Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ
Στηρίζουν την καμπάνια απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς

Τη στήριξη της διεθνούς καμπάνιας απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για το 2021 στη Διεθνή Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ», ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς της, ανακοίνωσαν οι Σύλλογοι Φοιτητών των Τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Σε σχετική απόφασή τους δηλώνουν: «Στις συνθήκες της πανδημίας - το δεύτερο κύμα της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη - είναι μεγάλης σημασίας το παράδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς της Κούβας και του λαού της, της προσφοράς των Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών μέσα από τη Διεθνή Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες "Χένρι Ριβ".

Η διεθνής αυτή δύναμη, 3.772 γιατροί και νοσηλευτές, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 38 χώρες σε όλο τον κόσμο, έχουν περιθάλψει περισσότερους από 250.000 ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2, σώζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 8.000 ασθενείς. Οι Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν μια μακρά παράδοση και έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε περιπτώσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χαρακτηριστική ήταν η συμβολή τους την περίοδο 2014 - 2015, όταν περισσότεροι από 400 γιατροί και νοσηλευτές συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Ebola στη Δυτική Αφρική, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ιατρική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο έδαφος των χωρών Σιέρα Λεόνε, Γουινέα και Λιβερία.

Εμπνεόμαστε από τους Κουβανούς συναδέλφους μας. Οι αξίες που εκπροσωπεί η δράση τους, η ανιδιοτέλεια κόντρα στο ατομικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η δίψα για προσφορά δίνουν δύναμη στο έργο μας. Μας θυμίζουν τον πραγματικό ρόλο του επιστήμονα - γιατρού, την ανάγκη η επιστήμη να κατατείνει στην κάλυψη των αναγκών του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ