Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αφαιρούν και το τελευταίο «φύλλο συκής» από τους «ελεγκτικούς μηχανισμούς»

Με την έκθεση της «ενισχυμένης εποπτείας», η αρμοδιότητα των εργατικών διαφορών περνάει στον ΟΜΕΔ

Την παραπέρα συρρίκνωση και αποψίλωση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) με τη μεταφορά της αρμοδιότητας των «εργατικών διαφορών» στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, στα χνάρια των αντεργατικών παρεμβάσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις, ως προς το χαρακτήρα και τη λειτουργία του.

Αυτό προκύπτει από τη δημοσιοποίηση της 7ης έκθεσης «ενισχυμένης εποπτείας» που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κομισιόν. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις αντεργατικές μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες στους χώρους δουλειάς, μεταφέροντας τη διαδικασία επίλυσης των εργατικών διαφορών σ' έναν οργανισμό όπου κυριαρχούν οι εργοδοτικοί φορείς και στερείται βέβαια οποιουδήποτε μηχανισμού ελέγχου και τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.

Θυμίζουμε ότι οι εργατικές διαφορές αφορούν συνήθως την εφαρμογή των συμβάσεων εργασίας, τους μισθούς, το ωράριο κ.ά. Βέβαια, όλα αυτά δεν είναι καινούριο φρούτο. Η υποβάθμιση ακόμα και αυτού του υποστελεχωμένου ΣΕΠΕ επιταχύνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Απ' αυτήν την άποψη, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι για τον τομέα των εργασιακών σχέσεων, από το 2014 και μετά υπάρχει συνεχής μείωση των ελέγχων και επανελέγχων στις επιχειρήσεις, που περιορίστηκαν στους 27.256 το 2016, ο μικρότερος αριθμός ελέγχων από το 2001. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει την ίδια περίοδο με τις κυρώσεις στους εργοδότες (μηνύσεις, μηνυτήριες αναφορές και πρόστιμα) που το 2016 φθάνουν τις 8.527, ο μικρότερος αριθμός από το 2009, ενώ και τα πρόστιμα μειώνονται συνεχώς από το 2014 και μετά.

Τα παραπάνω έλαβαν χώρα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνέχισε στον ίδιο αντεργατικό δρόμο με τους προκατόχους του. Ετσι, το ΣΕΠΕ την περίοδο 2015 - 2019 εξακολούθησε να υποφέρει από μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό. Αντίστοιχα το ίδιο διάστημα ενισχύθηκε και ο ρόλος του στη μετατόπιση της εργοδοτικής ευθύνης στις πλάτες των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε παραπέρα και με το «καλημέρα» αποφάσισε την κατάργηση του ΣΕΠΕ ως ξεχωριστής δομής του υπουργείου Εργασίας, με σαφή και διακριτά καθήκοντα, και το ενέταξε στη Γενική Γραμματεία Εργασίας. Το αντεργατικό αυτό βήμα επιχειρεί σήμερα να εμβαθύνει με την παραπέρα αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ