Χαρακτηριστικά για το πώς οι συνθήκες εργασίας συνδέονται άμεσα με την προστασία της υγείας των εργαζομένων είναι όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρέας» Ιχθυοκαλλιέργειες Εύβοιας, με αφορμή τα κρούσματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε εγκαταστάσεις του ομίλου στο Κορωπί.
Θίγοντας το ζήτημα της ενημέρωσης των εργαζομένων, το Σωματείο σημειώνει πως έμαθε για την ύπαρξη κρουσμάτων στο Κορωπί από τα ΜΜΕ, ενώ «δεν υπήρξε κανενός είδους επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση για το γεγονός, παρόλο που στελέχη από εκεί έρχονται συνέχεια και στις εγκαταστάσεις στην Εύβοια. Αντίστοιχα δεν υπήρξε κανενός είδους μέριμνα για ελέγχους στο προσωπικό». Ως προς τα μέτρα, επισημαίνει ότι «η εταιρεία περιορίστηκε στη διανομή μασκών και από κει και πέρα πέταξε την ευθύνη στους εργαζόμενους».
Για το ζήτημα των συνθηκών εργασίας αναφέρει ότι «ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής εργαζόμενοι δουλεύουν στριμωγμένοι σε μικρούς χώρους και μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς ΝΗΡΕΑ ΣΕΛΟΝΤΑ και ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ μάλιστα, εργαζόμενοι μετακινούνται ακόμα και ανάμεσα σε εγκαταστάσεις διαφορετικών εταιρειών, μεγαλώνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο διασποράς του υιού. Ακόμα και οι μάσκες δεν έχουν αποτέλεσμα αν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες εργασίας που να επιτρέπουν στους συναδέλφους να τις χρησιμοποιούν.
Σημαντικός παράγοντας συνολικά για το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι οι εργολαβοποιήσεις τμημάτων και η αύξηση του ποσοστού των συμβασιούχων έναντι του μόνιμου προσωπικού. Οι εργαζόμενοι αυτοί, επειδή εργάζονται σε καθεστώς ανασφάλειας, όχι μόνο έχουν λιγότερα δικαιώματα αλλά και αναγκάζονται να εργαστούν σε επικίνδυνες συνθήκες».