Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Μέρα δράσης η Δευτέρα, με κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις οργανώνουν τη Δευτέρα 28/9 σε διάφορες περιοχές της χώρας σωματεία εργαζομένων στον κλάδο Επισιτισμού - Τουρισμού, στο πλαίσιο της μέρας δράσης που έχουν αποφασίσει.

«Η επόμενη μέρα, μετά το πρόωρο τέλος μιας κουτσής τουριστικής σεζόν, θα είναι εφιαλτική αν δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια τα δικά μας, αν δεν απαιτήσουμε να προστατευτούν το εισόδημα, η υγεία και η ασφάλεια η δική μας και των παιδιών μας», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ, απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα.

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης οργανώνονται μεταξύ άλλων οι εξής αγωνιστικές πρωτοβουλίες:

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 11 π.μ. Παράλληλα, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

-- Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Κέρκυρας προχωρά σε 24ωρη απεργία και συμμετέχει στο παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα εκδικάζεται η απαράδεκτη προσφυγή με την οποία η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ) ζητά την ακύρωση των αρχαιρεσιών του κλαδικού Συνδικάτου του νησιού!

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής οργανώνει κινητοποίηση στις 11 π.μ. στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Επίσης, στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία που θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Κρήτη, το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού στα Χανιά καλεί σε διαμαρτυρία στις 10.30 π.μ. στον ΟΑΕΔ και σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στο Λασίθι το κλαδικό Σωματείο «Τάλως» και το επιχειρησιακό Σωματείο στο ξενοδοχείο «Breeze» σχεδιάζουν παρέμβαση στον ΟΑΕΔ. Επίσης, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο προγραμματίζονται παρεμβάσεις από εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ και σε ΔΟΥ.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του κλάδου στη Ρόδο προχωρά σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στον ΟΑΕΔ.

-- Το κλαδικό Σωματείο Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ.

-- Τα κλαδικά Σωματεία σε Ζάκυνθο και Κω οργανώνουν διαμαρτυρίες σε Περιφέρεια και δήμο αντίστοιχα.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κοζάνης καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Κοζάνης, στις 11 π.μ. Θα ακολουθήσει σύσκεψη των εργαζομένων για τη συνέχιση του αγώνα, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας»

«Οι εργαζόμενοι του κλάδου ενώνουμε τις δυνάμεις μας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας», τονίζει ο Γιώργος Χατζούδας, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott». Το Σωματείο αποφάσισε τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση στο υπουργείο σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, δίνοντας συνέχεια στη συζήτηση με τους εργαζόμενους πάνω στο πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων. Οπως εξηγεί, το «μάρμαρο» καλούνται να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι: Χωρίς διασφάλιση του εισοδήματός τους, χωρίς προστασία της υγείας τους, με νέες αντεργατικές ανατροπές να προστίθενται στις ήδη ισχύουσες. «Σήμερα στην κρίση, τα προηγούμενα χρόνια στην ανάπτυξη, οι εργαζόμενοι είμαστε συνεχώς χαμένοι», σχολιάζει και επισημαίνει την ανάγκη να βρεθούν στο επίκεντρο, με αφορμή τη συγκέντρωση στο υπουργείο, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Το «παρών» στις κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να δώσουν και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό. Οπως εξηγεί ο Γ. Σ., μέλος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, οι επιχειρήσεις στον Επισιτισμό δεν έχασαν την ευκαιρία να θέσουν μαζικά το προσωπικό τους σε αναστολή. «Η δουλειά βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, βγαίνει όμως με μειωμένο, ακόμα και με το μισό προσωπικό, με πολύ μεγάλη εντατικοποίηση και 12ωρα», υπογραμμίζει. Στην ειδικότητα του διανομέα οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν χαμηλά μεροκάματα, ανασφάλιστη εργασία και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μηχανάκι, η συντήρησή του και ο απαραίτητος εξοπλισμός επιβαρύνουν τους ίδιους. Μάλιστα, οι εργοδότες, που πληρώνουν «από 2,30 έως 5 ευρώ την ώρα», τους καλούν να το καλύψουν «από τα φιλοδωρήματα»! Οσον αφορά την ασφάλιση, η ...γκάμα ξεκινά από τη «μαύρη» εργασία και φτάνει στην καλύτερη περίπτωση στην ασφάλιση «για 6ωρο με δουλειά 11ωρου - 12ωρου». Τα εργατικά «ατυχήματα» είναι καθημερινό φαινόμενο, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα κοστίζουν την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. «Ο πρώτος που ειδοποιείς είναι η εταιρεία», είναι η ...οδηγία που λαμβάνουν για την περίπτωση «ατυχήματος». Με δεδομένη την ανασφάλιστη και υπο-ασφαλισμένη εργασία, όπως επισημαίνει ο Γ. Σ., σε περιστατικά «ατυχημάτων» «οι προϊστάμενοι τρέχουν να μαζέψουν τα κουτιά από τα μηχανάκια», για να φανεί ότι πρόκειται για τροχαίο και όχι για εργατικό «ατύχημα».

Αγωνιούν για την επιβίωσή τους χιλιάδες εποχικοί

Την αγωνία της επιβίωσης μέχρι την επόμενη σεζόν αντιμετωπίζουν χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα. Κι ενώ η κυβέρνηση διαφημίζει τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, από 100 σε 50, οι αντεργατικοί νόμοι έχουν φροντίσει να βάλουν «ταβάνι» στη διάρκεια επιδότησης των εποχικών σε 3 μόλις μήνες κάθε χρόνο.

«Το ερώτημα και η αγωνία "πώς θα περάσουμε το χειμώνα" είναι κοινός τόπος για τους εργαζόμενους του κλάδου σε όλη την Κρήτη», τονίζει ο Στράτος Μανιαβός, εκλεγμένος με τη ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου και στη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, όπως υπενθυμίζει, βρίσκονται ήδη με την πλάτη στον τοίχο, καθώς πασχίζουν να επιβιώσουν με τα 534 ευρώ το μήνα, παραμένοντας σε καθεστώς αναστολής όλο το καλοκαίρι.

«Οι προσλήψεις που έγιναν φέτος ήταν λιγοστές», επισημαίνει και υπενθυμίζει τις συνθήκες που συνάντησαν όσοι επέστρεψαν στα πόστα τους: Η εντατικοποίηση αποτυπώθηκε ακόμα και σε περιστατικά λιποθυμιών. Το μεροκάματο συνοδεύτηκε από τον κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό. Η αυθαιρεσία οργίασε, με «μαύρα» μεροκάματα για εργαζόμενους σε αναστολή, ακόμα και αξιώσεις εργοδοτών να «μοιράζονται» οι εργαζόμενοι την αποζημίωση «ειδικού σκοπού» μαζί τους!

Οσον αφορά την απόφαση της Ομοσπονδίας να καλέσει, στο πλαίσιο της μέρας δράσης, μόνο σε μια συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, σχολιάζει: «Σε μια περιοχή όπως η Κρήτη, με χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο και τις δυνάμεις της να πλειοψηφούν στα περισσότερα σωματεία, η Ομοσπονδία στην πραγματικότητα δεν οργανώνει μέρα δράσης αλλά κηρύσσει σιωπητήριο. Αποφασίζει να μαζέψει τέσσερις προέδρους και να βγάλει μια φωτογραφία για τα μάτια του κόσμου. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι οι επιστολές και τα υπομνήματα στην κυβέρνηση, οι διαβουλεύσεις με τα υπουργεία, αλλά η μαζική κινητοποίηση των ίδιων των εργαζομένων για τα δικαιώματα και τη ζωή μας», υπογραμμίζει και καλεί σε αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, τη χορήγηση επιδόματος που να καλύπτει τις βασικές ανάγκες για όλο το διάστημα της ανεργίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org