η ουκρανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων «SE Ivchenko - Progress», θυγατρική του κολοσσού «Ukroboronprom», ήδη παράγει κινητήρες τύπου AI-35 για τον νέο τουρκικό πύραυλο «Gezgin»).

«Η Τουρκία θεωρεί την Ουκρανία χώρα - κλειδί για την εξασφάλιση της σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή», είπε ο Ερντογάν, ενώ ο Ζελένσκι από την πλευρά του μίλησε για «νέες ευκαιρίες» που διαμορφώνονται και πρόσθεσε: «Η (διμερής) συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία είναι σημαντική για την ανάπτυξη της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης». Θυμίζουμε ότι πέρυσι, είχε υπογραφεί και συμφωνία για να προμηθεύσει η Τουρκία την Ουκρανία με drones, ενώ φέτος «τρέχουν» διαπραγματεύσεις και για μια συμπαραγωγή κινητήρων για αεροσκάφη. Μιλώντας στη Βουλή, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε σε «κορβέτες, κινητήρες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αμυντικά συστήματα» που «θα παράγουμε μαζί με την Τουρκία», υποστηρίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις «θα φτάσουν σε άνευ προηγουμένου επίπεδα».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι «εγώ και ο φίλος μου ο Ζελένσκι είμαστε στην ίδια πλευρά», ενώ διευκρίνισε ότι βασικό θέμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν και η επιτάχυνση των συνομιλιών για την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, με στόχο την αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών, αρχικά στα 10 δισ. δολάρια (από 5 δισ. που ήταν το 2019).

Σημειωτέον ότι κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Ζελένσκι απένειμε στον Τούρκο ομόλογό του το μετάλλιο του «Τάγματος του πρίγκιπα Γιαροσλάβ του Σοφού» για την «εξαιρετική του προσωπική συμβολή στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας αλλά και τη στήριξή του στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Αλλωστε, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αγκυρα «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας».

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το Κίεβο μεγαλώνει την πίεση προς την Αγκυρα, ώστε να ενταχθεί στη λεγόμενη «Πλατφόρμα της Κριμαίας», προκαλώντας όπως είναι φυσικό την αντίδραση της Μόσχας. «Η Τουρκία θα διαπράξει μεγάλο σφάλμα εάν ενταχθεί στην "Πλατφόρμα της Κριμαίας" (σ.σ. που στοχεύει στην επιστροφή της χερσονήσου στην Ουκρανία), μετά από πρόταση της Ουκρανίας», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής για τη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις του κοινοβουλίου της Κριμαίας, Γιούρι Γκέμπελ, στο ρωσικό πρακτορείο «RIA Novosti». «Εάν η Τουρκία ενταχθεί πραγματικά στην αποκαλούμενη "Πλατφόρμα της Κριμαίας", το οποίο ουσιαστικά είναι μια συμμαχία κατά του Κρεμλίνου που είναι εχθρική προς τους κατοίκους της περιοχής, θα κάνει ένα σοβαρό στρατηγικό λάθος», δήλωσε ο Γκέμπελ, που τόνισε ότι η Τουρκία τότε θα μπορούσε να χάσει έναν αξιόπιστο σύμμαχο, καθώς και τους Ρώσους τουρίστες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ