Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
«Δεν τους χαρίζουμε τις συντάξεις μας, την υγεία, τη ζωή μας!»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Κλαυθμώνος
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Κλαυθμώνος
«Δεν τους χαρίζουμε τις συντάξεις μας, την υγεία, τη ζωή μας. Τα πληρώσαμε. Τα δικαιούμαστε. Τα απαιτούμε!». Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες από την πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα οι συνταξιούχοι, με την παναττική συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Με αιχμή τις διεκδικήσεις τους για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και για άμεση απόδοση όλων των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, οι συνταξιούχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω μέχρι να ικανοποιηθούν.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μπουλούγαρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, και τον υφυπουργό, Π. Τσακλόγου, στους οποίους επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων. Η αντιπροσωπεία σημείωσε επίσης πως με την απόφαση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά, 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα λάβουν τίποτα και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδώσει τουλάχιστον το 0,5% του ΑΕΠ. Τα κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους επικαλέστηκαν, για μια ακόμα φορά, τους περιβόητους «δημοσιονομικούς περιορισμούς»...

Συνέχεια στον αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, για δημόσια και δωρεάν Υγεία

Είμαστε πάλι στο δρόμο, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Προσθέτοντας ότι «δεν παλεύουμε μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τα παιδιά μας, γιατί ό,τι επιβλήθηκε σε βάρος της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης θα το πληρώσουν ακόμα περισσότερο οι νέες γενιές», κατήγγειλε τη «χυδαία επίθεση» που εξαπέλυσαν κυβερνητικά στελέχη, με δηλώσεις που επιχειρούν να δημιουργήσουν «κοινωνικό αυτοματισμό» ανάμεσα στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους. Υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις με την πανδημία επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα των αιτημάτων του συνταξιουχικού κινήματος για την Υγεία, ενώ απαίτησε αυξήσεις στις συντάξεις και καταβολή της 13ης σύνταξης μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Αναφερόμενος στη μάχη που δίνεται εδώ και δεκαετίες, ξεκαθάρισε: «Συνεχίζουμε με τα παιδιά και τα εγγόνια μας τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες όλου του κόσμου».

Στον εμπαιγμό σε βάρος των συνταξιούχων του Δημοσίου με τα αναδρομικά αναφέρθηκε ο Ερμόλαος Λινάρδος, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τη λειτουργία του ΕΦΚΑ για να σταματήσουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων.

«Μπίζνα του αιώνα» χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, καταγγέλλοντας ότι οι κυβερνήσεις και η διοίκηση των ΕΛΤΑ προχώρησαν στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων του κλάδου, όπως και της αποζημίωσης απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης κατά 50%.

Τα «παπαγαλάκια των ΜΜΕ», που στέλνουν πάλι τους συνταξιούχους να κάνουν νέες δικαστικές προσφυγές, κατήγγειλε ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος των Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, υπογραμμίζοντας ότι μόνος δρόμος είναι ο μαζικός αγώνας μέσα από τις συνταξιουχικές οργανώσεις.

Με την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων δόθηκε για το πανεργατικό συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 13 Οκτώβρη.

Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

-- Να αποδοθούν στο ακέραιο οι περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις, τα Δώρα, το ΕΚΑΣ, τα φάρμακα.

-- Ανοιγμα των νοσοκομείων και των εκατοντάδων δομών στην Υγεία που έκλεισαν. Να καλυφθούν άμεσα οι τραγικές ελλείψεις.

-- Να δημιουργηθούν τώρα νέες υποδομές με δημόσιους οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης. Να γίνει πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων. Αμεσα δωρεάν μοριακή ανίχνευση του κορονοϊού σε όλους τους εργαζόμενους των μονάδων.

-- Να προσληφθεί προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία και να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις, που φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες.

-- Να αποδοθούν τώρα με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης τα αναδρομικά του 11μηνου Ιούνης 2015 - Μάης 2016 που αφορούν τις κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και τις αποδοχές της 13ης και της 14ης σύνταξης, σε όλους τους συνταξιούχους.

-- Να σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αρχίζοντας από την επικουρική.

-- Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία.

-- Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ