Ενώ συνεχίστηκαν και χτες οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
Copyright 2020 The Associated |
Εντονες εχθροπραξίες σημειώθηκαν και χτες - παρά την υποτιθέμενη εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους - στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ενώ εντείνονται και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον Νότιο Καύκασο. Και σε αυτή την περιοχή οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους τον ανταγωνισμό αστικών τάξεων και μονοπωλιακών ομίλων για σφαίρες επιρροής, πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους.
Προχτές το βράδυ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν - με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς - ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία «ζήτησαν την ενεργοποίηση της πολιτικής διαδικασίας, συγκεκριμένα με βάση την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ για τις διαπραγματεύσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στις οποίες ενεργό ρόλο ζητά τώρα η Τουρκία, στηρίζοντας ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν - ενδεχομένως και στρατιωτικά - και απαιτώντας από την Αρμενία να εγκαταλείψει τα εδάφη.
O Bλ. Πούτιν εξέφρασε «έντονη ανησυχία για την ανάμειξη μαχητών από τη Μέση Ανατολή στις συγκρούσεις» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που επιμένει να αρνείται η Τουρκία. Παράλληλα, «εκφράστηκε η ελπίδα ότι η Τουρκία, ως μέλος της Ομάδας Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης».
Από την πλευρά του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί οριστική λύση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ και οι δυο επιβεβαίωσαν τη σημασία τήρησης της εκεχειρίας και εύρεσης ειρηνικής λύσης. Πάντως, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία έχουν ξεκαθαρίσει πως η εκεχειρία σε κάθε περίπτωση είναι προσωρινή και πως οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν ώσπου οι Αρμένιοι εγκαταλείψουν το Καραμπάχ και εφτά περιοχές περιέλθουν στο Αζερμπαϊτζάν.
Παράλληλα, ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, απέκρουσε τις «φήμες» - όπως τις χαρακτήρισε - για ξένους μαχητές που έχει στρατολογήσει το Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας πως καμία χώρα δεν έχει προσκομίσει στοιχεία για τις καταγγελίες αυτές. Επίσης, αρνήθηκε ότι η Τουρκία εμπλέκεται στρατιωτικά στο Καραμπάχ. «Χρησιμοποιούμε τουρκικό στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως και από τη Ρωσία, το Ισραήλ και άλλες χώρες», είπε ο Αλίεφ και ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έχει μόνο πολιτική παρουσία στη σύγκρουση.
Πάντως, το ρωσικό ΥΠΕΞ και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης συζήτησαν την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός. Ενεργά στη διαδικασία των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» συμμετέχει και ο επικεφαλής του Οργανισμού Συνθήκη για τη Συλλογική Ασφάλεια. Πρόκειται για το αμυντικό σύμφωνο στο οποίο συμμετέχουν - μεταξύ άλλων - η Ρωσία και η Αρμενία και σε περίπτωση που η τελευταία δεχτεί επίθεση στο έδαφός της, θα έχει τη στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας.
Η Αρμενία κατήγγειλε χτες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) ότι η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της, εμποδίζοντας τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και συγκεκριμένα ακυρώθηκε η πτήση Λος Αντζελες - Ερεβάν.