Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διερευνητικές με δεσμεύσεις και στο βάθος Ερντογάν

Στις αμέσως επόμενες μέρες παραπέμπει η κυβέρνηση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών που επιταχύνουν «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά για διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας και δρομολόγηση μπίζνες. Στο ίδιο πλαίσιο δεν αποκλείεται και επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός, μετέχοντας χτες σε τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επέμενε ότι «η συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας αποτελεί θετικό βήμα επαναπροσέγγισης», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης», αναφέρθηκε δε στην «ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ». Σε ανάλογο πνεύμα είχε συνομιλία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε ό,τι αφορά το ακριβές χρονοδιάγραμμα συναντήσεων και επαφών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, είπε χτες στην κρατική τηλεόραση ότι «θα μάθουμε τις επόμενες ημέρες την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών», προσθέτοντας ότι «λόγω της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ. πήγε για τις 1 - 2/10) ίσως να έχουμε την ημερομηνία έναρξης λίγο αργότερα».

Σε κάθε περίπτωση, επιχειρώντας ξανά εφησυχασμό του λαού μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις, όπου τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές θα πάμε σε μία ύφεση αυτής της προκλητικής συμπεριφοράς που είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα. Και αυτό γιατί θα ήταν αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας και την ίδια στιγμή να βλέπουμε, για παράδειγμα, πλοία στην περιοχή». Αυτό βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί τις αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες μεταφέρονται πλέον στο γήπεδο των διερευνητικών.

Σε κάθε περίπτωση, και δίνοντας το περίγραμμα των όσων θα συζητηθούν ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες, πηγές παραπέμπουν στο άρθρο Μητσοτάκη που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στις εφημερίδες «The Times», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και «Le Monde» στις 10/9, δύο μέρες πριν το «Ορούτς Ρέις» αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με το οποίο, όπως σημειώνουν, ο Ελληνας πρωθυπουργός έστελνε, ήδη από τότε, μήνυμα «συμφωνίας κυρίων» στον Ερντογάν για απομάκρυνση των πλοίων αμφοτέρων των χωρών από την περιοχή έως ότου διαμοιραστεί, χώρια όσα ειπώθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στις επαφές των συμβούλων τους.

Θυμίζουμε πως τότε ο πρωθυπουργός έγραφε ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το Πολεμικό Ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, επρόκειτο για μονομερή πράξη κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου» και ζητούσε από την Τουρκία «απλώς να απόσχει από τη ναυτική και ερευνητική της δραστηριότητα σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες και να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική της».

Στο μεταξύ, στο ίδιο πνεύμα, των «αμοιβαία επωφελών» συνεργασιών και των ανταγωνισμών ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις, στο πλαίσιο και του ευρύτερου ευρω-τουρκικού «παζαριού», ο Στ. Πέτσας δεν αρνήθηκε, εκ μέρους της κυβέρνησης, ακόμα και οικονομική ενίσχυση προς την Τουρκία, λέγοντας πως «η Ελλάδα και οι περισσότερες χώρες έχουμε πει ότι πρέπει να έχουμε απέναντι στην Τουρκία μια πολιτική "μαστιγίου" και "καρότου". Το "μαστίγιο", φυσικά, είναι οι κυρώσεις, το "καρότο" είναι οποιαδήποτε συνδρομή προς τη χώρα αυτή, η οποία πλήττεται σοβαρά από τις εξελίξεις στην οικονομία της. Οποιαδήποτε συνδρομή μπορεί είτε να είναι οικονομική είτε να έχει σχέση με τα κεφάλαια προενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα οποία - λίγο έως πολύ - έχουν βαλτώσει».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο επικοινωνίας Μητσοτάκη - Ερντογάν, απάντησε ότι αν υπάρχουν «εμπιστοσύνη και καλή προετοιμασία» «τότε όλα είναι πιθανά». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι «τακτικές» και συνεχίζονται οι επαφές των διπλωματικών συμβούλων Μητσοτάκη και Ερντογάν, Ελ. Σουρανή και Ι. Καλίν, αντίστοιχα, με εμπλοκή στις συνομιλίες και του συμβούλου της Μέρκελ, Γ. Χέκερ.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο πρωθυπουργός χαρακτηριζόταν χτες «πρόσωπο της εβδομάδας» από το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV, το οποίο σημείωνε ότι «το άλλοτε προβληματικό παιδί της Ευρώπης εξελίσσεται σε υποδειγματικό μαθητή», με την ελληνική κυβέρνηση στοιχισμένη - ζυγισμένη στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για να «τρέξουν» μπίζνες και «διευθετήσεις» στην περιοχή. Το γερμανικό δίκτυο σημειώνει άλλωστε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «αναζητεί στο παρασκήνιο την προσέγγιση με τους συμμάχους σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ και επιλύει με διπλωματικό τρόπο τη μία ή την άλλη κρίση, πριν αυτή κλιμακωθεί επικίνδυνα», όπως και ότι «με επιδεξιότητα βάζει στο παιχνίδι το Διεθνές Δικαστήριο (της Χάγης)».

Ο πρωθυπουργός, στο μεταξύ, συναντήθηκε χτες με τον νέο μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου, Κύριλλο, και αντιπροσωπεία συλλόγων Ιμβρίων, συζητώντας «την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας σε Ιμβρο και Τένεδο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ