Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οργανώνουμε τον αγώνα μας για μέτρα στήριξης εδώ και τώρα»

Οι παρεμβάσεις στη χτεσινή σύσκεψη

Την έκταση της καταστροφής, αλλά και την ανάγκη να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα και να αποζημιωθούν πλήρως όλες οι απώλειες, ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους και οι υπόλοιποι ομιλητές κατά τη χτεσινή σύσκεψη.

Ο Κ. Κουβαράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και κάτοικος του χωριού Ρούσσο, που χτυπήθηκε σφοδρά από την κακοκαιρία, απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή ζήτησε έργα ουσιαστικής αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, την άμεση αποκατάσταση των ζημιών για όλους, καθώς όπως είπε διαφαίνεται πρόθεση να ισχύσουν κριτήρια και προϋποθέσεις που θα αποκλείσουν πολλούς από τις αποζημιώσεις.

Ο Κ. Τζέλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, εξέφρασε συλλυπητήρια για τις ζωές που χάθηκαν και μίλησε για τις καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα, αλλά και στην αγροτιά και στους κτηνοτρόφους. Οπως ανέφερε, χάθηκαν ζώα, ζωοτροφές, καλλιέργειες καταστράφηκαν, όπως το βαμβάκι, που ήταν έτοιμο για συγκομιδή, καθώς και το καλαμπόκι, τα οπωροκηπευτικά, με την καταστροφή να φτάνει στο 80% των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων. Τόνισε ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι διεκδικούν 100% αποζημίωση και άμεσα, ενώ πρόσθεσε πως η Ομοσπονδία θα διεκδικήσει αυτά που δικαιούνται οι αγρότες, αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα.

Ο Κ. Ζυγογιάννης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Καρδιτσας, σημείωσε ότι η μικρότερη ζημιά είναι της τάξης των 30.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση, η καταστροφή ανυπολόγιστη, ενώ προέβλεψε ότι η ανεργία θα αυξηθεί, ζητώντας στήριξη στα αιτήματά τους.

Ο Ηλ. Γκιούρης από τον Σύλλογο Κομμωτών ανέφερε ότι οι επαγγελματίες του συγκεκριμένου χώρου «ήταν στην εντατική» με την πανδημία και τώρα τους δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα, ενώ αν δεν υπάρξει άμεσα αποζημίωση δεν θα επιβιώσουν.

Ο Β. Ντατάμης από την Ενωση Ταξί κάλεσε σε αγώνα για ουσιαστικές αλλαγές, ώστε να πάψει πια ο λαός να υποφέρει πότε από μνημόνια, πότε από φυσικές καταστροφές. Σε ό,τι αφορά τα ταξί που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά μαθητών, ζήτησε να συνεχίσουν να αποζημιώνονται, διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν με 5 και 10 ευρώ μεροκάματο, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο ΚΚΕ για τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα των αυτοκινητιστών.

Ο Εκ. Γάζος, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας, μίλησε για την κατάρρευση του Κέντρου Υγείας Μουζακίου, που όπως είπε δεν το έφερε «ο κακός ο καιρός», για το ΕΚΑΒ που αποκόπηκε και δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει κανέναν, για το νοσοκομείο που γλίτωσε παρά τρίχα από τα ορμητικά νερά αλλά πλημμύρισαν χειρουργεία, ΜΕΘ, κλινικές, κουζίνα, μικροβιολογικό, επειδή οι εγκαταστάσεις είναι παλιές. Ολα αυτά ως συνέπεια μιας πολιτικής χρόνων υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, συνέχισε και τόνισε την ανάγκη όλοι μαζί, εργαζόμενοι και κάτοικοι, να διεκδικήσουν με τον αγώνα τους βασικές υποδομές, μέτρα στήριξης στην Υγεία, αποζημιώσεις για όλους τους πληγέντες.

Ο Κ. Γιανέλλος, υπάλληλος του ΟΑΕΔ, κατήγγειλε ότι το ποτήρι ξεχείλισε στον πολύπαθο νομό, η ανεργία όπως και η αγανάκτηση παίρνουν διατάσεις, και ζήτησε άμεσα λυτρωτικά μέτρα ολικής αποζημίωσης.

Ο Αλ. Σφήκας, πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καρδίτσας, σημείωσε ότι το σπάσιμο δεν γιατρεύεται με τσιρότο, ότι πρέπει ο λαός να χτίσει από την αρχή γερά θεμέλια, να διεκδικήσει όσα δικαιούται.

Ο Κ. Καραμαγκιόλας, πληγείς καταστηματάρχης, κατήγγειλε τις διαχρονικές ευθύνες για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, έργων αντισεισμικής θωράκισης. Οπως είπε, το 80% του εμπορικού κόσμου έχει πληγεί και η αποζημίωση των 8.000 ευρώ που έχει εξαγγελθεί δεν αρκεί, καθώς χρειάζεται αποζημίωση στο 100% των ζημιών. Γι' αυτό, τόνισε, χρειάζεται να μη μείνει ο κόσμος σε ευχές αλλά να προχωρήσει σε συντονισμένο αγώνα: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από καμία κυβέρνηση. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας, όλοι οι Καρδιτσιώτες, να ζητήσουμε άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές στο 100%. Δεν είναι κακιά η μοίρα μας, να παλέψουμε για να πάμε μπροστά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ