Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εκδήλωση ενημέρωσης ενάντια στη νέα αντεργατική επίθεση

Πλατύ κάλεσμα απευθύνει το ΠΑΜΕ προς τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων και τους συνδικαλιστές να συμμετάσχουν στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει την Πέμπτη 29/10 στις 6 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, με θέμα «Νέος συνδικαλιστικός νόμος: Η συνδικαλιστική δράση, η οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο στόχαστρο κυβέρνησης και εργοδοσίας».

Στόχος της εκδήλωσης, σημειώνεται, είναι να συμβάλει «στην προετοιμασία του αγώνα να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε όσα με σκληρούς αγώνες έχουμε κατακτήσει, δίνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - Εξω το κράτος και οι μηχανισμοί του από τη λειτουργία και τη δράση των σωματείων. Δεν κάνουμε πίσω από το δικαίωμά μας να παλεύουμε οργανωμένα».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Κυβέρνηση - μεγαλοεργοδοσία: Προετοιμάζουν το έδαφος για νέο νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης
  • Σωματεία - φορείς: Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο την προστασία της υγείας του λαού
  • ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία του λαού από την πανδημία και την αντιλαϊκή επίθεση
  • Αρθρο: Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα αποκόψουν τους εργαζόμενους από τα ταξικά συνδικάτα! Πείρα από την οργάνωση της πάλης σε συνθήκες γενίκευσης της τηλεργασίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
«Τρέχουν» το σχεδιασμό για νέο νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης

«Το πλαίσιο του συνδικαλισμού στην Ελλάδα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση», ώστε «να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα», γιατί «οι ανάγκες και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι διαφορετικές», ισχυρίστηκε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, προαναγγέλλοντας ότι ως κυβέρνηση«έχουμε και το θάρρος και την τόλμη να κάνουμε τις τομές που πρέπει» στον συνδικαλιστικό νόμο.

Εγνοια της κυβέρνησης βέβαια δεν είναι η αντιμετώπιση της εργοδοτικής ασυδοσίας στη «σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα», η προστασία των εργαζομένων και η ενίσχυση των συνδικάτων τους απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας. Ισα ίσα, την επίθεση αυτή υπηρέτησαν και υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, την ίδια επίθεση υπηρετεί και ο νέος νόμος δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης που ετοιμάζεται. Πραγματικός στόχος κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι να μετατρέψουν όλη τη χώρα σε μια «ειδική οικονομική ζώνη», χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με μισθούς ψίχουλα και με τα συνδικάτα «στο γύψο».

Σε συνέχεια των σχετικών «επιτευγμάτων» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την επιβολή πρόσθετων εμποδίων στις απεργίες, το ιδιώνυμο για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας κ.ά., η κυβέρνηση ΝΔ έχει ήδη δώσει αρκετά «δείγματα γραφής»: Ο πρόσφατος κατάπτυστος νόμος για τις διαδηλώσεις, η εντεινόμενη καταστολή στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, οι προσαγωγές συνδικαλιστών, η πλήρης κάλυψη στις απολύσεις αγωνιστών εργατών, ακόμα και εκλεγμένων συνδικαλιστών, δεν πρέπει να αφήνουν καμιά αμφιβολία για το πραγματικό νόημα των... «εκσυγχρονισμών» και των «τομών».

Χαρακτηριστική είναι και η μεθόδευση που ακολουθεί η κυβέρνηση για την προώθηση του νέου συνδικαλιστικού νόμου. Ενώ «τρέχει» την προετοιμασία του νομοσχεδίου, έχοντας πάρει ήδη στα χέρια της και το σχετικό «ραβασάκι» με τις αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας σε εν κρυπτώ συνάντηση που είχε με τον ΣΕΒ, η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους και τα ταξικά συνδικάτα, ενώ την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξαπολύει ένα μπαράζ ανεπίσημων «διαρροών» για το περιεχόμενο των νέων αντεργατικών διατάξεων, προκειμένου να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για την επίθεση.

Ξανά στο στόχαστρο το απεργιακό δικαίωμα

Σε πλήρη αντίθεση με τους προκλητικούς ισχυρισμούς του Γ. Βρούτση, ότι ο νέος νόμος... «θα προστατεύει το συνδικαλιστικό κίνημα», οι κυβερνητικές «διαρροές» επιβεβαιώνουν ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης και τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, το «πνίξιμο» της ταξικής συνδικαλιστικής δράσης, προκειμένου παλιές και νέες αντεργατικές ανατροπές να εφαρμόζονται χωρίς οι εργάτες και τα συνδικάτα να μπορούν να αντιδράσουν, να οργανώσουν την πάλη τους για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Ολα όσα «διαρρέονται» στον Τύπο για τις διατάξεις του προετοιμαζόμενου νόμου, δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό του ως ένα νέο συνδικαλιστικό «ιδιώνυμο»!

Στο επίκεντρο της επίθεσης μπαίνει ξανά το δικαίωμα στην απεργία.

Μετά την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου, που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των εργαζομένων που συγκροτούν απαρτία για την ψήφιση απεργίας, η κυβέρνηση ΝΔ προχωρά την επίθεση παραπέρα.

Ετσι στις διατάξεις που ετοιμάζει προβλέπεται:

-- Γενίκευση της πρόβλεψης για «προσωπικό ασφαλείας». Συγκεκριμένα, σε όλο τον ιδιωτικό τομέα (και όχι μόνο στο Δημόσιο και σε επιχειρήσεις «κοινής ωφέλειας», όπως ισχύει τώρα) θα απαιτείται από τα συνδικάτα να καθορίζουν και να γνωστοποιούν έγκαιρα στην εργοδοσία συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, που θα απασχολούνται ως «προσωπικό ασφαλείας» κατά τη διάρκεια απεργιών. Η εξομοίωση όλων των ιδιωτικών επιχειρήσεων με δημόσιες κοινωνικές υποδομές, όπως π.χ. τα νοσοκομεία, θα δίνει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα στους καπιταλιστές να κρατάνε σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους, ακόμα και αν οι εργαζόμενοι συμμετέχουν καθολικά σε μία απεργία και έτσι επί της ουσίας να περιορίζουν ή και να εκμηδενίζουν τα αποτελέσματα που επιδιώκουν οι εργάτες μέσα από μία απεργιακή κινητοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόβλεψη για γενίκευση του «προσωπικού ασφαλείας» παρουσιάζεται στις κυβερνητικές «διαρροές» ως εναλλακτική στην επίταξη απεργών...

-- Ποινές στα σωματεία και αποζημίωση εργοδοσίας για «παράνομες» και «καταχρηστικές» απεργίες: Θα παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να διεκδικήσει αποζημίωση από τους απεργούς και τα συνδικάτα σε περίπτωση που μια κινητοποίηση κριθεί παράνομη, καταχρηστική ή και τα δύο. Πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα των επιχειρήσεων, με το οποίο θα εκβιάζουν και θα τρομοκρατούν με οικονομική εξόντωση εργαζόμενους και συνδικάτα. Αυτό μάλιστα προβλέπεται, τη στιγμή που 9 στις 10 απεργίες ήδη κρίνονται παράνομες ή καταχρηστικές ή και τα δύο από τα δικαστήρια.

-- Πρόσθετα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία και νέο χτύπημα στη ζωντανή δράση των συνδικάτων: Η νέα διάταξη για εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας θα συνδυάζεται με τη διάταξη για υποχρεωτική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, που αποφασίζει απεργία, τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου.

Δίπλα στην εργοδοτική τρομοκρατία απέναντι στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, τους εκβιασμούς και τις πιέσεις, που είναι ακόμα πιο έντονοι στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, στην επιχείρηση, στον όμιλο κ.ο.κ., οι παραπάνω διατάξεις βάζουν ευθέως στο στόχαστρο τη συλλογική δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων, τις ζωντανές διαδικασίες τους, με φυσική παρουσία των εργαζομένων, ανταλλαγή επιχειρημάτων και απόψεων, συλλογική απόφαση και διαμόρφωση των αιτημάτων, των μορφών δράσης κ.τ.λ. Η ψήφος από απόσταση χωρίς όλες αυτές τις συλλογικές διαδικασίες, με τον κάθε εργαζόμενο να πατάει ένα κουμπί απομονωμένος πίσω από κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή, πέρα από ζητήματα ασφάλειας και γνησιότητας των ψηφοφοριών που εγείρονται, ανοίγει το δρόμο για ακόμα πιο άμεση παρέμβαση της ίδιας της εργοδοσίας στις διαδικασίες των συνδικάτων. Από κει π.χ. που σήμερα σε μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις διευθυντικά στελέχη σέρνουν εργαζόμενους να ψηφίζουν τους εκλεκτούς της εργοδοσίας, ανοίγει ο δρόμος για... «ψηφιοποίηση» της εργοδοτικής παρέμβασης, για λήψη των όποιων αποφάσεων απευθείας υπό το «άγρυπνο μάτι» του εκάστοτε προσωπάρχη...

Σε διωγμό συνολικά η συνδικαλιστική δράση

Ταυτόχρονα, σε απηνή διωγμό τίθεται συνολικότερα η συνδικαλιστική δράση, καθώς σύμφωνα με τις κυβερνητικές «διαρροές» σχεδιάζονται:

-- Ο περιορισμός της νομικής προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση. Ενώ ακόμα και με το ισχύον καθεστώς οι εργοδότες απολύουν συνεχώς συνδικαλιστές, πλέον μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης μίας συνδικαλιστικής οργάνωσης που θα έχουν τη σημερινή τυπική νομική προστασία, ενώ θα μειωθεί και το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της συνδικαλιστικής θητείας που ο συνδικαλιστής έχει προστασία. Στους όρους απόλυσης συνδικαλιστή, μάλιστα, θα προστεθεί η υποβολή μήνυσης σε βάρος του, αλλά και η «παρεμπόδιση» άλλων εργαζομένων να κάνουν απεργοσπασία κατά τη διάρκεια απεργιών. Θα αρκεί δηλαδή ένας εργοδότης να ασκεί κακόβουλα μήνυση σε συνδικαλιστή, όπως και να καταγγέλλει τις απεργιακές φρουρές των εργαζομένων, και χωρίς καταδίκη ο «ενοχλητικός συνδικαλιστής» να καταδικάζεται εκ των προτέρων με απόλυση.

-- Εξοβελισμός συνδικαλιστών από τους εργασιακούς χώρους: Στα παραπάνω προστίθεται και η προωθούμενη μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, ως ένα ακόμα μέσο για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «γκέτο», χωρίς να υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα παρέμβασης από αγωνιστές συνδικαλιστές, παρά μόνο από ανθρώπους της εργοδοσίας. Καθιστώντας τους εργαζόμενους ακόμα πιο απροστάτευτους, η μείωση των συνδικαλιστικών αδειών μεταξύ άλλων θα στερεί από τα ταξικά συνδικάτα τη δυνατότητα να παραβρίσκονται και να παρεμβαίνουν άμεσα υπέρ των εργαζομένων σε έκτακτες κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις, μειώσεις μισθών κ.ο.κ., σε εργατικές διαφορές, σε συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας και στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΣΕΠΕ), στα δικαστήρια όπου συχνά - πυκνά σέρνει η εργοδοσία τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα για τις κινητοποιήσεις τους κ.τ.λ. Στον αντίποδα, οι διάφοροι εργατοπατέρες, διευθυντικά στελέχη συχνά οι ίδιοι, θα αλωνίζουν ελεύθερα στους χώρους δουλειάς, με τις πλάτες της εργοδοσίας, για να προωθούν τα σχέδιά της, να «κουλαντρίζουν» τους εργάτες.

Τα όσα προετοιμάζει και «διαρρέει» η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αφήνουν καμία αμφιβολία: Ανεξάρτητα από το χρόνο και τον τρόπο - σε ξεχωριστά νομοσχέδια ή όλα μαζί - που θα μεθοδεύσει τελικά για την ψήφιση των παραπάνω αντεργατικών διατάξεων, το βέβαιο είναι ότι η νέα αντεργατική επίθεση πρέπει να βρει τα συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους «επί ποδός πολέμου», σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα, για να δοθεί ισχυρή εργατική απάντηση.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο την προστασία της υγείας του λαού

ΘΗΒΑ
ΘΗΒΑ
Πρωτοβουλίες αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού αναλαμβάνουν συνδικάτα εργαζομένων, συνταξιουχικά σωματεία και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα.

Με παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες αναδεικνύουν τα αιτήματά τους για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, συχνή και ασφαλή συγκοινωνία με άμεση πύκνωση των δρομολογίων, ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία και τους χώρους δουλειάς κ.ά.

Παρεμβάσεις στο Μενίδι, στη Νίκαια και τον Πειραιά

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στο Μενίδι και πορεία μέχρι το δημαρχείο πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα. Στην κινητοποίηση πήραν το λόγο εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου και του Σωματείου Συνταξιούχων της περιοχής, αναδεικνύοντας τις διεκδικήσεις τους για προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας του λαού και της νεολαίας. Οπως καταγγέλλουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης, η πανδημία έφερε στην επιφάνεια σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα, όπως την ανυπαρξία κτιριακής υποδομής για την Προσχολική Αγωγή, τη λειτουργία σχολείων σε αίθουσες - προκάτ, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας, την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας και το υποβαθμισμένο δίκτυο συγκοινωνιακής σύνδεσης της περιοχής.

ΝΙΚΑΙΑ
ΝΙΚΑΙΑ
Παρέμβαση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας έκαναν χτες το πρωί σωματεία και φορείς της Νίκαιας - Ρέντη και του Κορυδαλλού, ενώ τις προηγούμενες μέρες προχώρησαν σε πικετοφορίες, απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Μετά τη χτεσινή εξόρμηση έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού έξω από το νοσοκομείο σήμερα, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι σε αυτό.

«Ενώνουμε τις φωνές μας με τη φωνή διεκδίκησης των υγειονομικών, με τον δίκαιο αγώνα των μαθητών που διεκδικούν τα αυτονόητα μέτρα προστασίας μέσα στα σχολεία, με τη φωνή χιλιάδων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που ζούμε στην αβεβαιότητα για την υγεία μας και το εισόδημά μας», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση σωματεία και φορείς της Νίκαιας.

Η περιοχή μετρά κρούσματα κορονοϊού σε 8 σχολεία και έναν βρεφικό σταθμό, ενώ άλλα 13 κρούσματα εντοπίστηκαν την περασμένη βδομάδα σε μεγάλη εταιρεία παραγωγής μπαχαρικών στου Ρέντη. Την ίδια στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται, οι ελλείψεις στις δομές Υγείας της περιοχής παραμένουν τραγικές. Μια εικόνα για την κατάσταση στον Κορυδαλλό δίνει ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ στην περιοχή. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, «υπάρχει μόνο 1 οικογενειακός γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ» σε έναν δήμο που μετρά 80.000 κατοίκους. Στα ιατρεία «οι ειδικότητες είναι ελάχιστες», οι ΤΟΜΥ «έχουν μόνο το ρόλο να σε παραπέμψουν και όχι να σε εξετάσουν», ενώ το Νοσοκομείο Νίκαιας «παραμένει υποστελεχωμένο και χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό».

ΜΕΝΙΔΙ
ΜΕΝΙΔΙ
Στον Πειραιά έγινε επίσης χτες παράσταση διαμαρτυρίας στη 2η ΥΠΕ από σωματεία και φορείς.

Συγκέντρωση στην Τρίπολη

Συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη, απαιτώντας τη στελέχωση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Τρίπολης, έκαναν το απόγευμα της Τρίτης σωματεία και φορείς της Αρκαδίας.

Για την οργάνωση της κινητοποίησης προηγήθηκε σύσκεψη μετά από κάλεσμα της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας (ΕΓΕΣΥΝΑ).

Οπως κατήγγειλαν οι διοργανωτές και από το βήμα της κινητοποίησης, το νοσοκομείο υπολειτουργεί στα περισσότερα τμήματά του: Στην Καρδιολογική υπάρχουν μόνο ένας μόνιμος καρδιολόγος και τρεις ακόμη επικουρικοί. Το Αιμοδυναμικό λειτουργεί μόνο δύο πρωινά τη βδομάδα λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών. Στη ΜΕΘ λειτουργούν μόνο 4 κλίνες, λόγω έλλειψης αναπνευστήρων και επειδή εργάζονται μόνο 4 γιατροί, ενώ το Δεκέμβρη απολύονται 6 έμπειρες επικουρικές νοσηλεύτριες.

Σε Θήβα και Χαλκίδα

Μπροστά στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 10 μέρες στη Στερεά Ελλάδα και την έντονη ανησυχία σε εργαζόμενους και λαό, τα συνδικάτα της περιοχής κλιμακώνουν τη δράση που ανέπτυξαν τους προηγούμενους μήνες, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες δομές Υγείας κ.ά.

Στη Θήβα συνεχίζεται η σχετική πρωτοβουλία άνω των 25 σωματείων και συλλόγων της περιοχής. Διεκδικούν τη στελέχωση του Νοσοκομείου Θήβας, το οποίο έφτασε στο σημείο να κλείσει η Παθολογική Κλινική, καθώς και των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Αναδεικνύουν παράλληλα τον αυξημένο κίνδυνο διασποράς του ιού από τον συγχρωτισμό και την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα μεγάλα εργοστάσια σε Θήβα, Οινόφυτα, Σχηματάρι. Αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής ήταν το συλλαλητήριο στην πλατεία της Θήβας στις 13/10 με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής. Συνεχίζονται επίσης η συλλογή υπογραφών, που έχουν ξεπεράσει τις 1.500, καθώς και οι συσκέψεις. Την Κυριακή 18/10 συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή και αποφασίστηκαν η πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, η πραγματοποίηση συνέντευξης Τύπου και η συνέχιση των περιοδειών ενημέρωσης σε χώρους δουλειάς, συνοικίες και χωριά της περιοχής.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία διεκδίκησης, μέσα και από συλλογή υπογραφών για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας και των δομών ΠΦΥ, τη λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα ΜΜΜ αναλαμβάνουν σωματεία της Εύβοιας. Για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας οργανώνει σύσκεψη την Τρίτη 27/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους.

Πικετοφορίες και συσκέψεις συντονισμού

Σε πικετοφορία σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων προχωρούν σωματεία και φορείς στο Πέραμα. Επιπλέον, την Κυριακή 25/10, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημητριάδη, έχει οριστεί σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης τους και την κλιμάκωση των πρωτοβουλιών τους. Καλούν το λαό να δυναμώσει τον αγώνα για την προστασία της υγείας του, «σε μια εργατογειτονιά με τεράστιους εργασιακούς χώρους όπως η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και η COSCO, σε μια γειτονιά με τεράστια ποσοστά ανεργίας, χωρίς Κέντρο Υγείας και Κέντρο Α΄ Βοηθειών, με την υγειονομική και ωρολογιακή βόμβα των καζανιών του θανάτου που επιδεινώνουν παραπέρα την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας μέσα στην πόλη μας».

Σωματεία και φορείς του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας προχωρούν σε πικετοφορία την Τρίτη 27/10, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου, και σε σύσκεψη την Κυριακή 1/11, στις 11 π.μ., στο ίδιο μέρος. Στον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, όπως εξηγούν, υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας, με σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές, παρά το γεγονός ότι «η υγεία και η ποιότητα ζωής μας είναι ήδη πολύ επιβαρυμένες με τα καζάνια του θανάτου να είναι λίγα μέτρα από τα σπίτια μας και τα σχολεία των παιδιών μας».

Το Παράρτημα Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας καλεί φορείς και σωματεία σε κοινή σύσκεψη μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται με αφορμή την πανδημία, την Κυριακή 25/10, στις 5.30 μ.μ., στο θεατράκι στην πλατεία του ΟΤΕ.

Σύσκεψη σωματείων και φορέων για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τρίτη 27/10, στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα των γραφείων του. Τα δύο νοσοκομεία της πόλης, όπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, «ασφυκτιούν από τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό», ενώ αντίστοιχη και ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ).

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία του λαού από την πανδημία και την αντιλαϊκή επίθεση

Συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη για τις εξελίξεις στην περιοχή

Η κυβέρνηση άφησε αθωράκιστες τις δημόσιες μονάδες Υγείας και απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας (φωτ. από διαμαρτυρία τον Απρίλη στο Νοσοκομείο Κοζάνης)
Η κυβέρνηση άφησε αθωράκιστες τις δημόσιες μονάδες Υγείας και απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας (φωτ. από διαμαρτυρία τον Απρίλη στο Νοσοκομείο Κοζάνης)
Την ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η πάλη για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού ανέδειξε η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, Τετάρτη, με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Σημειώνεται ότι η Κοζάνη βρίσκεται για δεύτερη φορά στο επίκεντρο της πανδημίας στην Ελλάδα. Από την περασμένη Παρασκευή και τουλάχιστον έως τις 29/10 βρίσκεται σε καραντίνα, καθώς ήταν η πρώτη Περιφερειακή Ενότητα που εντάχθηκε στο «Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου» στο 2ο κύμα της πανδημίας. Μέσα στον Οκτώβρη, με 368 κρούσματα, έχει συγκεντρώσει το 72% των κρουσμάτων κορονοϊού της Δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνέντευξη Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, μίλησαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, η Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ, Τίνα Κουζιάκη, και η Χάρις Λαμπαδά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και νοσοκομειακή γιατρός.

Στις τοποθετήσεις τους τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να αξιοποιήσουν την πείρα του κινήματος, που όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, δεν «πάγωσαν» τις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα του λαού στην Υγεία, στην εργασία και την Παιδεία. Διαβεβαίωσαν πως το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να δυναμώσει αυτή η πάλη με κάθε τρόπο, ώστε ο λαός και οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δύναμή τους, να καθορίσουν τις εξελίξεις.


Αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας για τη νέα έξαρση της πανδημίας, οι ομιλητές έδωσαν πολλά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας της περιοχής, στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία. Στη συνέχεια, απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων για την κρισιμότητα της κατάστασης στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο» και τη μη λειτουργία της ΜΕΘ σε αυτό, όπως και για τους κινδύνους που προκαλεί για τα δικαιώματα των εργαζομένων η γενίκευση της τηλεργασίας.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας φέρει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής

Ο Λ. Στολτίδης στάθηκε στις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, της Τοπικής Διοίκησης και της εργοδοσίας για τη διασπορά του ιού, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η αναζωπύρωση της πανδημίας φέρει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής, που έπαιξε την υγεία του λαού στον τζόγο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Σημείωσε πως η ανεπαρκέστατη προετοιμασία του δημόσιου συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η σπατάλη του χρόνου που κερδήθηκε από το πρώτο κύμα με θυσίες όλου του λαού, προκαλούν δικαιολογημένα αγανάκτηση και ανησυχία, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι κλίνες και οι ΜΕΘ, η περιορισμένη αύξησή τους, για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν επαρκούν ούτε για τις τρέχουσες ανάγκες, πόσο μάλλον για συνθήκες πανδημίας».

Επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση πως έχει αφήσει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους μέσα στους χώρους δουλειάς, οι οποίοι διαπιστώνουν για ακόμη μία φορά, και σε συνθήκες πανδημίας, τις «πλάτες» της κυβέρνησης στην εργοδοτική ασυδοσία.

Παραμένουν αθωράκιστες οι δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής

Η Χ. Λαμπαδά ανέφερε μεταξύ άλλων πως η πραγματικότητα στην περιοχή «βοά» για το αντίθετο από τις τυμπανοκρουσίες περί ενίσχυσης των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι δομές Υγείας της περιοχής δεν είδαν καμία αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, τα οποία «μπήκαν στην πρώτη φάση της επιδημίας με κενές το 35-40% των οργανικών θέσεων σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ενώ με τις προσλήψεις που έγιναν δεν καλύφθηκε ούτε το 10% των ελλείψεων αυτών». Οσον αφορά τις δομές ΠΦΥ, σημείωσε πως αυτές «συνεχίζουν να είναι αποψιλωμένες με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές», ενώ οι ελάχιστες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ακόμα, μίλησε για την «κατάσταση πολέμου», όπως την χαρακτήρισε, που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Κοζάνης και ειδικά στην Παθολογική Κλινική, με την πληρότητα να φτάνει το 100% σε κλίνες, με την αθρόα προσέλευση περιστατικών στο Τμήμα Επειγόντων, τη μεγάλη αναμονή των ασθενών και το χωροταξικό πρόβλημα που προκαλείται.

Ειδικά για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κοζάνης, σημείωσε πως είναι τουλάχιστον προκλητική η στάση σιωπής που κρατούν οι αρμόδιοι. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές δεν εξασφάλισαν τη λειτουργία της ΜΕΘ στο «Μαμάτσειο» με επάρκεια, δεν αξιοποίησαν το χρόνο που κέρδισε ο λαός προς αυτήν την κατεύθυνση ούτε ικανοποίησαν τα κρίσιμα αιτήματα των υγειονομικών. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της λειτουργίας της ΜΕΘ έχει τεθεί στο επίκεντρο ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας στην περιοχή, καθώς η μοναδική ΜΕΘ της Δυτικής Μακεδονίας, μιας περιοχής που, όπως τόνισε η Χ. Λαμπαδά, στερείται Γ/βάθμιο Νοσοκομείο, λειτουργεί στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Παράλληλα, ήδη από τον Ιούνη, κατά τη διάρκεια περιοδείας κλιμακίου του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γ. Δελή, οι εργαζόμενοι είχαν μεταφέρει τις σοβαρές τους ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας στην περιοχή, καθώς, όπως είπαν, το προσωπικό είναι εξουθενωμένο, χωρίς άδειες, με ειδικευόμενους γιατρούς να εργάζονται για 60 - 80 ώρες τη βδομάδα λόγω των μεγάλων κενών στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα λειτουργίας του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στην πρώτη φάση της πανδημίας. Παρότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καταβάλλουν νυχθημερόν υπεράνθρωπες προσπάθειες, λόγω της υποστελέχωσης του Εργαστηρίου υπάρχει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών τεστ.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η Χ. Λαμπαδά, «τα όποια έκτακτα περιοριστικά μέτρα θα είναι κενό γράμμα αν δεν παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα για την πραγματική ενίσχυση των δομών Υγείας της περιοχής μας».

Κάλεσε το λαό της περιοχής, μαζί με τους υγειονομικούς όλης της Δυτικής Μακεδονίας, να μην επιτρέψει να του κουνάνε το δάχτυλο όσοι ευθύνονται για την άθλια κατάσταση των δομών Υγείας της περιοχής. Να επιδείξει τη μέγιστη ατομική του ευθύνη, παίρνοντας ενεργά μέρος στον αγώνα για την κάλυψη όλων των κενών στις δημόσιες δομές Υγείας, για την άμεση εξασφάλιση της λειτουργίας της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κοζάνης, τη λύση του χωροταξικού προβλήματος ιδιαίτερα του ΓΝ Κοζάνης, με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της περιοχής ώστε να υπάρχουν ασφαλής διαχωρισμός των περιστατικών και επάρκεια σε κλίνες, κ.ο.κ.

Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι για να προστατευτούν τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας

Η Τ. Κουζιάκη μίλησε για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.

«Είναι χαρακτηριστικό», ανέφερε, «ότι πλέον στους περισσότερους χώρους της ΔΕΗ έχουν εντοπιστεί κρούσματα», δηλαδή σε χώρους που «είναι οι πλέον μαζικοί, συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος των εργαζομένων της περιοχής».

Πρόσθεσε πως χώροι δουλειάς όπως η ΔΕΗ, τα εργοστάσια, τα σούπερ μάρκετ και χώροι του Δημοσίου έχουν μετατραπεί σε βασικές εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, ως αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας με γνώμονα την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η Τ. Κουζιάκη αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που ήδη πριν από την πανδημία δυσκολεύονταν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους «όρθια», ενώ τώρα με το δεύτερο κλείσιμο πολλοί αναρωτιούνται αν θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά, χαρακτηρίζοντας «σταγόνα στον ωκεανό» τα όποια μέτρα ανακοινώθηκαν μπροστά στις πραγματικές ανάγκες και τα μηνιάτικα έξοδα.

Σοβαρές ελλείψεις και ανεπαρκή μέτρα στα σχολεία

Η ίδια στάθηκε ακόμα στην εικόνα στην Εκπαίδευση, όπου η πλειοψηφία των τμημάτων μέσα στις πόλεις έχουν περισσότερους από 25 μαθητές, ενώ σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και σε προσωπικό καθαριότητας.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως στο δήμο Κοζάνης τα σχολεία φέτος άνοιξαν με 3 λιγότερες καθαρίστριες, με μόλις το 15% του συνόλου να δουλεύουν με πλήρες ωράριο, ενώ το υπόλοιπο 85% καλείται να καλύψει τις ανάγκες της καθαριότητας των σχολείων μόλις σε 3 ώρες.

«Είναι πρόκληση, παρά τις κινητοποιήσεις των μαθητών, τις απαιτήσεις των γονιών και εκπαιδευτικών, ο δήμος Κοζάνης μόλις χτες να διευρύνει το ωράριο μόλις 1 ώρα επιπλέον σε 6 καθαρίστριες και να μετατρέπει μόλις 3 σε πλήρη απασχόληση. Είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις αυξημένες ανάγκες που έχουν οι σχολικές μονάδες», σημείωσε.

Ακόμα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κοζάνης ζήτησε ενημέρωση για την κατάσταση στην καθαριότητα των σχολείων πολύ πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, ενώ όταν έθεσε τα αιτήματα για μονιμοποίηση και προσλήψεις σχολικών καθαριστριών στο Δημοτικό Συμβούλιο, «η απάντηση που πήρε ήταν ειρωνείες και μια συντονισμένη προσπάθεια των υπόλοιπων παρατάξεων για να ωραιοποιηθεί η κατάσταση».

Επιπλέον, δήλωσε πως υπάρχει τρομερή καθυστέρηση στο να παρθούν άμεσα μέτρα σε σχολεία όπου εμφανίζονται κρούσματα:«Υπάρχουν σχολεία και τμήματα που ενώ έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά μέχρι και σήμερα».

Κινητοποιήσεις στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε 24ωρη απεργία προχωρά τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τα ταξικά σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα, σε μία μέρα κοινής δράσης για την υπεράσπιση της δουλειάς, των μισθών και των δικαιωμάτων μας!», τονίζει το Συνδικάτο. Η απόφαση για την οργάνωση μέρας δράσης στις 2 Νοέμβρη είχε παρθεί σε σύσκεψη οκτώ κλαδικών συνδικάτων, έντεκα επιχειρησιακών σωματείων και μίας Επιτροπής Αγώνα στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, με επίκεντρο την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό (εστιατόρια, καφετέριες, catering), το κλαδικό Συνδικάτο καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 26/10, στη 1 μ.μ., στη ΓΣΕΒΕΕ, απαιτώντας την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης. Οπως καταγγέλλει, οι εργοδότες «επιβάλλουν μισθούς πείνας σε συνθήκες γαλέρας, ενώ ταυτόχρονα δεν εφαρμόζουν ούτε τη σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει οι ίδιοι μέσω των εργοδοτικών τους οργανώσεων».

«Οσοι δουλεύουμε σε εστιατόρια και καφέ, καλούμαστε να επιλέξουμε την ανεργία ή τα 10ωρα και 6ήμερα με μισθούς πείνας. Πολλοί κάνουμε δύο δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, χωρίς ένσημα, βάζοντας από την τσέπη μας τις βενζίνες και τη συντήρηση των οχημάτων, των ατομικών μέτρων προστασίας κ.ο.κ.», σημειώνει. «Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε ως σκλάβοι! Διεκδικούμε δουλειά με δικαιώματα!», καταλήγει το Συνδικάτο και καλεί στην κινητοποίηση τη Δευτέρα 26/10 και στην απεργία στις 2 Νοέμβρη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για τις εξελίξεις στις Κατασκευές και την απάντηση των εργαζομένων

Εκδήλωση - σύσκεψη με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο των Κατασκευών στο φόντο της νέας καπιταλιστικής κρίσης. Η απάντηση των εργαζομένων» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με πρωτοβουλία των Σωματείων Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης και Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

-- Δημήτρης Αναστασιάδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, με θέμα «Καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα στον 21ο αιώνα. Δυνατότητες της επιστήμης και πολιτικές επιλογές».

-- Νίκος Τζανετής, τεχνικός Ασφαλείας, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, με θέμα «Ατομική ή εργοδοτική ευθύνη τα εργατικά ατυχήματα;».

-- Χρήστος Καραχρήστος, γιατρός, γραμματέας του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, με θέμα «Να υπερασπιστούμε την υγεία μας, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς».

-- Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με θέμα «Οι εργαζόμενοι έχουμε μεγάλη πείρα. Να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση τους».

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα αποκόψουν τους εργαζόμενους από τα ταξικά συνδικάτα!

Πείρα από την οργάνωση της πάλης σε συνθήκες γενίκευσης της τηλεργασίας

Από διαμαρτυρία του Σωματείου τον περασμένο Μάη στο υπουργείο Εργασίας
Από διαμαρτυρία του Σωματείου τον περασμένο Μάη στο υπουργείο Εργασίας
Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας το Σωματείο Εργαζομένων «New SIA Greece» (πρώην «First Data») άνοιξε το ζήτημα της τηλεργασίας πλατιά στους εργαζόμενους, με ανακοινώσεις, περιοδείες, εξορμήσεις, με κάθε τρόπο.

Κύριο αίτημά μας ήταν να έχει προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα, καθώς η θέση των εργαζομένων είναι στους χώρους δουλειάς.

Κάναμε παρεμβάσεις στην εργοδοσία ώστε να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που δούλευαν ακόμα στα κτίρια, να παρέχει εκείνη με δικά της έξοδα και κόστος όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την τηλεργασία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις συνέπειες που θα είχε για μας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Αρχικά, μεγάλο κομμάτι εργαζομένων, κυρίως κάτω από το φόβο της εξάπλωσης της Covid-19, το είδαν σαν θετικό μέτρο, προκειμένου - όπως μας έλεγαν τότε και από την εργοδοσία - να αποσυμφορηθούν τα κτίρια. Θεωρούσαν πως θα απαλλαγούν από περιττά έξοδα, όπως αυτά της μετακίνησης από και προς το χώρο δουλειάς, πως θα είναι πιο προστατευμένοι στο σπίτι τους. Ιδιαίτερα οι γονείς και κυρίως οι μητέρες πίστευαν ότι θα «χόρταιναν» περισσότερο τα παιδιά τους, νόμιζαν ότι θα ήταν ένα έκτακτο μέτρο, για 2-3 μήνες.

Οι εργαζόμενοι βγάζουν από την πείρα τους συμπεράσματα για την τηλεργασία

7 μήνες μετά, η εικόνα αυτή φαίνεται να έχει αλλάξει.

Η τηλεργασία αγγίζει σήμερα το 90%! Η εργοδοσία εφάρμοσε διευρυμένα την τηλεργασία πολύ πριν η κυβέρνηση νομοθετήσει την υποχρέωση του 40%, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα ημερομηνία λήξης αυτής της κατάστασης.

Οι εργαζόμενοι μέσα και από την προσωπική τους πείρα πια έχουν βγάλει συμπεράσματα. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρκετοί, αλλιώς το είχαν στο μυαλό τους και αλλιώς εξελίχθηκε. Μετά τους 3 μήνες άρχισαν να βιώνουν τις συνέπειες πιο έντονα.

Τα έξοδα όχι μόνο δεν περιορίστηκαν, αλλά αυξήθηκαν. Κάποιοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αγοράσουν καρέκλες, πληκτρολόγια, να αλλάξουν γραμμές του ίντερνετ, «φούσκωσαν» οι λογαριασμοί της ΔΕΗ κ.λπ.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς και η κούραση έχουν μεγαλώσει. Πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να δουλέψουν στο τραπέζι της κουζίνας, ή πάνω στο κρεβάτι, απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο για να «μην τους ενοχλούν τα παιδιά».

Πολλοί είναι επίσης αυτοί που λένε ότι πλέον δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ της ώρας εργασίας και του προσωπικού χρόνου, ενώ δεν αντέχουν την απομόνωση, το ότι δεν κοινωνικοποιούνται και είναι μακριά από τους συναδέλφους τους.

Το Σωματείο όλο αυτό το διάστημα προσπάθησε να κρατήσει επαφή με όλα τα μέλη του αλλά και συνολικά με τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας κάθε μέσο και τρόπο, τηλέφωνα, emails κ.ά. Αξιοποιήσαμε το μητρώο του επιχειρησιακού μας Σωματείου, με συνεχή επαφή και ενημέρωση των εργαζομένων. Αυτό μας βοήθησε να έχουμε πάντα καλή εικόνα από το χώρο, τους εργαζόμενους, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη δουλειά και τη ζωή τους, τα μέτρα που παίρνει η εργοδοσία κάθε φορά. Παράλληλα πραγματοποιήσαμε συναντήσεις - παρεμβάσεις στην εργοδοσία για να θέτουμε τα αιτήματά μας, να βάζουμε εμπόδια στα σχέδιά της.

Η εργοδοσία συνεχίζει ασταμάτητα τον αντεργατικό της σχεδιασμό

Σήμερα, με βασικό επιχείρημα την εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας και τη «χασούρα» που λέει πως έχει από την κρίση, η εργοδοσία παίρνει και νέα μέτρα για να αυξήσει την κερδοφορία της.

Προχωρά σε μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», καθώς στο χώρο είχαμε υπογράψει πρόσφατα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις (αύξηση του βασικού μισθού στα 710 ευρώ). Κλείνει το κτίριο στο κέντρο της Αθήνας που εξυπηρετούσε επί χρόνια εκατοντάδες συναδέλφους, σταματά πολλά από τα υπηρεσιακά λεωφορεία που μεταφέρουν τους εργαζόμενους στα κτίρια του Κρυονερίου και του Αγ. Στεφάνου, μειώνει το ωράριο των καθαριστριών, σταματά τις απολυμάνσεις, κλείνει μέχρι και τουαλέτες.

Η αγωνία και η ανασφάλεια των εργαζομένων μεγαλώνουν. Από τη μία οι συνάδελφοι δεν βλέπουν να υπάρχει σχέδιο να επιστρέψουν άμεσα για δουλειά στα κτίρια, από την άλλη οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο κέντρο καλούνται να αλλάξουν όλη τη ζωή τους (να «ξεβολευτούν», όπως αναφέρει η εργοδοσία!) και να ανέβουν στο κτίριο στον Αγ. Στέφανο με δικά τους μεταφορικά μέσα και έξοδα. Παράλληλα βέβαια δυναμώνουν η οργή και η αγανάκτηση των συναδέλφων, κάτι που εκφράζεται σε κάθε επικοινωνία μαζί τους.

Θα «οργώσουμε» όλη την Αττική αν χρειαστεί

Το Σωματείο μας έπρεπε να βρει άμεσα τρόπο να έρθει σε επαφή με τους συναδέλφους μας, με τον κόσμο που δούλευε και είχαμε να δούμε από κοντά 7 μήνες.

Πήραμε την απόφαση να επικοινωνήσουμε ξανά με όλο το μητρώο μας και με όσο περισσότερους συναδέλφους μπορούσαμε, να βρεθούμε από κοντά.

Με μεθοδική δουλειά, οργανώσαμε συσκέψεις του Σωματείου ανά περιοχή, γειτονιά, δήμο προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε ποια θα είναι η απάντησή μας στην επίθεση που δεχόμαστε από την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Προχωρήσαμε σε 6 συσκέψεις (3 στα κτίρια και 3 σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής).

Η ανταπόκριση των συναδέλφων ήταν πραγματικά συγκινητική, μας εξέπληξε θετικά και εμάς τους ίδιους. Συνάδελφοι μας ευχαριστούσαν για αυτήν την πρωτοβουλία που πήραμε, μας ζήταγαν να το σταθεροποιήσουμε. Τους κινητοποίησε από τη μία η μεγάλη ανάγκη να ξαναβρεθούν από κοντά με συναδέλφους τους που χρόνια ολόκληρα δουλεύανε δίπλα - δίπλα, συζητούσανε συλλογικά μέσα στο χώρο δουλειάς με συσκέψεις, μαζέματα, Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου. Εκφράστηκε ταυτόχρονα η ανάγκη να μοιραστούν και να συζητήσουν με το Σωματείο και μεταξύ τους τα κοινά μας προβλήματα, να πουν και μια κουβέντα παραπάνω, αλλά και ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο.

Από όλες τις συζητήσεις αναδεικνυόταν το γεγονός ότι οι εργοδότες πάνε να φορτώσουν άλλη μια κρίση στην πλάτη μας, και μάλιστα αυτή τη φορά θέλουν να μας έχουν και κλεισμένους στα σπίτια μας, για να μην μπορούμε να οργανωνόμαστε, να απαντάμε, να διεκδικούμε.

Από τις μαζικές συσκέψεις που κάναμε ο κόσμος πήρε θάρρος, δύναμη να συνεχίσει. Πρόβαλε η ανάγκη από τους ίδιους τους εργαζόμενους να απαντήσουμε δυναμικά και αγωνιστικά στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Οι προτάσεις ήταν πολλές.

Πρώτη απάντηση δόθηκε με τη στάση εργασίας που πραγματοποιήσαμε την Τρίτη 13/10. Μια στάση εργασίας που στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, παρά την τηλεργασία. Εργαζόμενοι από το σπίτι έκλεισαν το laptop, νέοι ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι, ακόμα και νεοπροσλαμβανόμενοι που βρίσκονται σε εκπαίδευση, συμμετείχαν στο πλευρό του Σωματείου.

Ο τρόπος που δούλεψε το Σωματείο αυτό το διάστημα χρειάζεται να είναι οδηγός και για το μέλλον: Η προσπάθεια των εργοδοτών και της κυβέρνησης να απομονώσουν τους εργαζόμενους, να τους αποκόψουν από το ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, θα δυναμώσει.

Η ίδια η ανταπόκριση από τον κόσμο μάς έδωσε καταρχάς θάρρος, κουράγιο και αισιοδοξία να συνεχίσουμε αυτόν τον τρόπο δουλειάς, να δυναμώσει η παρέμβασή μας. Επίσης, περισσότερος κόσμος ένιωσε την ανάγκη να βοηθήσει, να ενημερώσει, να πείσει ο ίδιος τους συναδέλφους για τους λόγους της κινητοποίησης. Πήρε την υπόθεση στα χέρια του. Το Σωματείο εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε, και καλώς έπραξε, να πάει να βρει τους συναδέλφους στον τόπο κατοικίας τους, να βρει κατάλληλους χώρους για να μπορούν να γίνουν οι συσκέψεις, προκειμένου να έρθουν οι εργαζόμενοι αλλά και να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (σε πλατείες, γραφεία άλλων συλλόγων, καφετέριες), να βρει κατάλληλη μέρα για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Σε αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά, μέχρι και ο τελευταίος εργαζόμενος να επιστρέψει στο χώρο δουλειάς, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και όλα τα δικαιώματά μας!


Κώστας ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «New SIA Greece»



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ