Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΕΣ
Αγωνιστική κλιμάκωση με συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ραντεβού αύριο, Πέμπτη, στις 10 π.μ. στα Προπύλαια δίνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Δυναμώνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των μαθητών που φέρνουν δυναμικά στο προσκήνιο την κατάσταση στα σχολεία και τις διεκδικήσεις τους για κάλυψη των αναγκών. Η απραξία της κυβέρνησης όλο το καλοκαίρι, αλλά και τώρα, η επιλογή να αφήσει τα σχολεία αθωράκιστα, ανάγοντάς τα όλα στη χρήση μάσκας και την «ατομική ευθύνη» δείχνουν ήδη τα αποτελέσματά τους, με δεκάδες κρούσματα σε σχολεία σε όλη τη χώρα, με δεκάδες τμήματα αλλά και ολόκληρα σχολεία να κλείνουν λόγω κρουσμάτων και ενδείξεις ότι οι αριθμοί αυτοί θα έχουν ανοδική τάση (37 ήταν οι περιπτώσεις σχολείων με κλειστά τμήματα προχτές και χτες ξεπέρασαν τα 70).

Η δεύτερη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων όμως συνεχίζεται με τους μαθητές να δίνουν αγωνιστική απάντηση απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σχολεία και μετά από κατά τόπους κινητοποιήσεις σε δήμους και γειτονιές, καταλήψεις, αποχές, αύριο Πέμπτη οι μαθητές της Αθήνας προχωρούν σε συλλαλητήριο στις 10 π.μ. στα Προπύλαια. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη αγωνιστικό ραντεβού δίνουν σήμερα οι μαθητές στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου (βλέπε σελ. 12).

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους μαθητές σε κάθε σχολείο να οργανώσουν συντονισμένα την αγωνιστική τους απάντηση. «Παντού σε όλη την Ελλάδα και εδώ στην Αθήνα να ακουστεί όσο πιο δυνατά γίνεται η φωνή των μαθητών!».


Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε χτες στο mathites.gr τονίζεται: «Εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται ήδη "με το καλημέρα" σε κινητοποιήσεις. Οι πρώτες μαθητικές πορείες είναι γεγονός.

Τα αιτήματα που ενώνουν εμάς τους μαθητές σε όλη τη χώρα είναι ΔΙΚΑΙΑ! Δεν κινητοποιούμαστε, όπως μας κατηγορούν, έτσι - χωρίς λόγο και αιτία. Δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι και δεν θέλουμε γενικά να φοράμε μάσκα.

Θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν σωστά για όλους τους μαθητές και τις οικογένειές τους».

Περιγράφοντας την κατάσταση, κάνουν λόγο για μάθημα με ελλείψεις καθηγητών σε αίθουσες - κλουβιά, 25 και 30 μαθητές στις τάξεις, «μπαινοβγαίνουμε στα ΜΜΜ ο ένας πάνω στον άλλον για να πάμε σχολείο. Το μόνο μέτρο που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι η συνεχόμενη πολύωρη υποχρεωτική χρήση μάσκας (που μας την έδωσε και σε λάθος διαστάσεις) σε δίωρα μαθήματα και με λιγότερη ώρα διαλείμματος. Εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση μας επέβαλε να δώσουμε φέτος εξετάσεις με τον κόφτη της Τράπεζας Θεμάτων.

Δεν δεχόμαστε πως ό,τι διεκδικούμε δεν μπορεί να γίνει. Ξέρουμε να κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως θα αγοράσει φέτος από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη "Rafale" με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ... Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. Τους πληροφορούμε πως αυτά τα χρήματα αρκούν για να προσληφθούν πάνω από 300.000 καθηγητές για έναν χρόνο!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

«Είμαστε πολλοί και είμαστε ενωμένοι!»

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
«Εισαγγελείς, ορισμένοι διευθυντές και άλλα στελέχη της κυβέρνησης να σταματήσουν εδώ και τώρα να προσπαθούν να μας τρομοκρατούν. Δημοσιογράφοι στα κανάλια διαστρεβλώνουν τα αιτήματά μας, μας παρουσιάζουν ως "αρνητές της μάσκας". Εμείς ξέρουμε πως ο σκοπός του αγώνα μας είναι δίκαιος και γι' αυτό θα τον συνεχίσουμε. Εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούν και πρέπει να είναι στο πλευρό μας», σημειώνουν οι μαθητές, διεκδικώντας:

  • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών.
  • Προσλήψεις καθηγητών - να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
  • Με ευθύνη υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα.
  • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
  • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.
  • Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές - εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.
Κινητοποιήσεις σε δήμους και γειτονιές

Με αντίστοιχα αιτήματα συνεχίστηκαν χτες οι κινητοποιήσεις σε δήμους της Αθήνας. Μαθητές από σχολεία της Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας, Πετρούπολης, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων συγκεντρώθηκαν στα δημαρχεία απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

ΙΛΙΟΝ
ΙΛΙΟΝ
Οι κατά τόπους κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα. Ραντεβού στην πλατεία Κοραή έχουν δώσει οι μαθητές του Πειραιά μαζί με εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους. Χτες, οι μαθητές σε Κερατσίνι και Κορυδαλλό προχώρησαν σε τοπικά συντονιστικά ενόψει της συγκέντρωσης και καταδίκασαν την προσπάθεια τρομοκράτησης των αγώνων τους.

Κινητοποιήσεις προγραμματίζονται επίσης στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αθήνα στο Μεταξουργείο και στη Νέα Σμύρνη και στα δημαρχεία Π. Φαλήρου, στο Μπραχάμι, σε Σπάτα - Λούτσα, Δάφνη - Υμηττό, Ταύρο, Βύρωνα, Αργυρούπολη - Ελληνικό, Καλλιθέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μήνυμα συνέχισης του αγώνα με βροντερό «παρών» στο χτεσινό συλλαλητήριο!(2020-10-16 00:00:00.0)
Τα αιτήματά μας είναι δίκαια!(2020-10-01 00:00:00.0)
Απειλές και συκοφαντίες στους μαθητές που διεκδικούν μέτρα προστασίας!(2020-09-23 00:00:00.0)
Καλούν αύριο σε μαθητική κινητοποίηση(2020-09-17 00:00:00.0)
Μάθημα αγώνα(1997-02-06 00:00:00.0)
Παιδεία υπό το μηδέν(1996-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ